Doftana-Brebu-Aluniș-Varbilau (DJ 214)
Trebuie să știți din start că acesta nu este un drum pe care îl recomandăm, și asta datorită asfaltului foarte prost. Este un drum pe care în principal îl faci de nevoie, dacă de exemplu vrei să ajungi de la Câmpina la Slănic Prahova sau Vălenii de Munte. Poate fi folosit ca drum de legătură între Valea Doftanei și Cheia, trecând fie pe serpentinele de la Poiana Vărbilău, fie pe drumul de lângă „Muntele Verde” de la Slănic Prahova. Ultima oară am fost aici la începtul lunii Martie, când am făcut o plimbare de dezmorțire pentru 2020, în afara Bucureștiului.
Zona este pitorească, configurația drumului, așa cum o vedeți pe hartă, pare atrăgătoare, fiind un drum cu viraje largi, însă în realitate, carosabilul lasă mult de dorit. În zonă au fost foarte multe alunecări de teren care au afectat carosabilul, așa că veți găși în multe locuri pe parcurs denivelări destul de mari. Apoi fix înainte de a intra în satul Pietriceaua (venind de la Brebu), este o zonă plină de gropi,după care urmează vreo 2-3km de drum din dale de beton. După Pietriceaua drumul devine mai bun, însă în continuare veți mai găsi denivelări și mici gropi.
Cum se întâmplă adesea în România, calitatea scăzută a carosabilului încearcă să fie compensată de peisaje, zona fiind foarte pitorească. La ieşirea din satul Pietriceaua, spre Aluniş, există de ani buni o cruce pe marginea drumului, la hotarul celor două localităţi. Un sătean a vrut să facă pe acest loc un adevărat monument, între dealuri.
De asemenea in Brebu puteti sa faceti un popas pentru a vizita Complexul Arhitecutural Brebu. Acesta se află în centrul comunei cu acelaşi nume şi este unul dintre cele mai reprezentative monumente din secolul al XVII-lea. Vizitarea complexului începe cu clopotnița pe sub care se trece pentru a intra în curtea mănăstirii, respectiv a Curții Domnești.
Clopotnița este înglobată în zidul de incintă, în trecut avea rolul de apărare. Are o înălțime de 27 m și o lățime la bază de 8,50 m. Accesul în turn se face pe scara exterioară, alipită zidului. Zidurile de incintă au înălțimea de 7-8 m, grosime de 0,90 m. Alcătuit din biserica mănăstirii, casa domnească, turnul intrării și zidul de incintă, complexul arhitectural medieval Brebu este cel mai important monument al secolului XVII din județul Prahova. Plasat în mijlocul comunei, în fața lacului, vizibil de la distanță și înconjurat de ziduri ca o cetate, monumentul arhitectural de la Brebu se integrează în peisajul natural și îi sporește frumusețea.
Brebu, RO | 16°C ploaie moderată | |
Vant
2 m/s, SV
Umiditate
86%
Presiune
756.81 mmHg
|