iunie 22, 2024

[motoEvenimente] Final Redbull Romaniacs : Manuel Lettenbichler câștigă în fața lui Graham Jarvis. Rezumat ultimele 2 zile off-road.

Manuel Lettenbichler câștigă pentru a doua oară consecutiv cel mai dificil raliu de hard-enduro din lume, Red Bull Romaniacs, în fața veteranului Graham Jarvis cu doar +2m26s. Cei doi au fost urmați pe podium de către Alfredo Gomez, în dauna câștigătorului din 2018, Wade Young , care a ratat podiumul pentru 13s. Rezultatele complete le găsiți aici: https://www.redbullromaniacs.com/results/2020/day4/official-overall/
La clasa Silver, danezul Peter Weiss, a avut câștig de cauză după patru zile dificile pe traseu, urmat de francezul Fabien Poirot și de britanicul Joe Deakin. Primul român clasat a fost Alex Țară, pe locul 7.
La Bronze, germanul Eddie Findling a câștigat la general, cu un avans de peste 8 minute față de al doilea clasat, francezul Hugo Bernard, podiumul fiind completat de germanul Alexander Gehlert.
Clasele Iron și Atom au avut câștigători din România anul acesta. La Iron, Mani Gyenes, fiind în recuperare după o fractură la picior, a reușit să câștige, fiind urmat de francezul Romain Courty și de irlandezul Murray Shotter. .Mani este singurul pilot din istoria Red Bull Romaniacs care a participat la toate cele 17 ediții de până acum.
La nou-creata clasă Atom, destinată amatorilor, câștigător a fost Dan Ștefan Mateescu, urmat de americanul Rich Mumford și de francezul Firmin Mourino.

Mario Roman of Spain competing during the third offroad day of Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on October 30, 2020 // Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool // SI202010300726 // Usage for editorial use only //

Ziua 3 off-road.
A treia zi de off-road a avut traseul creionat în zona Transalpina și totul a debutat cu o dimineață câinoasă, precedată de o ploaie torențială care i-a determinat pe organizatori să scoată câteva secțiuni din traseul claselor Gold și Silver, acestea devenind periculos de alunecoase.
Chiar și așa, ziua 3 a fost, de departe, cea mai grea de până acum. 135 de kilometri de traseu în zona Cugir-Șugag i-au adus până aproape de epuizare pe concurenții rămași în concurs la clasa Gold. Primul pornit pe traseu a fost liderul clasamentului general, Manuel Lettenbichler, urmat la 3 minute distanță de Wade Young și la alte trei minute de Graham Jarvis, succedați de Gomez, Bolt și Mario Roman. Letti a început foarte bine prima parte a zilei, a reușit să păstreze distanța față de urmăritori în primele două checkpoint-uri, după care a pierdut din ritm, iar pe Jarvis nu trebuie să îl inviți de două ori să îți ia locul. Britanicul a condus cu toată priceperea sa, în al treilea checkpoint a ajuns la doar un minut în urma lui Letti, pe care l-a ajuns la checkpoint-ul cu numărul 4. Și de acolo, până la final, cei doi au mers umăr la umăr, la mare distanță față de restul plutonului. Nici acolo lucrurile nu au stat foarte bine. Alfredo Gomez a făcut câteva greșeli, pentru care s-a declarat foarte necăjit la final, care l-au costat minute bune. În ciuda faptului că s-au străduit din răsputeri, nici Young sau Bolt nu au reușit să-i amenințe cei doi competitori din frunte, care astăzi s-au „jucat” într-o ligă a lor. Mani a încercat în repetate rânduri să pună distanță între el și Jarvis, a avut momente în care a ales linii mai bune și s-a desprins ușor, însă experiența britanicului, ca să nu mai vorbim de tehnica lui impecabilă, au anulat orice efort din partea campionului en títre. Graham Jarvis trece primul linia de sosire, urmat la câteva secunde de Manuel Lettenbichler și apoi de Mario Roman, care și el a făcut astăzi o cursă excelentă. Privind la clasamentul general, se pare că mâine vom avea o luptă în doi pentru titlul ediției Vertical Madness. Jarvis și Letti sunt despărțiți de 3 minute și 57 de secunde în favoarea britanicului, care va pleca mâine de pe prima poziție. Este greu de crezut că Wade Young, la 16 minute și 48 de secunde în urma liderului său, și Alfredo Gomez, la 19 minute și 10 secunde, mai pot emite pretenții la primul loc, dar în hard enduro s-au mai văzut minuni, iar titlul se joacă până în ultima secundă.

