DJ104L – Cum să ajungi în altă lume și alte timpuri, la Viscri
Probabil că dacă prințul Charles nu și-ar fi cumpărat o casă la Viscri în 1996, multe lume nu ar fi auzit de acest loc și acest sat ar fi rămas doar un nume pe hartă, la care ajungi doar dacă te-ai rătăcit de la drumurile principale.
La fel de probabil, dacă nu ar fi existat acest interes crescând și tot mai mulți turiști care ajung aici, și căile de access ar fi rămas pline de gropi.
Însă iată că în 2020, putem să ajungem la Viscri pe două drumuri proaspăt refăcute, cu un carosabil foarte bun:
-prima varianta, de la Rupea, în dreptul cetății/al magazinului Penny, mergeți către comună Dacia pe DJ105A.(ar trebui in urma sa vedeti cetatea Rupea, asemenea pozei de mai jos). De acolo sunt circa 8 km până la Viscri. Acesta este drumul pe unde am fost ultima oară în Mai 2020.
– a două, prin satul Bunești, unde aveți indicator direct către Viscri. Pe aici nu am fost, însă un prieten mi-a spus că la începutul lui Iunie carosabilul era refăcut aproape în totalitate, se mai lucra la un singur pod, unde era o zona de ocolire.
Viscri, RO | 22°C cer acoperit de nori | |
Vant
3 m/s, SE
Umiditate
32%
Presiune
756.81 mmHg
|
De ce ai vrea să ajungi la Viscri?
Aș spune că Viscri nu este locația potrivită neapărat pentru motocicliști, ci mai degrabă potrivită pentru moto-turiști, aflați într-o tură mai lungă, sau cei ce vor să se deconecteze de la ritmul agitat al orașelor.
Viscri este unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania, aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO. Construcția bisericii fortificate din sat a fost începută de către secui în anii 1100, inscripțiile pietrelor de mormânt din cimitirul care înconjoară biserica atestând acest fapt. În anul 1185 sașii au colonizat biserica, secuii fiind nevoiți să părăsească satul și să se stabilească în sud-estul Transilvaniei. Localitatea Viscri este atestată documentar în anul 1400 sub denumirea latină Alba Ecclesia, echivalentul ei etimologic fiind denumirea germană Weißkirch. Biserica a dat și numele localității, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Transilvania.
Imediat cum intrați în sat, sunteți ghidați către o parcare amplă. Important de știut, un lucru care mi-a plăcut foarte mult, în momentul în care ai intrat în sat, s-a termiant și asfaltul. Este ca o trecere în timp bruscă, unde lași în spate agitația timpurilor prezente și încerci să te acordezi la trecut. Soluția cu parcarea este foarte bună pentru a păstra nealterat farmecul locului.
Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserică fortificată săsească, inclusă în patrimonial mondial UNESCO. Lucru imporant de știut, taxa de intrare se poate plăti doar cash. Pe lângă biserica în sine, care este o oază nesperată de răcoare, puteți urca și în turn, de unde veți admira satul de la înălțime.
În curtea bisericii, gășiți și un muzeu cu diverse obiecte sășești: costume tradiționale, broderii, război de țesut. De asemenea mai există și o expoziție de teracotă tradițională dar și modernă.
În sat sunt mai multe variante de cazare, sunt și câteva restaurante/cafenele. La ultima vizită noi am mâncat foarte bine la Cafe Artizanat, aflat în imediata vecinătate a bisericii fortificate.
O plimbare la Viscri poate fi foarte usor integrata intr-o tura mai ampla, in zona fiind multe alte locuri si drumuri pitoresti. In primul rand cetatea Rupea este la mai putin de 30min de mers, Sighisoara se afla la aproximativ 40km, iar inspre Brasov mai gasim, proaspat restaurata, cetatea Feldioara. Apoi un pic mai departe gasim vulcanul stins de la Racos alaturi de Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt. Ca drumuri pitoresti secundare ce se ramnifica din E60 (Sighisoara – Brasov / Padurea Bogatii), avem drumul pana la Racos, cat si Hoghiz – Sercaia.