Toamna este anotimpul care ne duce cu gândul la podgoriile încărcate de struguri copţi şi mustul parfumat de mai apoi. Aşa am zis dăm o fugă în zona viticolă DealulMare, incluzând în traseul nostru, o porţiune din aşa numitul „Drum al vinului”.
Drumul Vinului

Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit în Antichitate de negustorii romani care străbateau Europa. Drumul trece prin localităţile Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni, localităţi centrate în jurul Ploieştiului.
Pleacand din Bucureşti spre Valea Călugărească, am zis mai deviem un pic de la banalul DN1, de aceea am ales facem un ocol pe la Moară Vlăsiei/Mănăstirea Căldăruşani.

Conacul Matac

Valea Călugărească este unul dintre popasurile de pe Drumul Vinului, unde poate fi degustat un vin roşu de Dealu Mare într-una dintre cramele aflate aici, dar poate fi vizitat şi Conacul Matac (actualmente aflat in paragina), care a fost folosit în anul 1984 pentru filmarea mai multor cadre din filmul „Secretul lui Bachus”. Fiind cu motocicleta, e mai greu cu degustatul… Acum este momentul pentru side caseuri devină utile 🙂 La sfârşitul zilei, după o zi de plimbare , merge unpahar de vin de lamama lui”.
De asemenea un alt punct de interes in Valea Calugareasca este Muzeul „Crama 1777„, care este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii. Dupa o mica bucla pe drumul judetean 102E ajungem la Urlati.

nov 14, 2018 - Mi
Urlati, RO
cer acoperit de nori
7°C cer acoperit de nori
Vant 2 m/s, NE
Umiditate 87%
Presiune 771.07 mmHg
mar11/13 mie11/14 joi11/15 vin11/16 sam11/17
cer senin
8/3°C
ploaie
8/6°C
ploaie ușoară
9/4°C
ninsoare ușoară
6/1°C
ninsoare ușoară
3/-7°C
Aici puteti vizita Muzeul „Conacul Bellu”, ce a aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, n. 1850- dec.(m.)1921, recunoscut în epocă ca un reputat artist- fotograf, numismat, om de aleasă cultură. Daca vi s-a facut foame , o idee de masa ar fi la „Conacul dintre vii”, aflat in imediata apropiere a conacului Bellu. Noi am ales mai răbdăm puţin, până la Ferma Dacilor , de care auzisem numai lucruri bune. Drumul ne-a purtat prin Ceptura de jos şi Mizil (unde este un bun prilej de realimentare) ca în cele din urmă ne oprim pentru masă la Ferma Dacilor, unde răbdarea noastră a fost pe deplin răsplătită.

Prima parte a traseului : 

Salina Slanic PrahovaDupă aproximativ 4 ore de la plecarea noastră din Bucureşti, am plecat spre Vălenii de munte via Cislău. De la Vălenii de munte aveam mai multe variante ne continuămdrumul, fie pe Cheia spre Brasov , fie ne întoarcem la Ploieşti…noi am ales mergem spre Câmpina, vizitând şi Salina de la Slanic.

nov 14, 2018 - Mi
Campina, BR
nori împrăștiați
27°C nori împrăștiați
Vant 3 m/s, VNV
Umiditate 69%
Presiune 755.31 mmHg
mar11/13 mie11/14 joi11/15 vin11/16 sam11/17
ploaie
27/25°C
ploaie puternică
25/17°C
cer senin
25/18°C
cer senin
25/18°C
ploaie ușoară
29/23°C

De la Câmpina am mers pe un traseu îndrăgit de noi , Provita de jos – Valea Lunga – Targoviste – Bucuresti, dar pe care nu îl făcusem pînă acum în acest sens. Astfel, a două etapa a traseului a arătat cam aşa :


Lasă un răspuns

Articole similare

Trasee

[TRASEU][CIRCUIT]București-Bărăgan-Drumul Vinului-București[530km/8h]

Acest traseu nu putem sa spunem ca este un traseu care sa te dea pe spate sau sa iasa in evidenta cu ceva. Este mai mult genul de traseu pe care sa-l faci dupa ce Citește mai mult…

Trasee

[TRASEU][CIRCUIT]București-Râșnov-Bran-Cheile Dâmbovicioarei-culoarul Rucăr/Bran-retur [420km/7h30]

Culoarul Rucăr-Bran este una dintre cele mai turistice zone din România,fiind o zonă mai mereu aglomerată, datorită castelului Bran cât și a peisajelor superbe din zona Bran-Moeciu-Fundata. Interesante sunt însă și drumurile lăturalnice , care Citește mai mult…

Trasee

[TRASEU] Marele tur [3800km/9 zile]

Marele Tur cuprinde tot ce are mai bun Romania de oferit in materie de drumuri, peisaje si atractii tursitice si este ideal pentru cine vrea sa descopere Romania pe doua roti in tihna.. Am schitat Citește mai mult…