#motoTeste – Păreri despre BMW M1000R 2023 – „NAKEDUL DE VÂNĂTOARE” de la oraș la circuit [VIDEO]

Mă fascinează cum cei de la BMW reușesc de fiecare dată să ne facă să ne simțim mai motocicliști decât suntem în realitate. Zic asta din prisma ușurinței cu care se poate pilota această rachetă sol-sol de 210cp, pe numele ei M1000R. Acum 20 de ani, în lispa tuturor sistemelor electronice și mai ales în lipsa ride by wire-ului și a modurilor de mers, această cifră ar fi dat multe bătăi de cap pe stradă. Nu și astăzi, când mulțumită sistemelor ca Slide Control, Dynamic Traction Control, ABS Pro și a modurilor de livrare a puterii, motocicleta aceasta poate trece drept una docilă, dacă nu bagi mâna asumat în gaz.
Era nevoie de 210cp pe un naked? Probabil că nu…Cauza principala pentru aparitia acestei motociclete pare sa fie existenta Streetfighterului V4 de la Ducati care a spart pragul psihologic de 200cp.


Simplistic vorbind motocicleta aceasta este un S1000R, căruia i s-a transplantat motorul de pe S1000RR cu tot cu ShiftCam, asta însemnând un comportament și mai sportiv, cu o viteză maximă declarată de cei de la BMW de 280Km/h.
Fiind vorba de un naked, trebuiau luate câteva măsuri, și cea mai ușor sesizabilă este prezența aripioarelor aerodinamice care stabilieaza motocicleta la viteze de peste 200Km/h, apăsând cu o forță de la 11Kg (la viteză de 220Km/h) la 17Kg (280Km/h).
O altă schimbare sesizabilă doar în mers, este faptul că foaia spate a mai primit un dinte, iar treptele 4-5-6 au fost scurtate comparativ cu motocicleta donatoare a motorului S1000RR. Aceste mici schimbari fac M1000R să aibă reprize de accelerație mai puternice decât sora carenata.

Toată puterea extra trebuia cumva controlată, așa că motorul a venit la pachet cu frânele de pe S1000RR. Găsim aceeiași etrieri albaștri stanțați cu sigla M, cu o forță de frânare și o precizie extraordinară. Aici este un departament unde ambele S1000-uri au stat întotdeauna bine, și cei de la Nissin, pentru că ei sunt cei ce produc etirerii(chiar dacă sunt stanțați cu sigla M), aveau de împlinit niște așteptări mari, în trecut pe S1000R având etrieri Brembo. Și au reușit acest lucru, aș spune că frânele chiar m-au impresionat mai mult decât puterea.

Apropo de putere, pe stradă avantajele folosirii ShifCam-ului sunt greu de observat, pentru a vedea beneficiile lui trebuind să duci motorul în ture peste 9.000RPM. Astfel dacă ai de gând să foloseșți motocicleta aceasta doar în oraș și la ture pe drumuri virajate, pierzi toată distracția si un S1000R standard ar fi suficient. Abia când ajungi la circuit, M-ul își dă adevărata aramă pe față, fiind practic un superbike dezbrăcat, care peste 250Km/h va încerca să te dezlipească pur și simplu de pe ea…Trebuie să recunosc că este și asta o senzație specială, pe care nu o întâlnești pe alte motociclete. Deși sunt un fan al nakedurilor și sunt obișnuit să merg la viteze de 200Km/h fără niciun fel de protecție aerodinamică, nu am simțit niciodată atât de puternic casca cum îmi este împinsă pe cap. Este de-a dreptul impresionantă violența accelerației acestei motociclete, accelerație ce se manifestă controlat (din nou un lucru extrem de impresionant). Vă aduceți aminte ce vă ziceam mai devreme, că BMW-urile te fac să te simți mai motociclist decât ești…așa este și în cazul acceleratiilor, deși brutale, ele se întâmplă fără niciun efort din partea motocicletei sau ale tale. Pur și simplu tu este comandantul și alegi cât de abuzat să fii de cei 210 cai și 113Nm. Motocicleta oferindu-ți mereu șansa de a fi în control și a ridica mana (din gaz) in semn de retragere când simiți că nu mai poți .

FOTO: Stefan Manu

În ceea ce privește agilitatea și manevrabilitate, S1000R a fost întotdeauna foarte agilă, iar M1000R duce agilitatea la un nivel și mai ridicat. Se poate să fie și din cauză că motocicleta de test era versiunea Competition care vine cu roți „M” mai ușoare din carbon(-1,7Kg fata de versiunea normala), însă sunt convins că și cu versiunea standard, mersul pe circuit este de-a dreptul telepatic. Motocicleta se înscrie și păstrează fix trasa la care te gândești, iar schimbările de direcție se intapla foarte rapid. Singurul moment când mi s-a părut că ar fi un pic nehotărâtă este în momentul în care ieși din viraj full gas și vrei să modifici și direcția, devine un pic instabilă.

