#motoRouteInTheCity: Cum mergem cu scuterul iarna ?

Pentru că în 2024 am avut o creștere explozivă a vânzării de scutere (3360 unități noi înmatriculate doar pe segmentul de scutere 125cc, +135% față de 2023) și se pare că tot mai mulți au înțeles că scuterul poate fi o soluție în orașele cu trafic aglomerat așa cum este Bucureștiul, am zis că ar fi util, mai ales pentru începători, să prezint câteva sfaturi pentru cei ce vor să meargă cu scuterul iarna, mai ales că cel puțin in București, nu mai sunt iernile de altă dată.
O să vă prezint aceesoriile indispensabile după părerea mea pentru scuter, dar și echipamentul optim pentru scuteristi, lucruri care îți fac deplasarea mai confortabilă și mai sigură pe durata iernii, dar o să vorbim și despre câteva modificări ce țin de conduita in trafic.
În clipul de mai jos vedeți detaliat cum abordez eu mersul pe două roți iarna, cu mențiunea, că acest material nu este unul sponsorizat, fie că vorbesc de accesorii pentru scuter sau echipamente pentru rider, toate au fost achiziționate din fonduri proprii, fiind efectiv lucrurile pe care le folosesc eu.
O să luăm ca exemplu, scuterul meu personal, un Kymco DTX360, pe care îl folosesc aproape zilnic și despre care am mai vorbit în alte clipuri.
Iar dacă nu aveți răbdare să vă uitați la clipul postat pe canalul de Youtube, va las aici o listă scurtă:
Accesorii esentiale pentru scuter:
– Parbriz inalt
– Hand guards / Mansoane incalzite / protectii de iarna pentru ghidon, asa numitele HandMuffs sau SuperMuffs
– Paturica termica de Tucano Urbano – Termoscud ( sau alt producator, exista mai multe variante, insa Tucano Urbano au fost primii care au inventat acest accesoriu acum 25 de ani, vanzand peste un milion de bucati din 1999 pana acum)
Accesorii echipament:
– Ghete impermeabile, fara perforatii de vara…Eu personal folosesc TCX Mood sau TCX Infinty 3 in functie de drumul pe care il am de facut.
– Blugi moto cu protectie mai grosi cu rating AA (Revit Lombard 3) si daca chiar este frig tare, folosesc pe sub iei niste pantaloni termici de la Tucano Urbano care izoleaza si impotriva vantului.
– Geaca Tucano Urbano Superleggero, cea mai usoara geaca moto cu rating A, ce arata ca o geaca normala, dar este cu protectii la coate si umeri. Optional se poate adauga si protectie la spate. O alta varianta pe care o mai folosesc eu, cand este si mai frig afara (sub 0 grade), ca strat de protectie la impact folosesc o geaca de vara de la Spidi (Super Net), care este asemenea unei armuri de enduro, si peste pun o geaca normala de iarna.
– Manusi, unde va recomand niste manusi moto de iarna, exista chiar si manusi cu incalzire si asta ar fi solutia ideala daca nu vreti sa va puneti mansoane incalzite sau super muffs pe ghidonul scuterului. Eu personal folosesc o pereche de manusi de la Spidi (Spidi Winterourer), care desi scrie pe ele ca sunt manusi moto, seamana mai mult cu niste manusi de ski, protectia la impact fiind una minimala…Din cauza aceasta nu sunt chiar pe placul meu, insa isi fac treaba pana undeva pe la 3-4 grade celsius foarte bine…la temperaturi mai mici, daca am un drum mai lung de 20min, incep sa simt cum imi amortesc degetele.
– Un element important este protectia la vant in zona gatului.Aici sunt tot felul de variante de la lycra mai subtire, merino, fleece sau cum am eu , un gat din gore-tex. Sincer nu stiu cu ce te-ar ajuta ca un astfel de fular sa zicem sa fie din gore-tex, pentru ca el sta cea mai mare parte acoperit, insa important este sa te izoleze foarte bine de vant…si gatul acesta pe care il folosesc eu de la Bering, face foarte bine asta, mai ales in zona pieptului.
