februarie 26, 2024

#motoTurism – Destinații de vacanță : Insula Andros pe două roți

Andros este cea mai nordică insulă din arhipelagul Cicladelor (38 de insule, dintre care cele mai cunoscute sunt Santorini, Paros, Mykonos), cu o îndelungată tradiție navală. Dincolo de plajele de nisip specifice, evidente oricărui peisaj de la malul marii, această insulă încântă și prin coastele sale stâncoase, prin zonele de munte care alternează cu câmpiile fertile și prin prin vegetația luxuriantă . Jumătate din suprafața insulei este acum arie protejată – casă pentru multe specii rare sau endemice, preocupările localnicilor pentru ecoturism fiind din ce în ce mai frecvente și cu multe programe de educație în acest sens. Fiind la doar o ora și 30 minute de continent, este o destinație de relaxare frecventată mai ales de atenieni.

Informații de bază

Access
Cu feribotul din portul Rafina (aflat la 40km de Atena, aprox. 20 de minute de Aeroportul Elefterios Venizelos).
Feribotul pleacă regulat spre Andros (de obicei, vara există două curse dimineața în jurul orei 7AM și două seară pe la 5pm-6pm).
Informații actualizate despre cursele de feribot găsiți aici: www.ferries.gr

Preț benzină pe insulă (Aug-Sep 2020)
– pret mediu benzina standard 95 in Andros: 1,522 €/l
– pret mediu benzina standard 95 in Grecia: 1,433 €/l
– cel mai mic pret la care am alimentat in Septembrie 2020: 1,457 €/l la Eko Batsi

Principalele atracții:

 • Chora cu:
 • Muzeul Goulandris de Arta Contemporana
 • Muzeul maritim din Andros
 • “Statuia marinarilor pierduti pe mare”
 • Bibilioteca Kairis
 • Muzeul arheologic
 • Gavrio
 • Batsi 
 • Paleopolis 
 • Zagora 
 • Muzeul Cicladelor de Maslin
 • Castelul Faneromeni
 • Turnul elenistic Agios Petros
 • Plajele de pe insula: Tis Grias to Pidima,Chrissi Ammos,Agios Petros, Ormos, Batsi,etc.

Mai jos găsiți o hartă cu toate atracțiile turistice din Andros, plaje, localități importante și benzinării. 

La ce să aveți grijă pe insulă
Ca notă generală, asfaltul în Grecia și mai ales în insule (cel puțin în cele în care am fost eu până acum Lefkada, Corfu, Aegina, Kefalonia) are un o aderență mai scăzută, cumva amestecul folosit la asfaltare este mai alunecos. În mod particular, pe insula Andros am întâlnit în multe rânduri zone cu asfaltul nu prea bun, cu gropi, denivelări, mai ales în localități, așa că vă sugerez să fiți atenți la drum și să nu forțați fără să cunoașteți zona, pentru că și în Grecia , asfaltul doare la fel de tare ca în România sau în alt loc.

Din acest motiv vă sugerez să purtați și echipamentul de protecție dacă aveți de gând să mergeți mai mult, poate să faceți un tur al insulei complet. Vă recomand să-l purtați în primul rând pentru a evita să fiți arși de soare. Ideal ar fi să-l purtați mereu, dar știu că fiind în vacanță și văzându-i pe localnici în șlapi, tentația e mare…fiecare face cum crede că știe mai bine.


Un alt aspect la care trebuie să aveți grijă este vântul de pe insulă. Când am fost acolo am întâlnit niște vânturi foarte puternice, chiar la un momentdat s-a luat în discuție anularea feriboturilor și din ce am înțeles nu era un caz izolat, este ceva ce se întâmplă destul de des. Vânturile Meltemi, cunoscute și sub denumirea de vânturile nordice Etesiene, suflă de la mijlocul lunii Mai până la jumătatea lunii Septembrie. Acestea sunt rezultatul a două sisteme de presiune – una superioară zonei balcanice / Ungariei și una inferioară Turciei. De obicei vânturile Meltemi ating nivelul 4-5 pe scara Beaufort, dar se întâmplă adesea să crească în intensitate până la 7-8 , chiar și mai mult (*de la 9 în sus feriboturile sunt oprite).

Atracții turistice

Gavrio, un satuc pitoresc pe coasta de vest a insulei, este singurul port care leaga insula de continent, drept urmare, de aici  iti vei incepe aventura pe insula.

Batsi – o destinatie populara si foarte pitoreasca, cu case tipice zonei, este situat la 7 kilometri distanță de Gavrio, separat de acesta de frumoase plaje de nisip, mici porturi pitorești și golfuri ascunse. La fel ca Gavrio, Batsi era un sat de pescari. A devenit acum cel mai turistic loc din Andros și, prin urmare, este principala stațiune a insulei. În ciuda caracterului său turistic, Batsi a păstrat un farmec tradițional și pitoresc. De altfel aici am petrecut mai mult timp pe insula, fiind cazat la Hotelul Chryssi Akti. Daca ajungeti aici, recomandarile mele pentru masa de pranz sunt : The Dolpins Tavern pentru produse traditionale grecesti, fructe de mare si o vedere frumoasa de la masa asupra golfului sau Litsa’s Pizza daca vreti altceva mai clasic italienesc (* in plus aici am baut unul dintre cele mai bune frappe-uri). Imediat langa The Dolphins Tavern este o cofetarie care face niste bombe calorice ce dau dependenta, touloumpakia sunt preferatele mele. Bineinteles ca mai sunt multe alte variante, insa acestea mi-au ramas in memorie.