Cârcotașul de serviciu
Deși carbonul dă întotdeauna bine pe o motocicletă, culoarea neagră cred că nu-i face prea mare dreptate acestui model. Am fost atent la ce reacțîi naște în trafic când este văzută și nu mi s-a părut că lumea rămâne cu gura căscată. Atrage privirea inițial, însă doar cunoscătorii brandului BMW au fost cei ce au „apreciat” cu adevărat acest pachet Competiton. Cred că lipsa contrastului între culoarea de bază și piesele de fibră de carbon îi cam estompează factorul wow, cel putin vizual. Trebuie sa te uiti cu atentie ca sa vezi toate detaliile, cum ar fi manetele de frana pliabile, stantate cu sigla M sau scaritele ajustabile frezate din aluminiu anodizat cu sigla BMW…

Revenind la părțile mai practice, la utilizarea de zi cu zi…aici sunt câteva lucruri de care pot mă iau, să fiu cârcotaș.
Oglinzile de la capătul ghidonului vibrează destul de puternic și nu vezi chiar clar în ele, cam de pe la 6-7000RPM în sus. Deși prinderea ghidonului folosește niște șaibe cu cauciuc care amortizează vibrațiile motorului și chiar se simt mai puține vibrații decât la S1000RR, totuși, oglinzile din capăt vibrează destul de puternic.Tot legat de oglinzi aș mai menționa că fac motocicleta greu de manevrat prin oraș, ghidonul fiind deja destul de lat, adăugarea acestor oglinzi face și mai greu filtrarea traficului. Poți să le sucești spre interior ca să mai scazi lățimea gabaritului, însă nu trebuie să uiți de aripioarele aerodinamice, care și ele ies destul de mult în afară, chiar mi s-a părut că ies mai mult decât capacele unui motor boxer de pe 1250GS.

Căldura…Fiind un motor de superbike, este normal să se încălzească. Îmi aduc aminte că la prezentarea oficială a motocicletei unul dintre inginerii care au lucrat la acest proiect a menționat ceva de genul ‘fiind un naked, căldura se degajă mult mai ușor și din punctul asta de vedere nu ne-am preocupat foarte mult”. De acord că se degajă, însă se degajă direct spre picioarele rider-ului, mai ales spre stângul, însă acesta este un disconfort pe care v-a trebui să îl accepți dacă ai de gând să rulezi cu 210cp prin oraș.

Și ultimul lucru la care s-ar gândi proprietarul acestei motociclete, este consumul. Cei de la BMW menționează un consum mediu de 6.4%, ceea ce este mai mult decât decent pentru asemenea bestie și cifra obținută într-un mers normal în test a fost apropiată de 7.8%. Însă dacă o mai duci la circuit și te mai și grăbești să ajungi acolo pe autostradă…consumul mediu se duce undeva la 10.4%. În medie, la o utilizare normală, autonomia acestei motociclete este cam de 200Km.

Prețul de pornire al modelului standard M1000R, în culoarea Alb Light/M Motorsport este de 22.190EUR cu TVA inclus, căruia i se poate adăuga pachetul M Competition (+5.500EUR) ce schimbă destul de mult aspectul motocicletei, în primul rând datorită faptului că motocicletă devine neagră, venind cu culoarea Negru Storm Metalizat.

Merită varianta Competition 5.500EUR în plus ?
Aș zice că da, în primul rând pentru faptul că primești setul de jante M Carbon, care sunt mai ușoare cu mai mult de 1.7Kg decât jantele standard. Pe lângă acestea mai primești pachetul Carbon ce constă în mai multe piese din fibră de carbon că aripa față/spate, protecția lanț și pinion…ce dau un aspect mai sportiv motocicletei. Apoi avem pachetul M Billet care constă în mai multe accesorii realizate din materiale de înalta calitate cum sunt scăritele pentru pilot ajustabile și pedala de frână frezate din aluminiu anodizat cu sigla BMW.
Și mai avem și o funcționalitate extra, legată exclusiv de mersul pe circuit, numită M GPS-Laptrigger, ce înregistrează datele de deplasare în timpul sesiunilor pe circuit.

