octombrie 4, 2024

[Evenimente moto] Cum a fost la întâlnirea Horizon Unlimited România 2019 – Galerie foto

La poalele Făgărașilor în locul de unde începe una din specialele RedBull Romaniacs s-au întâlnit aventurieri din toată lumea sub sigla Horizons Unlimited.
Horizon Unlimited, pentru cei ce aud prima oară acest nume, este probabil cea mai bună sursă de inspirație, sfaturi și ajutor atunci când vine vorba de călătorii prelungite pe două roți. Atât pe site-ul lor cât și pe grupurul de facebook gășiți poveștile a mii de motocicliști care au călătorit în jurul lumii sau în locații izolate. Periodic, în lume, au loc întâlniri Horizon Unlimited unde călătorii și aventurierii se întâlnesc și-si povestesc experiențele. Anul acesta a avut loc la Sebesu de Sus, lângă Sibiu, prima întâlnire de acest gen organizată în România.
Am ținut să particip și eu la întâlnire că să cunosc la prima mâna călătorii și poveștile lor impresionante.
L-am cunoscut pe Adi din Timișoara care tocmai se întorsese dintr-o călătorie până la Ulaanbaatar care a durat 3 luni și aprox. 30.000km.
El a pornit spre Mongolia singur, cum fac marea majoritate a aventurierilor. Fiind singur poți intra mai ușor în vorbă cu localnicii și aceștia sunt mai dornici să te cunoască și să te ajute. Pregătirile pentru excursie au durat 7-8 luni timp în care s-a documentat și a pregătit motocicletă și echipamentul. Printre aventurile sale, a fost aproape jefuit de 2 ori, a fost agasat de proprietarul unui hotel care până la urmă a încercat să îl jefuiască.Dorind să „ciupileasca” penele unui vultur mort din Mongolia pentru a aduce suvenir unui prieten, și fiindcă vulturii sunt necrofagi, plin de bacterii, a dezvoltat o infecție puternică și a avut nevoie de ajutor medical.


Alt aventurier a fost până în Magadan în 2012, a încercat să parcurgă Drumul Oaselor – The Old Summer Road dar deoarece plouase excesiv, drumul era complet acoperit cu apă de peste 1m. Încercând să treacă și-a ars ambreiajul de la Transalpul său și a rămas astfel blocat pe un drum necirculat în mijlocul salbaticiei. Salvarea lui a fost un Spot Tracker Gps care avea o funcție SOS ce trimite un semnal în USA și apoi ei îl trimit la serviciile de urgență locale. Astfel serviciile de urgență din Rusia au ajuns la el în 36 de ore cu un camion masiv și astfel a putut să ajungă împreună cu motocicletă la civilizație unde și-a schimbat ambreiajul. Interesant a fost că în acest timp el avea ambreiaj de rezervă dar nu avea cheia de 27 pe care s-a gândit că o putea împrumută de la șoferii de tir pe marginea drumului.

Teo si tatal lui au pornit in 2017 pe doua BMW650GS din Bucuresti pana in Moscova, cu motoretele in tren pana la Vladivostok si apoi pana in Magadan. Tatal lui si-a rupt piciorul in Mongolia si el s-a intors singur pe motor acasa. Sfatul tatalui lui Teo a fost ca inainte de orice astfel de calatorie sa schimbi toate
consumabilele de la motocicleta: cauciucuri, lant, lichide, placute etc. Ei au realizat ca in lipsa unui loc sigur si confortabil de dormit in Mongolia, cele mai bune locuri sunt divanele restaurantelor sau benzinariile. Au mancat preparate locale deosebite, printre care kimiz-ul este omniprezent in povestile tutror aventurierilor care au trecut prin Mongolia. Kimiz-ul este lapte de iapa fermentat si este considerat o delicatesa printre popoarele din stepele Central Asiatice pe care localnicii il ofera cu drag calatorilor si astfel nu ii poti refuza.

Mi s-au părut fascinante sfaturile și lecțiile învățate de la acești aventurieri de cursa lungă. Ultimele opțiuni când nu poți găși un loc de dormit sigur în Mongolia sunt divanurile restaurantelor și benzinăriile. Majoritatea motocicletelor au trebuit sa fie adaptate să poată folosi benzină cu cifra octanica scăzută. Toate consumabilele trebuie să fie noi la începutul unui astfel de drum. Pașaportul este cel mai important obiect într-o astfel de călătorie.

Nu in ultimul rand, ar fi sanatos sa ne gandim cum impactam locurile pe care le vizitam si localnicii cu care interactionam. Ar trebui sa platim un pret echilibrat pentru serviciile localnicilor si sa le acordam putin din timpul si rabdarea noastra. Ideal ar fi ca povestile si postarile pe retelele de socializare sa fie cat mai realiste, si aventuri frumoase si cu cele neplacute, astfel incat cei pe care ii inspiram sa porneasca in aventuri similare sa faca asta cu asteptari realiste.

Toate poveștile mi-a făcut un dor de plimbare și aventură, am plecat de acolo deja planunind o excursie până în Maroc…

Galerie foto HU 2019

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!