iulie 25, 2024

[VIDEO][TEST] BMW R1250RS pe Transfăgărășan

Vechiul R1200RS era deja una dintre cele mai complete și capabile motociclete sport-touring, reușind să îmbine într-un mod foarte plăcut confortul cu sportivitatea. Cu toate astea, am observat la evenimentele BMW Motorrad de la noi din țară că de multe ori rămânea printre ultima să fie aleasă pentru un test-ride. Așa am ajuns să merg pentru prima oară pe una în 2015, când toată lumea s-a îmbulzit la S1000XR și gama GS. Atunci am fost plăcut surprins de modul în care BMW a reușit să împacheteze motorul boxer pentru cei dornici de ture lungi, dar pe asfalt. Între timp, anii au trecut și a venit momentul pentru o nouă generație RS, datorată în mare parte dezvoltării noului motor boxer de 1254cc cu tehnologia ShiftCam.
Faza pe hârtie 
Noua motorizare cu cei 84cc suplimentari aduce un plus de putere de 11cp și 18Nm, acum motorul generând 136cp@7.750rpm   și un cuplu maxim de 143Nm@6.250rpm, iar tehnologia ShiftCam, interpretarea bavareză a VVT-ului, fac motorul să funcționeze mai fin. Standard motocicleta vine cu două moduri de mers Rain și Road și beneficiază de Automatic Stability Control (ASC) și Hill Start Control(HSC). Tot în pachetul standard intră și ecranul TFT de 6’5″ cu funcții de conectivitate pentru smartphone, prezent pe întreaga gamă R.
Există o serie de pachete opționale care dezvăluie întreg potențialul acestei motociclete, prin intermediul modurilor de mers Pro (Dynamic și Dynamic Pro), Dynamic Traction Control (DTC), ABS Pro (cornering ABS), Dynamic Brake Control (DBC) și“Next Generation” Dynamic ESA (suspensie electronică).

În ceea ce privește designul, partea frontală a fost modificată, renunțându-se la farurile asimetice, acum având faruri full LED și cu opțiune de DRL(daytime running lights). Au mai fost modificate deflectoare de vânt pe lateral, de asemenea a fost conceput un nou scut metalic pentru motor(*care este optional), iar parbrizul este reglabil pe două poziții. La nivel stilistic există 4 pachete, pe lângă versiunea de baza Black Storm Metallic, mai avem Style Sport, Style Exclusive și ,preferată mea, Option 719 Stardust metallic.

La capitolul frânare, avem un sistem Brembo , pe față etrieri radiali cu 4 pistonașe pe două discuri flotante de 320 mm , iar pe spate etrier cu două pistonașe pe un disc de 276 mm. Greutatea motocicletei cu rezervorul de 18L plin este de 243Kg.
Singurul lucru care s-ar putea să nu-ți placă la această motocicletă este prețul, toată tehnologia regăsindu-se în nota de plata. Prețul de pornire pentru versiunea standard este 14.100Eur.
Faza pe stradă
Am luat motocicleta de la BMW Motorrad România într-o dup-amiază de marți, urmând să o scoatem la plimbare într-o tură de aproximativ 600Km care a inclus și Transfăgărășanul. Am fost destul de privilegiați să primim o motocicletă de test cam cu tot ce poate pune pe ea, cu cele trei pachete Dynamic, Confort și Touring, ceea ce însemna că avea inclusiv quick-shifter. Prețul motocicletei testate de noi este de aprox. 18.000Eur.
Cum mi s-a părut motocicleta vedeți în clipul de mai jos sau dacă sunteți pe fugă, dedesubt sunt câteva impresii pe scurt.

Ce mi-a plăcut
Motorul, care deși inițial mi s-a părut mai potolit decât la R1250GS sau R1250R datorită etajării diferite a cutiei de la RS, m-a impresionat extrem de plăcut când am descoperit modurile Pro (Dynamic/Dynamic Pro)
Confortul la drum lung este excelent, fiind genul de motocicletă cu care poți face mulți kilometrii într-o zi atât pe drumuri virajate cât și pe autostradă la viteze susținute.
Ciclistica ei este deosebită, în sensul de diferită față de alte motociclete, datorită ampatamentului mărit(1,530 mm), are o senzație plăcută de eleganță în mișcări pe drumuri virajate, de multe ori am avut impresia că mă mișc în slowmotion dar păstrând aceeași precizie a sportivelor de la BMW.
Frânele foarte bune, considerând  că este totuși o motocicletă grea de aproape 250Kg.
Ce nu mi-a plăcut

Trebuie să cauți destul de adânc să găsești ceva ce ar fi putut fi făcut altfel sau îmbunătățit, însă dacă trebuie să mă iau de ceva, în primul rând m-aș lua de quick-shifter. E ciudat pentru că până acum la toate motocicletele cu care am mers de la BMW, quick-shifterul a mers fără probleme, la R1250RS mi s-a întâmplat de mai multe ori să „cadă pe gânduri” între viteze.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!