Competitor performs during the third offroad day of Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on October 30, 2020 // Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool // SI202010300723 // Usage for editorial use only //

La clasa Silver, ziua 3 i-a adus danezului Peter Weiss un avantaj considerabil în clasamentul general în fața francezului Fabien Poirot. Weiss avea un avans general mai mic de 4 minute, înaintea acestei zile, însă a pilotat incredibil și a mărit distanța la 13 minute și 38 de secunde, o diferență foarte greu de redresat pentru Poirot, care va pleca mâine în cursă de pe poziția a doua. Surpriză la clasa Bronze astăzi, unde liderul la general, Eddie Findling, a pierdut etapa în fața lui Hugo Bernard, care a fost cu 57 de secunde mai rapid. Cu toate astea, pe Hugo îl despart însă 8 minute și 54 de secunde de lider, iar toate speranțele lui se leagă de ziua de mâine, ultima zi a competiției. Many Gyenes a mai câștigat astăzi 5 minute și 24 de secunde în fața principalului său competitor la clasa Iron, Romain Courty. Pe doi, la general, francezul a terminat etapa de azi pe poziția a III-a, devansat fiind de irlandezul Murray Shooter. Obișnuit al claselor fruntașe, Silver sau Gold, Many concurează anul acesta la clasa Iron – din cauza fracturii suferită recent la picior și reparată ulterior printr-o tijă -, clasa Iron fiind singura unde este garantat faptul că nu trebuie să cobori de pe motocicletă, ceea ce ar fi făcut imposibilă participarea sătmăreanului la ediția din acest an. Many este singurul atlet din lume care a participat și terminat toate cele 16 ediții de până acum ale raliului de hard enduro, Red Bull Romaniacs. Dan Ștefan Mateescu conduce autoritar clasa Atom, cea mai nouă clasă din raliu. Sportivul român are un avantaj de 26 de minute în fata lui Firmin Mourino și unul de 28 de minute în fața lui Laurent Bouvier.

Ziua 4 off-road
Cu 107Km până la final, primii doi concurenți Graham Jarvis și Manuel Lettenbichler erau separați doar de 25 de secunde, în același timp lupta pentru locul trei fiind la fel de strânsă între Wade Young și Alfredo Gomez.
Graham Jarvis a fost nevoit să deschidă traseul în ultima zi a competiției, fiind într-un clar dezavantaj, mai ales în condiții de ceață și vizibilitate scăzută. Primul ajuns în Piața Gării, pe ultimul etaj al unei clădirii aflate în construcție a fost Billy Bolt, urmat de Alfredo Gomez, care se afla într-o bătălie la fel de intensă pentru ultima treaptă a podiumului cu Wade Young, câștigătorul ediției din 2018 a Red Bull Romaniacs.
Manuel Lettenbichler a terminat al treilea în clasamentul zilei, urmat îndeaproape de Wade Young, cu Graham Jarvis abia al cincilea, la aproape trei minute de adversarul său principal. Astfel, Letti a adăugat încă 2 minute și 26 de secunde în fața lui Jarvis, pentru o victorie răsunătoare. Jarvis este nevoit încă o dată să se mulțumească cu a două treaptă a podiumului, cu Gomez al treilea și Wade Young pe patru. Primul român la Gold a fost Nicolae Vasiu, clasat pe 13.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!