decembrie 11, 2023

[motoȘtiri] Folosirea mănușilor, obilgatorie în Spania pentru motocicliști și pasagerii lor

Vă mai aduceți aminte gluma noastră de 1 Aprilie cu „M-a oprit Poliția pentru că nu aveam mănuși”? Ei bine, se pare că începând cu acest an în Spania ți se poate întâmpla acest lucru și nu va fi o glumă.
Demersurile celor de la Dirección General de Tráfico (DGT) au dus la apariția unei legi care obligă atât motocicliștii cât și pasagerii să poarte mănuși. O astfel de lege este în vigoare în Franța încă din 2017 (dacă avem cititori din Franța, chiar suntem curioși cum se aplică această lege), în mare parte în celelalte țări din Europa este suficient să porți doar casca de protecție.

La începutul anului un grup de lucru al DGT s-a întâlnit pentru a discuta posibilitatea introduceri unor norme legate de obligativitatea folosirii vestelor airbag de către motocicliști. După ce s-a renunțat la această inițiativa, grupul a ajuns la concluzia că ar fi util ca măcar folosirea mănușilor să devină obligatorie. Drept urmare, începând cu acest an, toți motociclistii trebuie să utilizeze mănuși, dar nu orice fel de mănuși, în lege fiind specificat faptul că motociclistii nu au voie să poarte : mănuși de lână, din denim, din piele fină sau nylon. Mănușile trebuie să fie din: piele groasă, imitație de piele, kevlar sau alte materiale rezistente la abraziune și căldură.

Directorul DGT, Monserrat Perez a declarat : ” Când un motociclist suferă un accident, din instinct pune mâinile jos pentru a încerca să amortizeze o lovitură puternică, fiind astfel unele dintre părțile corpului cel mai des rănite în accidente. De aici rezultă importantă acestei legi și a purtării întotdeauna a mănușilor”.

Trebuie să-i dau dreptate domnului Perez, indiferent cât de mic ar fi accidentul și viteza la care se produce, din instinct vei încerca să pui mâna jos. Îmi aduc aminte că la primul meu accident cu motocicleta, pe lângă piciorul lovit de mașina care a intrat în mine, cele mai șifonate au ieșit mănușile. Mi-a atras atenția atunci cum protecțiile de fibră de carbon din podul palmei se făcuseră praf la aterizarea forțată pe care am avut-o, însă mâinile mele nu pățiseră nimic. Ulterior am văzut cum chiar și o banală căzătură cu scuterul îți poate rașcheta bine de tot palmele… și îți poate strica vacanța…

Cum vi se pare această inițiativa. Ar trebui să existe și la noi o astfel de lege sau fiecare să facă ce vrea pe propria piele ?

2 thoughts on “[motoȘtiri] Folosirea mănușilor, obilgatorie în Spania pentru motocicliști și pasagerii lor

  1. In Franta nu doar ca sunt obligatorii manusile pe motocicleta, dar trebuie sa fie manusi omologate CE, iar daca faci accident si te ranesti la mana/degete si nu poti dovedi ca manusile tale sunt omologate CE, asigurarea medicala nu iti acopera tratamentul sau interventiile chirurgicale pentru ranile la maini/degete rezultate din accident.

    1. Pai asa vor sa faca si in Spania si s-ar putea apoi sa fie trendul in tot UE. In Franta stiu ca atunci cand s-a dat legea, s-a dat la presiunea medicilor care au zis ca „pierd” prea mult timp cu rani la maini din astfel de accidente, rani ce ar putea fi evitate foarte usor.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!