februarie 26, 2024

Drumuri de vacanță: Atena – Cap Sounio (EO91)

În ultima excursie pe două roți în Grecia, am ajuns la Atena. Așa am descoperit un drum foarte pitoresc, pe malul mării Egee, care te poartă până în cel mai sudic punct al regiunii Atica, capul Sounion.

Drumul până la Cap Sounio are aproximatv 70Km (*din centrul Atenei), distanță pe care o poți parcurge fie într-o oră jumătate, fie în 4-5…6 ore, dacă alegi pe parcurs să te mai oprești la plajă, să mai faci o baie, să mai mănânci ceva… Pentru plajă, dacă vreți să mergeți la sigur, vă recomand plaja Agia Marina. Este o plajă destul de aerisită unde aveți mai multe opțiuni pentru mâncat. Eu am încercat restaurantul pescăresc tradițional Κέκρωψ SeaSideFood și barul Copamar, însă mai sunt și alte opțiuni în zonă.Templul lui Poseidon de la Cap Sounion
Legenda spune că în acest loc, Capul Sounion, regele Egeu (Aegeus) din Atena s-a aruncat de pe stânci în mare văzând pânzele negre ale corabiei lui Tezeu, fiul lui.
Tezeu se întorcea din Creta unde învinsese Minotaurul, dar uitase să schimbe pânzele negre cu unele albe. Astfel, tatăl lui, regele Egeu, a crezut că a murit. Astfel, marea a căpătat numele de Marea Egee.
Templul lui Poseidon a fost construit în anul 444 i.e.n pe ruinele unei construcții mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Se află situat în vârful Capului Sounion (Akra Sounion) și se înalță la peste 60 m de marea Egee care îl înconjoară. Este realizat din marmură gri extrasă din carieră Agrileza aflată la câțiva kilometri depărtare.
Inițial, Templul lui Poseidon avea 34 de coloane, dintre care doar 15 mai sunt întregi și în poziție veriticala.
Poetul englez,Lordul Byron, a vizitat locul în anul 1810. Fiind fascinat de acest loc, i-a dedicat versuri și și-a gravat numele pe coloana aflată cel mai aproape de intrare:
Programul de vizitare a Templului lui Poseidon:
Vara: marți-duminică, 09:00 – 20:00
Iarnă: marți-duminică 08:30 – 17:00.
Lunea și de sărbătorile legale: închis
Taxa de intrare: 10euro. mai multe detalii :http://odysseus.culture.gr/
Zile când intrarea este gratuită: 6 Martie, 18 Aprilie. 18 Mai, ultimul weekend din luna Septembrie, 28 Octombrie si in fiecare prima zi de duminica din Noiembrie pana pe 31 Martie.

Benzinării
În cazul în care aveți nevoie de benzină, mergând spre Cap Sounio, cu marea pe partea dreaptă tot timpul, e de înțeles că benzinăriile vor fi pe cealaltă parte a șoselei 🙂 Sunt suficiente puncte unde puteți alimenta, cam o benzinărie la 20Km. Eu am alimentat la o benzinărie Revoil în Saronikos (pret 1,39 €/l* Septembrie 2020), am mai văzut un Shell în Saronida…

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!