iunie 12, 2024

#motoTeste Royal Enfield Super Meteor 2023 – PRIMELE IMPRESII & PĂRERI [Video]

După Interceptor și Continental GT, cei de la Royal Enfield au decis să folosească propulsorul lor bi-cilindric de 648cc răcit cu aer și ulei pe un nou model, de data aceasta utilizandu-l pentru a da viață unui cruiser destinat posesorilor de A2 și nu numai.
L-am testat și noi și mai jos aveți primele impresii, alături de specificațiile tehnice.

Sursă de inspirație a acestei motociclete a fost modelul Super Meteor 700 din anii 1952-62, motocicleta cu cea mai mare capacitate cilindrică din UK în acele vremuri, care venea direct din fabrică și cu genți laterale. Deși cruiser este un termen american și de obicei ne gândim la mult crom, cei de la Royal Enfield au avut o abordare mai clasică britanică, singurele lucruri cromate pe motocicletă fiind cele două evacuări și oglinzile.

Super Meteorul vine cu roți din aluminu de 19″ pe față și 16″ pe spate, însă mai interesant este faptul că pe față avem o furcă inversată de la Showa (prima oară când Royal Enfield folosesc o astfel de furcă pe una din motocicletele lor). Cu o înălțime a șeii de 740mm și cu un ampatament de 1500mm, Super Meteor este mai înalt și mai scurt decât cruiserele tradiționale ( de ex. Indian Scout are o înălțime a șeii de 649mm și un ampatament de 1575 mm ). Asta îl face să fie mai ușor de manevrat la schimbări bruște de direcție și să-i dea un comportament mai sportiv.
Pentru frânare a fost folosit pe față un disc flotant de 320mm, iar pe spate un disc de 300mm. Sistemul de frânare este asigurat de ByBre, divizia celor de la Brembo pentru scutere și motociclete de cilindree mică și medie, ce își are fabrica la rându-i în India.
Per total trenul de rulare mi s-a părut potrivit pentru acest gen de motocicletă, nimic ieșit din comun sau performanțe extreme, oferindu-ți o rulare lînă, relaxată. Trebuie ținut cont totuși că motocicletă are o greutate la plin de 241Kg, greutatea ce o simți când frânezi puternic cu fața.

Motocicleta este produsă în India la fabrică din Chennai și probabil deja unii dintre voi vă imaginați o armată de meseriași indieni care numai prididesc din lovituri de ciocan pentru a da forma dorită rezervoarelor și aripilor motocicletei, însă adevărul este că Royal Enfield are o fabrică de ultima generație și de obicei toate modelele moderne de Royal Enfield sunt proiectate de echipe mixte ce aparțin celor două centre de design din UK și India. Înainte să fie lansat, Super Meteorul 650 a fost testat extensiv, însumând un milion de kilometri pe o varietatea de drumuri, în condiții cât mai aspre. De asemenea motorul a fost testat vreme de 1500 de ore pe standuri dyno sub diverse cicluri de funcționare, asigurând fiabilitatea ce te face să zici „Made like a gun”. (Dacă nu știți care este legătură între această expresie și Royal Enfield, are legătură cu trecutul in care Royal Enfield produceau și arme de foc).

MOTOR & TRANSMISIE
Tip motor: Parallel twin, în 4 timpi, răcire cu aer + ulei
Capacitate cilindrică: 648 cc
Raport de compresie: 9.5:1
Alezaj și cursă: 78 x 67.7 mm
Alimentare: Sistem de injecție electronic
Cutie de viteze: Manuală în 6 trepte
Putere maximă: 47 cp
Cuplu maxim: 52.3 nm
Viteză maximă: 160 km/h

SUSPENSII & FRANE
Suspensie față: Furcă înversată de 43 mm, cursă de 120 mm
Suspensie spate: Două amortizoare reglabile, cursă de 101 mm
Frâne față: Un disc flotant de 320 mm cu două pistoane
Frâne spate: Un disc flotant de 300 mm cu două pistoane

ANVELOPE & JANTE
Anvelopă față: 100/90 – 19 M/C 57H (Tubeless Type)
Anvelopă spate: 150/80 – 16 M/C 71H (Tubeless Type)
Jante: aluminiu

DIMENSIUNI
Ampatament: 1500 mm
Garda la sol: 135 mm
Lungime/Lățime/Înălțime vehicul: 2260 x 890 x 1155 mm
Greutate: 241 kg
Capacitate rezervor: 15.7 L
Înălțime șa: 740 mm

DOTĂRI
Navigație Tripper, conectivitate bluetooth, port USB, turometru, vitezometru, kilometraj, indicator trip, indicator combustibil, far LED.
Culori: Celestial Red, Celestial Blue, Interstellar Green, Interstellar Grey, Astral Black, Astral Blue, Astral Green.
Garanție: 2 ani, fără limită de kilometri.

Motocicleta de test a fost imprumutata de la ASP Group East, importatorul oficial Royal Enfield, pe care ii gasiti pe sos. Ciobanului Nr.129.

 

 

 • 7/10
  Motor - 7/10
 • 6.5/10
  Ciclstică , manevrabilitate și frâne - 6.5/10
 • 7.5/10
  Dotări standard - 7.5/10
 • 7/10
  Fun factor - 7/10
 • 8.5/10
  Raport calitate / preț - 8.5/10
7.3/10

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!