februarie 26, 2024

[TRASEU][CIRCUIT] Bucuresti – „Drumul Vinului” – Slanic – Campina – Valea Lunga – Bucuresti [400km/8h30]

„Drumul Vinului”

Toamna este anotimpul care ne duce cu gândul la podgoriile încărcate de struguri copţi şi mustul parfumat de mai apoi. Aşa am zis dăm o fugă în zona viticolă DealulMare, incluzând în traseul nostru, o porţiune din aşa numitul „Drum al vinului”.
Drumul Vinului

Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit în Antichitate de negustorii romani care străbateau Europa. Drumul trece prin localităţile Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului, Călugăreni, localităţi centrate în jurul Ploieştiului.
Pleacand din Bucureşti spre Valea Călugărească, am zis mai deviem un pic de la banalul DN1, de aceea am ales facem un ocol pe la Moară Vlăsiei/Mănăstirea Căldăruşani.

Conacul Matac

Valea Călugărească este unul dintre popasurile de pe Drumul Vinului, unde poate fi degustat un vin roşu de Dealu Mare într-una dintre cramele aflate aici, dar poate fi vizitat şi Conacul Matac (actualmente aflat in paragina), care a fost folosit în anul 1984 pentru filmarea mai multor cadre din filmul „Secretul lui Bachus”. Fiind cu motocicleta, e mai greu cu degustatul… Acum este momentul pentru side caseuri devină utile 🙂 La sfârşitul zilei, după o zi de plimbare , merge unpahar de vin de lamama lui”.
De asemenea un alt punct de interes in Valea Calugareasca este Muzeul „Crama 1777„, care este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii. Dupa o mica bucla pe drumul judetean 102E ajungem la Urlati.

feb 26, 2024 - Lu
Urlaţi, RO
cer acoperit de nori
8°C cer acoperit de nori
Vant 4 m/s, E
Umiditate 53%
Presiune 762.07 mmHg
lun02/26 mar02/27 mie02/28 joi02/29 vin03/01
cer acoperit de nori
14/9°C
cer acoperit de nori
12/8°C
câțiva nori
12/9°C
cer acoperit de nori
11/8°C
cer acoperit de nori
10/8°C
Aici puteti vizita Muzeul „Conacul Bellu”, ce a aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, n. 1850- dec.(m.)1921, recunoscut în epocă ca un reputat artist- fotograf, numismat, om de aleasă cultură. Daca vi s-a facut foame , o idee de masa ar fi la „Conacul dintre vii”, aflat in imediata apropiere a conacului Bellu. Noi am ales mai răbdăm puţin, până la Ferma Dacilor , de care auzisem numai lucruri bune. Drumul ne-a purtat prin Ceptura de jos şi Mizil (unde este un bun prilej de realimentare) ca în cele din urmă ne oprim pentru masă la Ferma Dacilor, unde răbdarea noastră a fost pe deplin răsplătită.

Prima parte a traseului : 

Salina Slanic PrahovaDupă aproximativ 4 ore de la plecarea noastră din Bucureşti, am plecat spre Vălenii de munte via Cislău. De la Vălenii de munte aveam mai multe variante ne continuămdrumul, fie pe Cheia spre Brasov , fie ne întoarcem la Ploieşti…noi am ales mergem spre Câmpina, vizitând şi Salina de la Slanic.

feb 26, 2024 - Lu
Câmpina, RO
cer acoperit de nori
6°C cer acoperit de nori
Vant 3 m/s, E
Umiditate 83%
Presiune 762.07 mmHg
lun02/26 mar02/27 mie02/28 joi02/29 vin03/01
cer acoperit de nori
13/7°C
cer acoperit de nori
11/6°C
cer fragmentat
11/7°C
cer acoperit de nori
11/7°C
cer acoperit de nori
9/7°C

De la Câmpina am mers pe un traseu îndrăgit de noi , Provita de jos – Valea Lunga – Targoviste – Bucuresti, dar pe care nu îl făcusem pînă acum în acest sens. Astfel, a două etapa a traseului a arătat cam aşa :

Evaluare traseu
  • Calitatea asfaltului
  • Peisaje
  • Trafic
  • Dificultate ( 1 - dificil / 5 - usor )
  • Fun factor
3.7

Rezumat / descriere scurtă

Distanţă : 410 Km
Durată : 8h30-10h30min (în funcţie de câte popasuri faceţi pe drum)
Ruta : Bucureşti- Ploieşti- Valea Călugărească – Varbila – Urlaţi – Ceptura – Mizil – Cislău – Vălenii de munte – Slănic Prahova – Câmpina – Provita de jos – Valea lungă – Moreni – Târgovişte – Bucureşti

* legat de calitatea asfaltului, drumul este în mare parte bun, însă există unele zone cu gropi, denivelări şi petice de asfalt.
* legat de trafic, traseul nu este foarte circulat, însă trebuie să aveţi în vedere că traversarea unei zone viticole vine cu o serie de riscuri. fiţi vigilenţi, mereu atenţi la maşini ce pot ieşi fără să se asigure de pe drumuri secundare sau din curţi.

Sending
User Review
4 (3 votes)

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!