[motoLifestyle] 26 filme despre motoare și motocicliști pe care trebuie să le vezi!

Primul film despre motociclete care îmi vine în minte când mă întreabă cineva, este Why we ride. Apărut în 2013, în cele aproximativ 90min este imposibil ca motociclist să nu te regăsești sau să nu fii mișcat de ce povestesc și exprimă oamenii aceia. Probabil fiecăruia dintre cei ce au văzut filmul le-a rămas cel puțin o expresie favorită în minte de acolo. Mie de exemplu mi-a plăcut foarte mult analogia dintre învățatul mersului pe motocicletă și cântatul la un instrument muzical, la început e mai mult o gălăgie, un zgomot, ca apoi să devină o armonie. Filmul se găsește ușor pe net, și dacă nu l-ați văzut până acum, uitați-vă și spuneți-mi apoi cum vi s-a părut. Eu garantez că o să vă placă.
Al doilea film care îmi vine în minte și este la fel un clasic pentru lumea moto, este On Any Sunday. Iar dacă întrebarea vine de la un motociclist pasionat, continuarea este „Care dintre ele?”, pentru că au fost mai multe. Primul, apărut în 1971, prezintă perioada de pionerat a motociclismului și este considerat cel mai bun documentar despre motociclism, fiind un vector de popularizare a acestei pasiuni mai ales în Statele Unite. Filmul a fost realizat cu implicarea directă a lui Steve McQueen, pe lângă faptul că apare în film, el finanțând proiectul prin casa de producție Solar pe care o deținea. La momentul respectiv secvențele filmate îți tăiau respirația, fiind folosite pentru prima oară mai multe tehnici speciale de filmare. Una dintre ele fiind folosirea unei camere voluminoase pe casca motocicliștilor, un fel de strămoșul GoPro-urilor.
Ziceam că au fost făcutemai multe filme apoi, On Any Sunday devenind o serie, cel mai recent ,On Any Sunday:The Next Chapter, a apărut în 2014, fiind realizat de Redbull Media House și aduce povestea în zilele noastre, întâlnind pe parcursul filmului sportivi profesioniști ca Marc Marquez,Robbie Maddison, Carlin Dunne și Travis Pastrana. Il puteti vedea gratuit integral pe site-ul celor de la Redbull.
Oil in the Blood este cel mai recent film moto pe care l-am văzut. Este un documentar apărut în 2019 despre scena custom contemporană, însă pune accent mai mult pe oamenii implicați în acest univers, pe poveștile lor și ce mi-a plăcut este faptul că aduce laolaltă atât nume consacrate cât și noi veniți, încercând să prezinte viziunile fiecăruia (de multe ori diferite) despre acest curent. Și pe lângă poveșți, bineînțeles că vei vedea și niște motociclete senzaționale. www.oilintheblood.cc
Tot despre motociclete custom este și Handcrafted un documentar de 50min despre scena custom din Australia, ce poate fi văzut integral, gratuit pe youtube.
The Greasy Hands Preachers este un alt domcumentar despre scena custom sau mai bine spus despre plăcerea de a face ceva cu mâinile proprii și satisfacția unică pe care ți-o dă acest lucru. Filmul poate fi văzut integral gratuit pe pagina celor de la Redbull.
Există nenumărate filme artistice care au ca subiect sau se învârt în jurul motociclismului, punând de multe ori accentul pe spiritul liber al motocicliștilor, așa cum fac filmele clasice ca Easy Rider cu Peter Fonda, Dennis Hopper și Jack Nicholson, The Great Escape cu Steve McQueen sau The Wild One cu Marlon Brando.
Totuși cele 3 filme preferate ale mele sunt cu totul altele.
Unil dinte ele este Motorcycle Diaries , care este realizat după jurnalul lui Che Guevarra și amintirile acestuia despre o plimbare cu motocicleta făcută în tinerețe care avea să-i arate care este chemarea lui.
Apoi vine One Week, în care Ben Tyler, un tânăr ușor confuz, ca noi toți de altfel la un moment în viată, pleacă într-o călătorie de o săptămâna de la Toronto până la Tofino,British Columbia, oprind pe parcurs pe la tot felul de locuri imporatante pentru încercarea lui de a realiza care este rostul vieții.
Iar povestea cea mai frumoasă, care atinge mereu un loc sensibil în inima mea, este povestea „celui mai rapid indian”, The World’s fastest Indian cu Anthony Hopkins. Filmul urmărește povestea lui Burt Munro, care a petrecut mai mulți ani reparând și modificând o motocicletă Indian din 1920, pentru a reuși în 1967 să stabiliească recordul de viteză la Boneville.
Revenind la lumea reală, dacă vă plac aventurile și călătoriile lungi pe două roți, de genul celora despra care scriem în „Jurnale de călătorie„, Somewhere Else Tomorrow s-ar putea să vă placă. Filmul urmărește povestea lui Daniel Rintz, care visa să facă o călătorie în jurul lumii și amânând tot timpul plecare din lipsa banilor, se hotărăște să plece oricum, urmând să câștige bani suficienți cât să trăiască pe drum. Această idee, de a-ți urmări visul chiar dacă nu ai resursele financiare m-a atras la acest film, fiind un lucru destul de des întâlnit la călătorii pe două roți pe care i-am intervievat, mulți recomandând această abordare de „hai să plecăm și vedem noi pe parcurs de unde facem rost de bani”. Bineînțeles nu este ușor, dar cu siguranță atunci când reușești, vei avea un sentiment foarte puternic de satisfacție. Unul dintre locurile unde gășiți filmul este pe Vimeo On Demand.
