noiembrie 28, 2024

De ce să mergi într-o tură organizată. Ce am învățat și ce ne-a plăcut în #RideDacica-Tura de toamnă

La începutul lunii Noiembrie am fost într-o tură organizată de Victor Nemeș de la MotoEvolution Racing School, #RideDacica -Tura de Toamnă. Au fost 3 zile și peste 1300Km prin România, care ne-au purtat din Bucureșți până aproape de Hațeg, la Pensiunea Dacică(povestea integrală o gășiți aici).

Eram foarte curios să văd ce înseamnă o tură organizată, la sfârșitul căreia să pot să răspund la următoarele întrebări pe care mi le-au pus mai mulți :
1. De ce să dau bani pentru o astfel de tură (da’ ce ,nu pot eu să-mi fac singur traseul?”)
2. Ce înveți într-o astfel de tură ?

În primul rând o tură organizată înseamnă că nu trebuie să-ți bați capul cu traseul, cu cazarea, cu popasuri pe parcurs, totul cade în grijă organizatorului, așa că tu trebuie doar să vii cu motocicletă și să te bucuri de drum. Fiind un traseul prestabilit (care sigur poate suferi mici modificări) sunt evitate discuțiile clasice și obositoare de genul “de ce pe aici și nu p-aici”. (noi la motoroute.ro le avem mereu, indiferent de traseu, fiecare știe el locul ăla mișto).

Tura aceasta însă, nu a fost doar o simplă plimbare,#rideDacica a fost un seminar de mers în grup unde am învățat lucruri foarte utile. Mi-a plăcut din start ideea, mi s-a părut un mix perfect pentru distracție, relaxare și dobândire de skill-uri noi, mers și pe circuit și pe stradă și pe macadam.

Întâi am fost pe Motorpark România, unde Victor ne-a explicat mai multe lucruri atât despre mersul în grup, poziția fiecăruia în coloană, împărțirea responsabilităților în grup și multe alte lucruri utile la drum. De asemenea am învățat despre poziția rider-ului pe o motocicletă adventure-touring. Eu personal nu sunt un mare fan al acestui gen, și de multe ori mă simt ușor stingher pe o astfel de motocicletă comparativ cu o motocicletă sport sau naked. Așa că mi-au prins bine sfaturile lui.
Până la Adâncată și mai departe spre Ploieșți, o bună parte din drum am făcut-o pe A3. Asta ne-a permis să ne obișnuim cu poziția fiecăruia în coloană,să punem în practică ce ne-a explicat Victor, să învățăm să ne mișcăm ca un tot unitar, deși eram 9 oameni care mergeam pentru prima oară împreună.

Prima zi a fost foarte relaxantă, deși am parcurs vreo 650Km,mi-a plăcut foarte mult faptul că nu a trebuit să-mi bat capul cu traseul. Au mai fost discuții pe parcurs, când ne-am consultat dacă să modificăm ruta, însă în mare am mers toți relaxați după Victor. Deși au fost drumuri pe unde am mers pentru prima oară, faptul că eșți condus de cineva care a mai fost pe acolo, faptul că intri într-o curbă și cel din față îți arată punctul de frânare te ajută să fii relaxat și să te bucuri mai mult de drum și de priveliști. Am ajuns la Pensiunea Dacică noaptea fără să resimt pic de oboseală, deși eram pe drumrui de la 8 dimineața.

Locația aleasă mi-a plăcut foarte mult. Nu mai fusesem niciodată prin aceste părți, așa că a fost o adevărată plăcere să le descopăr pe două roți. Pensiunea la care am stat, mi-a plăcut foarte mult,fiind într-o zona ușor izolată, dar de unde puteai să ajungi rapid la mai multe atracții turistice cum sunt peștera și cascadă Cioclovina, Sarmisegetuza Regia, cetatea dacică de la Costeșți sau cetatea Roșie. Multe drumuri forestiere, de macadam, mai grele, care ne-au ajutat (pe cei mai puțin experimentați pe astfel de suprafețe) să devenim mai încrezători . Un mare plus pentru fanii enduro, sunt o groază de poteci și dealuri pe care poți să le explorezi pe aici.

Atmosfera pe întreaga excursie a fost senzațională. Deși eram rideri cu niveluri diferite de experiență, nu am avut probleme legate de orgoliu sau să se trezească latura competițională în noi sau să se simtă cineva forțat să meargă mai tare decât ar putea. Dimpotrivă, am avut impresia că am avut de câștigat din acest mix de experiențe diferite, fiecare având ce învață de la celălalt, în afară discuțiilor de pe drum, focul de tabăra sau masa de prânz au fost locuri prielnice pentru astfel de “schimburi” de experiență. Am avut de multe ori senzația că suntem o mare echipă.

Cu siguranță este o experianta pe care mi-ar plăcea să o repet și care o recomand oricărui rider. Este o atmosfera aparte când ești într-un grup de 9-10 motocicliști și vezi cum șerpuiește șirul printr-o pădure noaptea sau cum se intinde pe un drum virajat de munte. Știm cu toții cât de greu este să convingi 10 prieteni să iasă la o tură, de aceea, aceste ture organizate sunt pentru multi dintre noi, singura opțiune pentru a experimenta așa ceva.

4 thoughts on “De ce să mergi într-o tură organizată. Ce am învățat și ce ne-a plăcut în #RideDacica-Tura de toamnă

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!