 

 

Motor
Putere nominală 154 kW (210 PS) at 13,750 rpm
Control emisii Catalizator cu 3 căi, reglat
Tipul constructiv Motor în linie cu patru cilindri în patru timpi răcit cu apă/ulei, patru supape din titan per cilindru, și control variabil al arborelui cu came BMW ShiftCam
Capacitate cilindrică 999 cmc
Alezaj x cursă 80 mm x 49,7 mm
Cuplu motor maxim 113 Nm la 11.100 U/min
Raport de compresie 13,3 : 1
Prelucrare carburant Injecție electronică în țeava de admisie / management digital al motorului: Sistem de gestionare a bateriei BMS-O cu actuator electric de accelerație
Standard de emisii Euro 5

Performanțe / consum
Viteză maximă 280 km/h
Consum per 100 km, conform WMTC 6,4 l
Emisii de CO2 conform WMTC 149 g/km
Tip de carburant Premium fără plumb (max. 5 % etanol, E5), 93-98 ROZ/RON

Transmisia
Ambreiaj Multidisc în baie de ulei, Anti-Hopping, servoasistat
Transmisie Transmisie cu șase trepte cu cuplaj cu gheare, integrată în carcasa motorului
Transmisie secundară Lanț 525 17/47
Controlul tracțiunii BMW Motorrad DTC

Șasiu / frâne
Cadru Cadru punte din aluminiu, motorul ca element portant
Ghidaj roată din față / elemente de suspensie Furcă telescopică cu susul în jos, diametru 45 mm, control electronic de amortizare DDC cu reglare dinamică, preîncărcare arc, trepte de rebound și compresie reglabile
Ghidaj roată din spate / elemente de suspensie Braț oscilant din aluminiu cu două fețe, control dinamic de amortizare DDC (amortizor central), preîncărcare reglabilă a arcului, trepte de rebound și compresie reglabile electronic
Cursă a suspensiei față/spate 120 mm / 117 mm
Ampatament 1,455 mm
Unghi de fugă 97.6 mm
Unghi cap coloană de direcție 65,8°
Roți Jante forjate din aluminiu varianta standard (varianta Competition roti carbon cu -1,7Kg)
Dimensiuni jantă față 3,50 x 17″
Dimensiuni jantă spate 6,00 x 17″
Pneu față 120 / 70 ZR17
Pneu spate 200 / 55 ZR17
Frână față Frână dublu-disc, diametru de 320 mm, etrier fix cu patru pistoane
Frână spate Frână cu un singur disc, diametru de 220 mm, etrier flotant cu un piston
ABS ABS Pro BMW Motorrad

Dimensiuni / greutăți
Înălțime șa la greutatea fără încărcătură 830 mm
Lungime a arcului de pășire fără încărcătură 1,835 mm
Volum util rezervor 16,5 l
Din care rezervă aprox. 4 l
Lungime 2,085 mm
Înălțime 1.176 mm (deasupra oglinzii, la greutatea fără încărcătură DIN)
Lățime 996 mm (deasupra oglinzii)
Greutatea fără încărcătură cu rezervorul plin/gata de drum 199 kg 1)
Masa totală admisă 407 kg
Sarcină utilă (la dotarea de serie) 210 kg

Dotare de serie
BMW Motorrad ABS Pro
Moduri de conducere Pro (moduri de conducere Rain, Road, Dynamic, Race, Race Pro 1-3, Pit-Lane-Limiter, Launch Control, Control dinamic al tracțiunii (DTC) +/- Shift, Wheelie Control, Slide Control, Control dinamic al frânelor (DBC), Asistent de schimbare a treptei de viteză Pro, Asistent automat la pornirea în rampă (HSC) Pro)
Ecran TFT cu animație de pornire M
Far cu leduri, stopuri și lămpi de semnalizare
Dynamic Damping Control (DDC)
Baterie M
Jante forjate M
Tobă de eșapament finală din titan M
Frână M
Scaun M
Manete de frână și de ambreiaj M
Oglinzi de capăt de ghidon
Keyless Ride
Controlul presiunii în anvelope (RDC)
Mânere încălzite
Reglare automată a vitezei

Dotare specială
Pachetul M Competition cu jante din fibră de carbon M, sistem de suport pentru picior M pentru șofer, deflector de vânt M Carbon, cod de activare pentru declanșator de ture M GPS, piese din carbon (capace pentru roata din față și din spate, pinion, apărătoare lanț, panouri laterale și pentru rezervor stânga/dreapta, capac Airbox), pachet pentru pasager și capac pentru pasager
Pachet pentru pasager (scaun pasager, capac pentru pasager și suport de picior pentru pasager frezat)
Scaun sport M jos cu înălțime șa 810 mm
Scaun sport M înalt cu înălțime șa 850 mm
Amortizor de zgomot primar din titan M / curbă
Parbriz Sport (nu este inclus în pachetul M Competition)
Sistem de avertizare antifurt

Accesorii speciale
Piese din carbon M
M Cover Kit
Încălzitor anvelope M
Înregistrator de date M, inclusiv declanșatorul de ture M GPS
Grilaj de protecție pentru radiator
Și multe altele

 

 

 

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!