În segmentul acesta al filmelor despre călătorii, clasice sunt documentarele realizate de Ewan McGregor și Charlie Boorman: Long Way Round și Long Way Down. Deși părerile sunt împărțite, mulți zicând că cei doi nu au avut parte de o aventură autentică, fiind asistați pe parcurs de o echipă de producție numeroasă, eu găsesc relaxante ambele serii, și întotdeauna m-am uitat cu plăcere când le-am mai prins în reluare la TV. Între timp, echipa s-a reîntâlnit și au filmat Long Way Up folosind motociclete electrice LiveWire, urmând ca noul film să apară în curând.
Tot din același segment al filmelor despre călătorii, interesantă este și experiența descrisă în „Riding Morocco: Chasing the Dakar„. Doua motociclete Africa Twin CRF1000 și doi australieni, Christophe Barriere-Varju, participant de 4 ori la Dakar, împreună cu Laura Csortan, prezentatoare TV și fostă Miss Universe, pleacă într-o călătorie pe urmele raliului Dakar. Dacă pentru Christophe este ca o reîntoarcere acasă, pentru Laura, lucrurile nu sunt atât de simple, fiind prima oară când iese cu motocicleta în afară asfaltului. Filmul poate fi văzut integral gratuit aici.
Dacă am menționat Dakar, interesantă este și seria lui Charlie Boorman (colegul lui Ewan McGreggor din Long way down), Race to Dakar. Filmat în 2006, cele 7 episoade, urmăresc pregătirile și participarea propriu-zisă a lui Charlie la cea mai dură cursă de rally-raid din lume.
Tot pe subiectul Dakar, foarte interesant de văzut este și seria lui Lyndon Poskitt de pe youtube, mai ales „Malle Moto – The Forgotten Dakar Story”, care prezinta din interior cat de greu este sa participi la aceasta categorie, unde, unde anul acesta, Mani Gyenes a ieșit învingător. De fapt, daca sunteti interesati de acest subiect, puteti afla si mai mutle detalii chiar de la Mani, urmarind interviul realizat pentru Oameni si Motociclete.
Și tot legat de Dakar, unul dintre favoritele mele, este Paying the Price. Deși nu aș spune că este chiar un documentar, are aproximativ 40min, filmul prezintă povestea lui Toby Price, multiplului câștigător al Dakarului, din copilărie până în prezent.
Cei pasionați de cursele de viteză, MotoGp în special, au de unde alege. Unul dintre primele documentarii despre era recentă a MotoGP-ului, avandul pe Valentino Rossi în centrul atenției, este Faster. Documentariul a fost filmat în timpul sezoanelor 2001 și 2002, având ca punct de plecare întrebarea „Cum faci să mergi mai tare decât ceilalți, cum câștigi o cursa atât de periculoasă?”, deși în aceea perioada totul se rezuma la „Cum să îl bați pe Vale?”.
Pentru cei nostalgici, The Doctor, the Tornado and the Kentucky Kid, povestește prin vocea lui Ewan McGregor, isotria cursei de la Laguna Seca din sezonul 2005, ce marca revenirea MotoGP-ului pe celebrul circuit american. Documentarul poate fi văzut integral gratuit pe pagina oficială MotoGP.
Câțiva ani mai târziu, povestea a fost reluată, de data aceasta fiind filmată în perioada sezoanelor 2011-2012, când lucrurile se schimbaseră, iar pentru a câștigă al 10-lea titlu al său, Rossi trebuia să dea piept cu noul val de rideri. Vocea povestitorului din Fastest o să vi se pară cunoscută, fiind din nou a lui Ewan McGregor.
Venind și mai aproape de zilele noastre, Hitting the Apex spune, prin vocea lui Brad Pitt, povestea a 6 piloți remarcabili de MotoGP: Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Marco Simoncelli și Casey Stoner.
Cel mai recent film legat de MotoGP pe care l-am văzut este Andrea Dovizioso Undaunted, care urmărește trăirile, speranțele și fricile acestuia din timpul sezonului 2019 de MotoGP. Filmul poate fi văzut integral gratuit pe pagina celor de la Redbull.
Pentru cei pasionați de cursele de stradă, și nu mă refer la liniuțele de pe Magheru, două filme sunt preferatele mele.
Primul, Road, urmărește povestea familiei Dunlop și destinul ei strâns legat de cursele moto TT, povestitorul fiind actorul britanic Liam Neeson.
Al doilea,TT 3D: CLOSER TO THE EDGE, spune povestea uneia dintre cele mai periculoase curse din lume, Isle of Man TT, urmărind poveștile lui Guy Martin, John McGuinness, Conor Cummins și Ian Hutchinson din timpul sezonului 2010.