iunie 13, 2024

#motoȘtiri // Dakar 2023 – rezumat prima săptămână

122 JONES Gareth (can), HT Rally Raid Husqvarna Racing, Husqvarna, Moto, action during the Stage 8 of the Dakar 2023 between Al Duwadimi and Riyadh, on January 8th, 2023 in Riyadh, Saudi Arabia

După ce etapa a 7-a fost anulată din cauza vremii nefavorabile, cursa s-a reluat duminică cu etapa a 8-a ce a avut un traseu de 824km de la Al Duwadimi la Riad, dintre care concurenții au parcurs pe proba specială 346Km. Pentru  în mod normal trebuiau  fie două etape maraton, organizatorii au trebuit  improvizeze din cauza vremii nefavorabile, așa  piloții au dormit noaptea dinainte în bivoucaul din Al Duwadimi, în vreme ce echipele de asistență au campat la 500km depărtare de Riad.

Mason Klein a condus majoritatea etapei 8, fiind avantajat și de faptul  a plecat în urma deschizatorilor, dar în cele din urmă a terminat ziua pe doi în spatele lui Ross Branch. Numit „Ferrari-ul din Kalahari”, a arătat de ce are această poreclareușind a două sa victorie în Dakar și prima de când a făcut trecerea de la Yamaha la Hero Motorsport. Pentru cei de la Hero este de asemenea cea de-a doua victorie în Dakar, după ce anul trecut Joaquim Rodrigues reușise  obțină prima victorie pentru Hero, care la nivel global sunt cel mai mare producător de motociclete și scutere.

Etapă a 8-a fost așa cum a fost întreg raliul anul acestadura și suprinzătoare, cu dune de nisip, dar și zone de piatră .
După 8 Etape, clasamentul general este condus de americanul Skyler Howes de la Husqvarna. Acestaluând startul printre primii în etapa a 8-a, a avut câteva probleme de navigare, apoi încercând  recupereze a primit și o penalizare pentru vitezăîn final terminând ziua pe locul 20. Cu toate astea, Skyler conduce clasamentul având un avans de 13″ în fața compatriotului Mason Klein și a câștigătorului din 2021, Kevin Benavides.


După 8 etape și mai bine de 36H (⏱36H 18′ 06”) petrecute pe cele mai dure trasee de rally raid din lume, Mani Gyenes, termină prima săptămâna pe locul 34 la general și 15 la categoria Rally 2. Pentru Mani, etapa a 8-a nu a fost deloc ușoarăînceputul fiind pe ploaie. Din această cauză zona cu stânci și pietre a fost foarte alunecoasăca mai apoi fiind nevoit  se lupte cu nisipul ud.

 

2023 Dakar – Clasamentul general dupa primele 8 etape. 

1. Skyler Howes (Husqvarna) 30:34:16
2. Kevin Benavides (KTM) 30:34:29
3. Mason Klein (KTM) 30:34:29
4. Toby Price (KTM) 30:36:14
5. Pablo Quintanilla (Honda) 30:37:01
6. Adrien Van Beveren (Honda) 30:37:05

Clasamentul complet cu toți participanții îl găsițiaici.

Cel mai dur Dakar de până acum ?

Multi dintre participanti au zis ca este cel mai dur Dakar la care au participat pana acum, atat din cauza traseului cat si a conditiilor meteo. Dupa prima saptamana,52 de participanti de la toate categoriile au parasit competitia. Dakarul si-a aratat colții inca din prima zi de probe speciale, câștigătorul de anul trecut, Sam Sunderland, fiind transportat cu elicopterul la spitalul de la Yanbu pentru investigații medicale după o puternică căzătură la km 52.

doua etapă de la Dakar s-a dovedit a fi extrem de dură, cu o mare parte din traseu traversând zone de piatră ce aduc mai mult aminte cu competițiile de enduro decât rally raid, mulți dintre concurenți având mari probleme.
Mathias Walkner, câștigătorul din 2018, declara la sfârșitul probei  a fost extrem de dificil timp de 6 ore  mergi concentrat, încercând  eviți pietre de dimensiunea unei mingi de fotbal și probabil doar datorită airbagului a putut  ajungă la finish și  nu abandoneze în ciuda unei căzături extrem de dure la aproximativ 110Km/h.

A treia zi a fost rândul câștigătorului din 2020  părăsească competiția, americanul Ricky Brabec suferind o căzătură puternică la km 274 al probei speciale fiind apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare

După care a venit rândul vremii  dea planurile organizatorilor peste cap și  le facă viața grea competitorilorMai multe ploi torențiale au îngreunat parcursul etapelor speciale, cât și activitățile logistice din bivouacuri.Unul dintre bivouacuri a trebuit  fie mutat din cauza inundațiilorÎn cea de a 4-a zi organizatorii au trebuit să oprească cursa la CP3 (377km/447Km) din cauza imposibilității de a zbura a elicopterelor medicale. Deși 43 de rideri reușiseră să termine cei 447km ai probei speciale, înainte ca această să fie întreruptă, printre ei și Mani Gyenes, mai mulți competitori au fost surprinși de vremea rea pe traseu, luptânduse ore întregi  iasă dintre dune la asfalt pentru a se îndrepta la locul de regrupare.

După o zi de odihnă în capitala Riad, în care majoritatea concurenților de la Original by Moțul vor trebui să-și repare motocicletele abuzate în prima săptămână, competiția se va relua cu o probă specială de 358 km către HARADH, dupa „încet, încet”, vom vedea cum lupta se intensifica la vârf. După prima săptămână diferențele de timpi sunt mici, chiar și 20 de minute avans nu înseamnă mult la Dakar, având în vedere că mai sunt de parcurs aproximativ 4500Km dintre care 1300Km de probe speciale.

Daca nu stiti unde sa urmariti cea de-a doua saptamana a Dakarului, avem un articol special scris pe acest subiect pe care il gasiti aici.
Metoda noastra favorita de a urmari Dakarul este insa contul lui Mani Gyenes de pe facebook unde la finalul fiecarei zile posteaza un scurt rezumat, putand astfel sa aflam informatii direct de la sursa.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!