Capitala insulei, Chora ( in traducere „satul principal”) este casa faimosilor capitani si armatori greci, o remarcabila combinatie intre stilurile medieval si neoclasic in ceea ce priveste arhitectura caselor. Construit in trepte, cu o spatioasa piata plina de arbori, cu stradute inguste, biserici impresionante, muzee , magazine, cafenele si restaurante – orasul are o frumusete aparte ce se remarca printre toate celelalte intalnite pe teritoriul Greciei. Tronand peste toate aceste frumuseti, poti admira castelul venetian construit pe un ostrov, conectat la insula principala de un pod de piatra arcuit ridicat, in secolul al XIII lea.

Ce poti vedea in Chora:

Muzeul Goulandris de Arta Contemporana – gazduieste operele lui Picasso, Matisse, Klee, Chagall, Rodin, Miro sau Kandinsky. www.goulandris.gr

Muzeul maritim din Andros – fondat in 1972, se mandreste cu o colectie impresionanta de lucrari sau manuscrise care ilustreaza trecutul naval al  insulei.

“Statuia marinarilor pierduti pe mare” – aflata in imediata propiere a muzeului maritim, priveste spre splendidul Faro Tourlitis – construit in 1887 pe o stanca aflata in largul marii, fiind primul far automatic instalat in Grecia.

Chora,Andros sursa:wikipedia

Bibilioteca Kairis – posesoarea uneicolectii rare de publicatii elene vechi, dar si a unor scrieri semnate de Theofilos Kairis – filosof, preot si politician de prestigiu al secolului al XIX-lea.

Muzeul arheologic – ridicat cu ajutorul familiei Goulandris, aceeasi care a ridicat si muzeul maritim, este posesorul unor exponate remarcabile din perioada geometrica, arhaica si romana, pre-bizantina si bizantina.

+ daca vi se face foame si vreti sa mancati ceva gatit ca la “mama” acasa, restaurantul Tou Josef este foarte cunoscut.

Ce mai poti vedea pe Insula Andros:
Paleopolis se afla la 16 kilometri distanta spre vest de Chora si a fost la un moment dat capitala insulei Andros, cunoscand o dezvoltare importanta in timpurile romane tarzii. Asezarea preistorica din Plaka, asezarea Zagora datand din perioara geometrica si asezarea fortificata din timpurile neolitice (4.500 – 3,300 IH) avand ca elemente specifice picturi pe piatra reprezentand animale, nave, desene si modele liniare – toate au fost descoperite in aceasta zona.

Muzeul Cicladelor de Maslin reprezinta un bun prilej de a te familiariza cu felul in care aratau pe vremuri micile fabrici ce produceau uleiul de masline.

Castelul Faneromeni este situat în imediata apropiere a localitatii Kochylou. Castelul datează din Evul Mediu și a fost construit pentru a evita atacurile piraților. Amplasarea castelului este foarte strategică, cu un teren care este literalmente inaccesibil și, în același timp, oferă priveliști nesfârșite ale mării pentru a sta cu ochii pe pirați.Interiorul Castelului este bine protejat de ziduri inexpugnabile, iar unele porțiuni ale zidului sunt încă în condiții foarte bune. Vizitatorii castelului pot vedea vestigiile și rămășițele unui număr de structuri care se aflau aici. Legenda spune că există câteva tuneluri care se extindeau până la coasta Melissa. Castelul nu se află în stare bună astăzi, dar este o destinație frecventă pentru drumeții pe insulă.

Turnul elenistic Agios Petros este un turn destul de bine conservat, așezat pe un deal cu vedere la golful Gavrio. Probabil a fost construit în epoca elenistică, în secolele IV sau III î.Hr., și are o înălțime de 20 m. Are o formă cilindrică și a fost construit de șist local. Obișnuia să aibă cinci etaje, conectate între ele cu o scară elicoidală.Turnul a fost construit pentru a observa de la inaltime rutele maritime . Oamenii doreau să controleze marea din jurul insulei, astfel încât să se poată proteja de o invazie inamică sau de un atac al piraților.

Mai multe sugestii pentru locuri de vizitat pe insula gasiti aici : https://www.greeka.com/cyclades/andros/

 

Plajele

Plajele din insula Andros variază ca stil: sunt fie organizate, fie salbatice, populare sau mai izolate, accesibile cu mașina/motocicleta sau cu barca. Cele mai populare plaje din Andros sunt plaja Agios Petros, plaja Batsi și plaja cu „nisip auriu” (Chrissi Ammos), situate în partea de vest a insulei. Plaja Ormos din partea de est este, de asemenea, populară pentru windsurfing și alte sporturi acvatice. În partea de nord , veti găsi plaje uimitoare și retrase, dar nu sunt ușor de accesat din cauza drumurilor de pământ care duc acolo. Daca sunteti cu o motocicleta adventure touring sau touring nu ar trebui totusi sa fie o problema

Tis Grias to Pidima este cea mai populară și cea mai fotografiată plajă din Andros. Amplasat într-un golf nisipos de pe coasta de sud-est a insulei, se află la 23 km de capitala insulei. Se mândrește cu un cadru nealterat, deoarece nu este organizat cu umbrele și șezlonguri și nu are facilități, păstrându-și farmecul natural brut. Plaja are nisip auriu fin, ape cristaline de smarald și este izolat de stânci falnice. Distincția acestei plaje este o imensă stâncă înaltă de 21 de metri, care iese din mare. Vizitatorii sunt sfătuiți să își aducă propriile umbrele, deoarece nu există umbră la această plajă, cu excepția umbrei naturale a stâncilor.  Accesul pana la plaja , dupa ce mergi pe un drum de pamant, se face coborand cativa metri pe niste scari improvizate din stanci, ceea ce s-ar putea sa nu fie foarte placut daca esti incaltat cu ghete moto.

 

O lista completa a plajelor de pe insula gasiti aici : https://www.greeka.com/cyclades/andros/beaches/

 

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!