[Jurnal de călătorie] Krzysztof Kucharczyk în Carpați pe urmele bisericilor de lemn

Krzysztof a vizitat țara noastră anul trecut și a făcut o serie de clipuri foarte interesante. Mai jos gășiți unul dintre preferatele mele, însă vă invit să le vedeți pe toate pe canalul său de youtube.
Deși ne-a mărturisit că în trecut, cu mulți ani înainte nu avea o părerea foarte bună despre România, două vizite cu mașina în țara noastră, l-au determinat să-și dorească să revină aici și pe două roți. Mai multe despre Krzysztof și despre călătoria sa în România aflați în cele ce urmează.

1. Înainte de toate, spune-mi un pic despre tine. Când ai început să mergi cu motocicleta și care a fost prima ta motocicletă ?
Numele meu este Krzysztof, am 33 de ani, sunt din Polonia și am fost făcut ca să călătoresc. A început totul când eram mic, când părinții mei mă purtau cu ei în fiecare excursie. Călătoriile au făcut parte din viață mea intotdeauna și nu mă simt liber dacă nu sunt în mișcare. Inițial mi-am cumpărat un scuter pentru a mă putea deplasa dintr-o partea a orașului în cealaltă în perioada studenției, era un oraș foarte aglomerat. Apoi mi-a venit ideea să iau permisul pentru motocicletă și să-mi cumpăr una și voila! În 2009 cred că mi-am cumpărat prima motocicletă, o Yamaha XJ650. Atunci m-am gândit că ar fi cool să călătoresc cu motocicleta câteva zile.

2. Am văzut că acum ai o Honda Africa Twin. De ce ai ales această motocicletă pentru călătoria din România? Ce îți place cel mai mult la ea?
Alegerea aceasta am făcut-o în urmă cu câțiva ani, când am cumpărat-o. În aceea perioada aveam o motocicletă naked de stradă și mă gândeam să trec la XJ900 Diversion, ceva mai touring. Un prieten mi-a recomandat mai degrabă ceva enduro/adventure, însă atunci eram împotriva acestui gen de motociclete. Nu îmi plăceau cum arătau motocicletele de acest gen și nu credeam că off-road-ul e ceva pentru mine. Am citit câteva review-uri despre Africa Twin și mi s-a părut o motocicletă rezistență și confortabilă.Fiind susținut de un prieten care avea o Honda Dominator, m-am decis să o cumpăr. Atunci mi-a venit și ideea unui drum mai lung cu motocicleta, care avea să se întâmple mult mai târziu. Ce am descoperit la această motocicletă și mi-a plăcut a fost faptul că este o motocicletă simplă, rezistentă și confortabilă. Plus că are și un aer de aventură aparte. Te uiți la ea și deja parcă faci parte din tradiția acestei motociclete. Motocicleta se simte în funcție de cum te simți tu și de cum experimentezi tu locurile unde călătorești.

3. Care a fost primul drum mai lung pe care l-ai făcut cu motocicletă și care a fost senzația să pleci pentru prima oară într-o aventură moto ?
Poate că este amuzant, însă până să vin în România în 2018, nu aveam niciun fel de experiență cu mersul offroad, iar cea mai lungă călătorie fusese de o zi și în jur de 700km. Toate plimbările mele au fost în jurul regiunii unde locuiesc, plimbări de o zi de 250-350Km. În aceea perioada fie nu am avut timp, fie bani, fie amandouă pentru plimbări mai lungi. Am vista la tura asta în România vreo 5 ani, dar n-a fost să fie.Când plănuisem totul pentru 2017, cu o luna înainte să plec am fost internat în spital pentru 5 zile inițial și am sfârșit să stau acolo 4 luni. Așa că a trebuit să amân excursia din nou.

4. Am umblat un pic prin pozele tale pe facebook și am văzut că mai fusesesi în România în 2015. Atunci ai decis că trebuie să te întorci și pe două roți ?
Da, cu siguranță. Spre rușinea mea, eram foarte sceptic în privința României înainte să o vizitez. Gândurile mele erau : „o țară de țigani, o să-mi fure tot acolo și în plus, am fost deja în alte 45 de țări, ce poate să ofere România diferit”. Soția mea, care este o mare fană a munților Carpați și a culturii balcanice, m-a forțat să vin aici și am fost în excursie în 2014 și 2015. Atunci mi-am schimbat complet ideea despre țară și am zis că vreau să mă întorc. Și ce metodă mai bună decât pe două roți. Apoi când am aflat despre ghidul lui Călin Carpathian2wheels în Martie, am zis că nimic nu mă mai poate opri.Călin avea programată publicarea ghidului în Mai, însă au fost ceva întârzieri. Cu ajutorul unor prieteni, Călin a reușit să-mi trimită ghidul direct la Sighet, cu 3 zile înainte să ajung în România.Așa că am început călătoria mea în Maramureș, fără să am vreun plan, pentru că tot planul era în ghid 🙂

