septembrie 24, 2023

[Buzău]Dealurile de lângă Năeni

Nu mai știm exact unde am auzit, cine ne-a spus că în județul Buzău, comuna Năeni sunt lucruri de văzut. Ne-am documentat și am zis că merită să facem o ieșire aici cu prima ocazie ca să vedem și noi cariera de piatră, Biserica dintr-o piatră, Tabăra de sculptură, Satul dacic și Necropola tracică cu morminte scobite în piatră.
Prima ocazie însemna să avem la dispoziție o motocicletă capabilă să meargă pe niște drumuri mai proaste și să facă ceva off-road.
Când am ieșit să testăm Yamaha Super Tenere Raid Edition am plecat glonț spre această zonă.


Că să ajungeți în satul Naeni, există mai multe variante: una este să veniți pe drumul de la crama Lacerta – este un drum neasfaltat (însă acum a fost instalat un semn de „drum închis circulației publice”), a doua variantă și cea mai directă este din DN1B să mergeți de la Sahateni pe DJ205B – un drum asfaltat, dar destul de peticit și cu gropi și cu un ultim segment de drum decopertat aflat în lucru , iar a3-a variantăsă veniți dinspre Greceanca – Breaza-Vispesti pe DJ205.
O dată ajunși în Naeni este destul de simplu să vă orientați spre locațiile menționate la început, pentru că sunt indicatoare peste tot. Din centrul satului plecați spre nord și la un momentdat într-o curbă este un indicator la stânga cu „Satul dacic” și Tabăra de scuptura, care se află la aproximativ 1,5km de acest punct. Drumul este destul de rău, alternează pietriș cu pământ și bolovani, dar merită. Il puteti parcurge usor cu o motocileta dual sport sau adventrue. Ajunși pe dealurile de lângă tabăra de sculptură aveți o panorama superbă atât înspre câmpie cât și înspre munți. Ce este interesant la această tabăra de sculptură, este faptul că toate sculpturile au fost realizate de copii cu vârste până în 14 ani.
Apoi puteți merge la „Biserica dintr-o piatră” și carieră Naeni fie direct pe dealuri, fie să vă întoarceți la asfalt și să o luați prin satele Vârfși Fântânele. Biserica dintr-o piatră, este așa cum îi spune numele, realizată dintr-un bloc mare de piatră, provenit din carieră de piatră care se află de la doi pași. Și de aici aveți o priveliște superbă de deasupra satelor mentionate anterior.
sep 24, 2023 - Du
Năeni, RO
câțiva nori
25°C câțiva nori
Vant 3 m/s, ENE
Umiditate 47%
Presiune 762.07 mmHg
dum09/24 lun09/25 mar09/26 mie09/27 joi09/28
cer senin
27/22°C
cer fragmentat
26/18°C
câțiva nori
26/17°C
cer acoperit de nori
25/18°C
cer fragmentat
25/19°C


Dacă vi se face dor de asfalt și drumuri virajate, drumurile Sărată Monteoru-Leiculesti și Hales-Măgura sunt în apropiere.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!