Drum spre Racos,BV (DJ131C)
Aflat intr-o plimbare pe E60 de la Brasov spre Sighisoara, am decis sa ma abat un pic de la traseu catre Racos. Citisem ca aici se afla un lac deosebit, numit Lacul de Smarald, cat si niste Coloane de bazalt impresionante.
Coloanele de bazalt de la Racoș și Lacul de Smarald fac parte din Rezervația de la Racoș, Brașov. Este un loc despre care se spune că are energie pozitivă.Ele alcătuiesc o arie protejată de interes național. Sunt în partea de sud-est a Transilvaniei, și la nord-est de Brașov.
În apropiere se află Munții Harghitei, Baraoltului și Perșani.
Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 1,10 hectare. Aici se găsesc coloane masive de bazalt, cu o geologie caracterizată prin prezența scurgerilor de lavă.
Coloanele de bazalt de la Racoș sunt rezultatul unei cariere exploatate în secolul 20.
Formele de tip poliedru pot atinge înălțimi de până la 12 metri.
Coloanele de bazalt de la Racoș au o vechime de peste un milion și jumătate de ani, iar ele sunt mărturia activităților vulcanice din zonă, din Munții Perșani din Carpații Orientali.Munții Perșani au o suprafață de aproape 1.000 metri pătrați. Se prelungesc cu Munții Harghitei.
Cele mai mari vârfuri sunt Măgura Codlei de 1292 metri și Vârful Cetății de 1104 metri.
Lacul de Smarald și vulcanul stins de la Racoș
În interiorul creierei s-a format Lacul de Smarald, denumire provenită de la culoarea apei. Se spune că ar avea o adâncime de 10 metri.
Lacul de Smarald s-a format în urma topirii zîpezilor și a precipitațiilor.
În apropiere se află și vulcanul stins, într-o zonă cu o vegetație mai săracă, roșiatică. În trecut, pe aceste locuri se exploata zgura vulcanică.
Interesant de văzut în zonă mai este Castelul Sukosd Bethlen, construit din piatră ponce și tuf vulcanic.
Mai poate fi admirată Cetatea de la Racoș ce face parte din situl arheologic de la Racoșul de Jos.
În 1903, locuitorii din Racoş au cumpărat moşia şi cetatea, care pare mai degrabă un castel. Acum este în stare precară.
Aici a fost cea mai mare așezare dacică din Țara Bârsei. Cetatea este al doilea centru politico-administrativ și religios după Sarmizegetusa.
Racoșul a fost baza militară a lui Decebal, în anul 106, înainte de a ataca legiunile romane pentru ultima dată.
Evaluare traseu
Rezumat
Distanta: 12km
Durata : 20min
Tip traseu : drum pe dealuri si prin padure
Acces: din drumul European 60 virati pe DJ131C (inainte de Rupea Gara, daca veniti dinspre Brasov)