– Casca este cel mai important lucru cand vine vorba de echipament moto. Aici fiind vorba despre scuter, parerile sunt impartite, unii prefera sa mearga cu o casca open face, care este mai putin sigura, altii prefera sa meaga cu o casca full, care protejeaza mai bine mandibula in cazul unui accident, si in acelasi timp te protejeaza mai bine de frig. Si eu personal, pentru ca ma deplasez pe distante mici si am opriri dese in oras, prefer sa port o casca open face de la AGV (AGV Irides), pentru ca are o viziera foarte mare, iar atunci cand este inchisa, in ceea ce priveste protectia la vant, este similara cu una full face, insa cand este foarte frig, trec la o casca full face.
Conduita in trafic
În primul și în primul rând eu evit să ies cu scuterul dacă sunt mai puțin de 4 grade, sau dacă sunt nevoit sa ies, sunt extrem de atent. Asta inseamnă că nu am impresia că sunt Marc Marquez să înclin scuterul prea tare la viraje, las mult mai mult spațiu față de mașina din față pentru a avea un spațiu de frânare mai mare și nu bruschez comenzile scuterului, atât pe accelerare cât nici pe frânare, chiar dacă scuterul meu are și ABS și Traction Control. De altfel, eu având niște cauciucuri mai cramponate, suprafața de contact este mai mică și de obicei cam de la 8 grade în jos, mai ales dimineața când asfaltul este rece, se întâmplă să-mi intre ABS-ul foarte ușor când mă opresc la semafor, de aceea zic să vă lăsăți un spațiu cât mai mare de manevră și încercați să fiți cât mai fini cu comenzile, și niciodată nu franati pe față cu roata într-o parte…Pentru a crește suprafața de contact folosesc o presiune o idee mai joasă, 0.2-0.4, mai scazuta față de ce scrie în cartea scuterului. Aici trebuie să experimentați, să vedeți cum vi se pare vouă optim, să gășiți echilibru între confort și manevrabilitate, fără a coborâ prea tare presiunea astfel încât dacă dai într-o groapă să dai de belele.
Un alt lucru la care sunt atent este prognoza meteo și felul în care evoluează temperatura în timpul zilei…Deși în teorie ai zice că dacă e uscat pe jos poți să mergi liniștit, darse poate să fi fost o dimineață geroasă, cu temperaturi cu minus, iar dimineață, pe lângă faptul că asfaltul este foarte rece, este posibil pe traseul tău, mai ales în București că se lucrează peste tot in perioada asta, să dai de o zonă unde s-a scurs apa și a înghețat sau este polei. Dacă dați de o astfel de zonă și nu aveți cum să o evitați, dar ați vazut-o din timp, mergeți cât mai încet, fiind pregătit cu ambele picioare în cazul în care scuterul pierde aderența.. Dacă nu ați văzut-o și ați intrat direct în ea, încercați să nu franati și să nu accelerati, în speranța că o să treceți peste din inerție și veți ajunge să aveți din nou aderența….
Ultimul aspect despre care vreau să va vorbesc este unul psihologic. Deși scuterele au devenit mai numeroase în trafic, mai ales prin creșterea numărului de livratori, sunt mulți conducători auto care nu se așteaptă să vadă un scuter sau o motocicleta iarna, așa că v-aș sugera să fiți cu ochii în 4 , mult mai atenți la tot ce se întâmplă în trafic și în jurul vostru, și să încercați cât vă deplasați , să lăsăți grijile de la serviciu de-o parte…așa era să mă înfig eu într-un Logan într-o dimineață când mă duceam la birou, gândidu-mă ce ședințe am în ziua respectivă…Lăsați grijile, gândurile, concetrati-va doar la mersul cu scuterul, că la urma urmei și asta e un beneficiu al mersului pe două roți, atunci când ești concentrat la un singur lucru, devine o formă de meditație.