5. De ce ai decis să vii singur? Care au fost avantajele și dezavantajele?
Nu a fost așa planul inițial, totuși, să fiu sincer sunt mai degrabă un solo-player. Nu îmi place să călătoresc în grupuri, nu îmi place să aștept după alții sau alții să aștepte după mine. Am citit multe informații și mi s-a părut o călătorie acceptabilă pentru încă un partener. Eram un pic îngrijorat să călătoresc singur și am tot căutat 6 luni un partener, dar a fost dificil să găsesc unul. Fie nu avea timp, fie nu avea motocicletă potrivită și tot așa. În Mai era deja clar că nu o să găsesc pe nimeni care să mă însoțească, dar totuși aveam : motocicletă pregătită, concediu stabilit pentru o lună și multă determinare. Mă simțeam mai bine după ce am ieșit din spital și m-am gândit că o șansă că asta s-ar putea nu mai vină prea curând. Așa că m-am hotărât să plec singur. Dezavantajul principal este bineînțeles teamă de a merge singur și că ar putea să se întâmple ceva într-o locație izolată unde nu te poate ajută nimeni- de asemenea asta este și avantajul, este și un entuziasm de a călători singur. Urmează să experimentezi lumea și niște locuri unde trebuie să te bazezi doar pe ține,ceea ce te face mai puternic. Plus că asta îmi dă și o senzație de libertate, de evadare de la o lume unde totul este sigur , asigurat și artificial.

6. În timpul călătoriei ai avut vreo problemă , ca de exemplu probleme mecanice la motocicletă sau situații în care să te simți în pericol ?
Mulțumită bunei pregătiri dinainte, nu am avut problem majore, dar am fost surprins să constat fix înainte de Transalpina că plăcuțele de frână de pe spate sunt complet consumate. Nu credeam că nu o să reziste 5000Km. Citisem că în off-road se consumă mai repede, dar nu mă așteptăm atât de repede. Dar oamenii binevoitori din Sibiu m-au ajutat și în câteva ore într-o sâmbătă eram înapoi pe drum. Referitor la situațiile periculoase de pe drum, să mergi singur este întotdeauna mai periculos, însă nu am avut nicio problemă.Nici în trafic nu am avut probleme , asta probabil și datorită faptului că am mers mai mult pe drumuri de munte și poteci unde nu era nimeni J Am fost totuși în niște situații unde m-am îndoit că voi reuși să le parcurg fără să cad. Am fost și înțepat de o viespe și a trebuit să merg două zile văzând doar cu un ochi, din fericire a fost o zonă cu mai puțin off-road.

7. Fiindcă nu este numai despre drumuri și mers pe motocicletă ci și despre zone istorice sau atracții turistice, care sunt locurile tale favorite pe care le-ai vizitat?
Să fiu sincer, apreciez mai mult drumurile decât atracțiile turistice, de aceea , de exemplu mi-a plăcut foarte mult drumul izolat de-al ungul granițe Ucraino-Române, ce leagă Maramureș și Bucovina. Aveam senzația că întru în lume complet izolată și diferită. Am mai avut aceeași senzație mergând pe Strategică la 2000m. Este ceva ce nu pot să descriu, trebuie fiecare să experimenteze însuși trăirile astea.

8. Cred că o parte din această experiență interesantă este și întâlnirea a diverși oameni , fie localnici, fie alți călători. Îți amintești vreo poveste amuzantă sau vreo întâlnire interesantă de acest gen ?
Să fiu sincer am întâlnit doar câțiva cehi pe motocicletă, 6 mai exact. O dată în pădure și o dată într-o zonă mai dificilă a ghidului. Erau foarte surprinși să mă vadă acolo, pentru că ei erau cu niște motociclete ușoare de off-road și eu eram cu Africana de 250Kg. Se pare că trăiau destul de aproape de casă mea, am stat de vorbă , am mâncat împreună… În afară de ei nu am întâlnit niciun alt motociclist în zonele de off-road. Însă am întâlnit câțiva oameni interesanți, ca de exemplu un cioban huțul în Bucovina care m-a invitat în casa lui. Avea aproape 70 de ani și mi-a povestit că vrea să construiască și un mic hotel pentru turiști. M-a impresionat determinarea lui având în vedere vârstă.

