[TRASEU][CIRCUIT] Bucuresti – „Drumul Vinului” – Slanic – Campina – Valea Lunga – Bucuresti [400km/8h30]
Toamna este anotimpul care ne duce cu gândul la podgoriile încărcate de struguri copţi şi mustul parfumat de mai apoi. Aşa că am zis să dăm o fugă în zona viticolă DealulMare, incluzând în traseul nostru, o porţiune din aşa numitul „Drum al vinului”.
Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit în Antichitate de negustorii romani care străbateau Europa. Drumul trece prin localităţile Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni, localităţi centrate în jurul Ploieştiului.
Pleacand din Bucureşti spre Valea Călugărească, am zis să mai deviem un pic de la banalul DN1, de aceea am ales să facem un ocol pe la Moară Vlăsiei/Mănăstirea Căldăruşani.
Valea Călugărească este unul dintre popasurile de pe Drumul Vinului, unde poate fi degustat un vin roşu de Dealu Mare într-una dintre cramele aflate aici, dar poate fi vizitat şi Conacul Matac (actualmente aflat in paragina), care a fost folosit în anul 1984 pentru filmarea mai multor cadre din filmul „Secretul lui Bachus”. Fiind cu motocicleta, e mai greu cu degustatul… Acum este momentul pentru side case–uri să devină utile 🙂 La sfârşitul zilei, după o zi de plimbare , merge unpahar de vin de la „mama lui”.
De asemenea un alt punct de interes in Valea Calugareasca este Muzeul „Crama 1777„, care este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii. Dupa o mica bucla pe drumul judetean 102E ajungem la Urlati.
Urlaţi, RO | 6°C ploaie ușoară | |
Vant
2 m/s, NE
Umiditate
88%
Presiune
768.82 mmHg
|
Prima parte a traseului :
După aproximativ 4 ore de la plecarea noastră din Bucureşti, am plecat spre Vălenii de munte via Cislău. De la Vălenii de munte aveam mai multe variante să ne continuămdrumul, fie pe Cheia spre Brasov , fie să ne întoarcem la Ploieşti…noi am ales să mergem spre Câmpina, vizitând şi Salina de la Slanic.
Câmpina, RO | 4°C ploaie ușoară | |
Vant
2 m/s, NNE
Umiditate
79%
Presiune
768.82 mmHg
|
De la Câmpina am mers pe un traseu îndrăgit de noi , Provita de jos – Valea Lunga – Targoviste – Bucuresti, dar pe care nu îl făcusem pînă acum în acest sens. Astfel, a două etapa a traseului a arătat cam aşa :
Evaluare traseu
Rezumat / descriere scurtă
Distanţă : 410 Km
Durată : 8h30-10h30min (în funcţie de câte popasuri faceţi pe drum)
Ruta : Bucureşti- Ploieşti- Valea Călugărească – Varbila – Urlaţi – Ceptura – Mizil – Cislău – Vălenii de munte – Slănic Prahova – Câmpina – Provita de jos – Valea lungă – Moreni – Târgovişte – Bucureşti
* legat de calitatea asfaltului, drumul este în mare parte bun, însă există unele zone cu gropi, denivelări şi petice de asfalt.
* legat de trafic, traseul nu este foarte circulat, însă trebuie să aveţi în vedere că traversarea unei zone viticole vine cu o serie de riscuri. fiţi vigilenţi, mereu atenţi la maşini ce pot ieşi fără să se asigure de pe drumuri secundare sau din curţi.