Vă mai aduceţi aminte mirosul de cască nouă? Din păcate nu-l putem păstra la infinit, iar o cască murdară şi îmbâcsită de transpiraţie îţi va diminua plăcerea de plimbare cu motocicleta.Şi nu este vorba doar despre plăcere, este vorba şi despre sănătatea noastră, bureţii din interiorul unei căşti sunt un mediu propice pentru microbi şi bacterii.
Producători de căşti recomandă să curăţăm interiorul căştii cel puţin o dată pe sezon (de obicei la sfârşitul sezonului, înainte să punem cască la „hibernare”) sau atunci când ştim că urmează o perioada mai lungă de neutilizare.
Înainte de a vă prezenta cum îmi curăţ eu casca,trebuie să vă prezint o listă de materiale pe care le folosesc. În primul rând folosesc un recipient de plastic în care voi spăla bureţii.(poate să fie un lighian sau o găleată, eu folosesc o cutie de depozitare de la Ikea). Al doilea element este soluţia de curăţare. După mai multe experimente şi mai mulţi detergenţi am ajuns la concluzia că o soluţie de spălare pentru bebeluşi care nu produce lacrimi este cea mai potrivită. Acest lucru deoarece, câteodată se întâmplă să nu clătim foarte bine bureţii, iar mai târziu când suntem la plimbare şi transpirăm să înceapă să ne lăcrimeze ochii din cauza detergentului folosit. Ultimul lucru de care mai am nevoie este un prosop sau o cârpă absorbantă pe care voi scoate bureţii şi îi voi presă, după ce îi clătesc.

Acum procesul efectiv.
Prima etapă voi scoate bureţii din interiorul căştii. De obicei aceştia sunt prinşi cu nişte capse şi arici, însă este bine să verificaţi instrucţiunile de utilizare ale căştii voastre. Întotdeauna încercaţi să trageţi de marginile de plastic mai solide şi niciodată direct de materialul textil.
Apoi voi umple cu apă caldă cutia de plastic, voi turna şamponul pentru copii şi voi amesteca. După, introduc bureţii în apa cu „detergent” şi-i scufund de mai multe ori complet, presandu-i în mod repetat. Aveţi grijă când apăsaţi pe bureţi să nu îndoiţi elementele de pastic de la marginea lor care ar putea să se rupă. După ce m-am convins că i-am curăţat suficient, iau ca semn culoarea apei, trec la etapa de clătire.

Aici repet acelaşi procedeu de scufundare, folosind doar apă rece de câte ori este nevoie. De obicei după 3 clătiri, apa din recipient rămâne curată. Acum că bureţii sunt curaţi mai urmează să-i usuc. Pentru a grăbi un pic procesul, pun bureţii pe un prosop sau o cârpă absorbantă şi-i presez astfel încât să scot cât mai multă apă din ei,după care, las bureţii să se usuce singuri. Evitaţi să lăsaţi bureţii direct la soare sau să-i puneţi pe calorifer. Dacă vă grăbiţi puteţi folosi un ventilator sau un feon (dar fără să exageraţi cu nivelul de căldură).

Asta e tot! De obicei durează cam 20 de minute procedura, exceptând partea cu uscatul buretilor.

Categorii: Citește

Lasă un răspuns

Articole similare

Citește

[Jurnal de calatorie] #rideBucovina [1100Km/3 zile]

Ideea acestei plimbări ne-a venit când am auzit prima oară de expoziția de motociclete a domnului Alexandru Scheul, Expo Moto Bucovina, de la Rădăuți. Asta se întâmpla undeva în Decembrie 2017, așa că am pus Citește mai mult…

Teste

[TEST][CAMERĂ VIDEO]GoPro Fusion

În excursia noastră din Bucovina, pe lângă Honda Africa Twin Adventure Sports am testat și o „jucărie” foarte interesantă, care ne-a ajutat să scoatem niște cadre interesante de pe drum, dintr-o perspectivă cu totul nouă. Citește mai mult…

Citește

[TEST][Yamaha][MT-09] Ce se întâmplă cu huliganul după ce-l scoți din oraș

Gama MT este un mare succes pentru Yamaha, de la apariția ei acum mai bine de 4 ani, fiind vândute peste 150.000 de unități . Gama începe cu motociclete de capacitate mică de 125cc și Citește mai mult…