9. Fiind un site care promovează România ca locație turistică moto, cum ți s-a părut la noi ? Cum ți s-a părut în ceea ce privește interacțiunea cu oamenii, natura, privelișți, drumuri, etc. ?
România este țara mea favorită, pentru că le permite oamenilor să o exploreze așa cum vor și sper să rămână așa. Este un mix perfect de tradiții, atracții arhitecturale și peisaje. Cred că are atât de mult de oferit, că probabil ți-ar trebui jumate de viață că să o explorezi în întregime. Am avut numai interacțiuni pozitive cu oamenii de aici, toată lumea a fost amabilă și m-au ajutat , întotdeauna îmi voi aminti asta. Să fiu sincer, aproape oriunde în lume oamenii sunt amabili, trebuie că tu să le arăți respect și o atitudine pozitivă și ei se vor purta la fel cu tine. Despre drumuri…România este un paradis pentru motociclișți , indiferent de categorie. Poți să găsești și drumuri ca-n palmă, cât și secțiuni lungi de off-road. Este minunat !

10. Am văzut că ai mers pe Transfăgărășan cât și pe Transalpina, cât și pe alte drumuri cunoscute motocicliștilor de la noi din țară. Întrebarea inevitabilă pe care orice rider străin o primește este : Transfagarsan sau Transalpina, care îți place mai mult ? Au mai fost și alte drumuri care ți-au plăcut și le-ai recomanda ?
Ha,ha, bineînțeles. Cunoșteam deja drumurile astea de la excursiile precedente cu mașina. Am mers pe Transfăgărășan când era închis, ceea ce a fost o experiență foarte cool. Pe Transalpina am fost într-o zi plină cu nori și am avut parte de niște privelișți spectaculoase. Să zicem că sunt la egalitate ambele J Cu siguranță aș recomanda zona din Munți Bucegi, a fost o surpriză toatală și ideea mea proprie să merg și acolo 🙂 . 

11. Dacă cineva se gândește acum să facă un astfel de drum dar momentan are îndoieli, ce sfat le-ai da ?
Luați la voi cât mai puține lucruri posibil. Nu vă trebuie aproape nimic în plus de lucrurile basic și poate ceva mâncarea de siguranță dacă mergeți în zone izolate. În rest veți găși de toate pe parcurs. Veniți cu mintea deschisă și nu vă fie frică. Mergeți responsabil, folosind bunul simt și va fi ok.

12. Probabil sunt oameni acum care se uită la clipurile tale și se gândesc că ar vrea să facă și ei genul acesta de călătorie, dar rămân a stadiul de proiect. Poate că se gândesc că nu au timp sau nu au bani sau ambele. Poți să faci o estimare cât te-a costat această călătorie, astfel încât să-și facă o impresie de ce buget ar avea nevoie ?
Da. Am fost foarte atent la cheltuieli. Am călătorit timp de 21 de zile, plecând din Germania de la Nurenberg și am terminat în Wroclaw, Polonia. Am făcut aproximativ 6700Km. Am cheltuit aproape 670Eur pe benzină, vreo 5 nopți le-am dormit în cort, în rest am plătit cam 50-100Ron pe noapte, deci probabil undeva la 250Eur cazarea câteodată și cu mic dejun inclus și probabil am mai dat 50Ron pe mâncare pe zi. Am mai cheltuit pe bilete la muzee sau alte atracții turistice, vreo 120RON, plus 160Ron pentru reparația franei spate și 250Eur cheiltuiti anterior pentru pregătirea motocicletei (revizie,plăcute, cauciucuri). Dacă vă gândiți să călătoriți având un buget redus, probabil cu totul ar costa undeva în jur de 1300Eur.

13. După această excursie în România, ai recomanda și altor străini să planifice o călătorie pe două roți aici ? Ce le-ai recomandă să viziteze și să facă ?
Depinde foarte mult de stilul fiecăruia de a călători, dar cu siguranță fiecare poate găși ceva de făcut aici. Cu siguranță Maramureș și Bucovina pentru construcțiile din lemn și arhitectura specifică, munții Făgăraș pentru motociclete de stradă, Transilvania pentru castele și munții Apuseni asta dacă vreți să experimentați România dar aveți puține zile la dispoziție. De asemenea aș recomandă Sibiu și Brașov pentru arhitectură. Și de asemenea recomand să stați în pensiuni unde au mâncare făcută în casă, asta face întreagă experiență mai gustoasă 🙂 .

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!