decembrie 7, 2023

motoȘtiri: Suzuki va părăsi MotoGP-ul la sfârșitul sezonului 2022

Mai multe publicațîi internaționale au lansat, luni 02-05-2022, idee că Suzuki ar părăși scena MotoGP la sfârșitul acestui sezon, deși anul trecut doar ce semnaseră un contract de extensie cu Dorna până în 2026. Tăcerea celor de la Suzuki, cel puțin până acum nu au ieșit cu o declarație oficială, pare să confirme aceste zvonuri, japonezii având aceeași atitudine și 2011 când se retrăseseră ultima oară, invocând presiuni economice din cazuă crizei globale începută în 2008. Surse din cadrul echipei au relatat că luni au fost convocați toți membrii la o ședință unde li s-a spus că la sfârșitul sezonul, echipa va fi destrămată.

Vestea pare că l-a surprins și actualul sef al echipei, fost pela Honda și Ducati, Livio Suppo, care venise la Suzuki anul acesta pentru a readuce pe linia de plutire echipa după degringolada lăsată de plecarea lui David Brivio la final de 2020, după câștigarea titlui mondial cu Joan Mir.

Interesant este că știrea vine tocmai când echipa Suzuki se află în fruntea clasamentului pe echipe, în fața celor de la Aprilia Racing și Yamaha Monster Energy și la doar 7 ani de la revenirea în MotoGP, interval în care au demonstrat că pot fi extrem de competitivi reușind să câștige titlul mondial prin Joan Mir în 2020.

Retragerea celor de la Suzuki a dat drumul la mai multe speculații privind cum va arăta grila de start anul viitor, pentru că pe de o parte avem doi piloți buni ca Joan Mir și Alex Rins care vor rămâne fără motociclete, iar pe cealaltă parte lipsa Suzuki va trebui rezolvată cu apariția unei noi echipe.
În acest moment cele mai plauzibile speculații indică că Joan Mir se va duce la Honda Repsol alături de Marc Marquez, iar în ceea ce privește echipa nouă, este foarte probabil să vedem o echipa de client ce folosește motociclete Aprilia. Deocamdată nu se știe ce va face Alex Rins, dar având în vedere rezultatele sale din trecut și acest an (locul 4 în clasamentul general, la egalitate de puncte cu locul 3), nu cred că îi va fi foarte greu să găsească o echipă pentru sezonul viitor, mai ales că în acest moment sunt foarte puțini piloți din paddock-ul MotoGP care au deja contractele semnate pentru sezonul 2023.

Ultima echipă care a anunțat Dorna că vrea să părăsească campionatul în mijlocul contractului a fost Kawasaki, care atunci a fost obligată să mai țină o motocicletă client pentru Marco Melandri încă un sezon ca fază tranzitorie, iar ulterior orice încercare de întoarcere în MotoGP i-a fost refuzată din start. Citeste mai mult despre intoarcerea Kawasaki in MotoGP aici.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!