iunie 22, 2024

#motoTeste – Păreri despre Yamaha XSR 700 XTribute 2023. Mai bună decât MT-07? [VIDEO]

De-a lungul anilor Yamaha a avut multe modele ce au rămas în memoria colectivă a motocicliștilor, și probabil niciunul dintre aceste modele nu a avut un impact mai mare decât modelul XT500. Această motocicletă este considerată inițiatoarea curentului dual sport și adventure touring, fiind sinonimă cu începuturile raliului Paris Dakar. Pentru a evoca emoțiile trecutului, cei de la Yamaha s-au gândit în 2022 să scoată o ediție specială a XSR-ului 700, numită XTribute care înglobează detalii ce fac trimitere la mitica XT500.


Față de XSR-ul 700 standard, XTribute vine cu un look de scrambler, cauciucuri cramponate Pirelli MT-60RS, un ghidon mai înalt și mai lat cu mansoane groase și aderența sporită, protecții de cauciuc la furcă, scărițe mai late, o șa dreaptă mai ridicată (855mm vs 835mm șaua de pe XSR standard), și o serie de elemente de design care amintesc că este o ediție specială, cum ar fi sigla Xtribute ștanțată pe șa sau sigla pusă elegant pe rezervor.

 

 

La nivel tehnologic, motocicleta împărtășește ADN-ul surorii hypernaked MT-07 și beneficiază de toate upgrade-urile ce au fost făcute acestei game în 2022. Avem discuri de frână mai mari decât pe generația anterioară, acum având două discuri de 298mm pe față, un display LCD inversat rotund ce prezintă informațiile de baza (viteză, turații, distanță parcursă, temperatura aerului și a lichidului de răcire, consum mediu și instant și nivelul de benzină și lumini full LED (far, stop și semnalizări). Suspensiile sunt aproape aceleași ca pe MT-07, singură diferența fiind că pe MT07 amortizorul spate are posibilitatea ajustării revenirii. Pentru a păstra spiritul anilor ’80 cât mai autentic, la XSR s-a renunțat la această opțiune, singură setare pe care o poți face suspensiilor fiind pre-încărcarea amortizorului spate. În rest XSR-ul 700 rămâne fidel simplității ce definește toate motocicletele ce folosesc motorizarea CP2, ABS-ul fiind singurul ajutor electronic prezent.
Motorul este același CP2 folosit pe MT-07,Tracer 700, Tenere 700 și R7, ce utilizează doi cilindri paraleli cu bielele defazată la 270 de grade pentru a produce o putere maximă de 74cp și un cuplu de 67Nm.

La nivel de poziție, XSR-ul este asimilată drept un naked clasic, cu o poziție relaxată, cu spatele drept și genunchii mai puțini flexați decat la MT-07 atunci când stai cu picioarele pe scărițe, asta datorită faptului că șaua XSR-ului 700 standard este la 835mm (vs 815mm la MT07). Iar în cazul versiunii XTribute, lucrurile sunt și mai relaxate, șaua fiind la 855mm.

Faza pe stradă

Din prima secundă când am urcat pe motocicletă, mi-a plăcut foarte mult poziția. Faptul că șaua este mai înaltă, mai groasă și că ai un ghidon mai înalt, face ca motocicletă să se simtă mult mai mare decât este în realitate. Dacă pe MT-07 cineva cu o înălțime peste 1.80m s-ar putea simți un pic încorsetat (eu cel puțin așa m-am simțit mereu la 1.85m), pe XSR, dar mai ales pe versiunea XTribute, poziția se potrivește mănușă.

Apoi îmi place cât de manevrabilă și fâșneață este în oraș. Ghidonul, pe lângă faptul că este mai înalt și mai spre tine, este și mai lat și îți oferă o pârghie mai mare, astfel că este mul mai ușor de controlat la viteze mici, cum ar fi în trafic, la semafoare. Totuși, pentru că este mai sus poziționat decât la MT, este posibil să ai probleme cu oglinzile mășinilor, mai ales ale SUV-urilor.

Iar ce îmi place foarte mult, este felul cum se simte motorul, are o senzație directă ce este foarte greu de replicat printr-un sistem ride by wire. Ai răspunsul acela imediat ca la Tenere 700, când vrei să accelerezi brusc, motorul acesta trage foarte frumos de jos, mărturisesc că am reușit să plec și cu a 3-a de pe loc din greșeală fără… să opresc motorul….și sunetul acesta de V fals este foarte plăcut când bagi mâna în gaz.

În rest este o motocicletă simplă, fără prea multe briz-brizuri…un display lcd inversat, poziționat asimteric cu informații de baza: turometru, viteză, distanță parcursă , temperatură de afară , temperatură motor, consum instantaneu și mediu…În afară de ABS, nu ai niciun ajutor electronic, nu ai nici macar slippery clutch, deci trebuie să ai gijă la retrogradările violente pentru că roată spate se va bloca, de altfel chiar mi s-a părut că frână de motor parcă este mai puternică decât la MT-07, deși este același motor.

Ce nu mi-a placut, au fost suspensiile și asta pentru că sunt aceleași suspensii ca la MT-07 (cu o mica diferenta la amortizorul spate, care la MT-07 are si reglaj pentru revenire, aici se poate regla doar preload-ul), asta înseamnă că sunt un pic moi, înseamnă că pe denivelări rapide motocicleta cam țopăie, comportamentul știut pt MT-07 de altfel, de aceea mulți posesori de MT-07 optează de obicei să upgradeze suspensiile.
Însă de ce zic că nu mi-au plăcut, pentru că mi-ar fi plăcut ca pe genul acesta de moto, având lookul de scrambler , să fi venit cu niște suspensii cu o cursa cu o idee mai lungă, măcar ceva similar cu ce este pe Tracer 700, dacă nu chiar ceva între Tracer și Tenere 700…atunci cred că ar fi fost o motocicletă și mai interesantă.
Și ar mai fi un lucru pe care l-am sesizat, câteodată pe retrogradări mai line, când vii să te oprești la semafor , cel mai des din 3 în 2, mi s-a întâmplat să rămână un pic indecisă cutia. Se poate să fie din cauza că motocicleta era nouă, în rodaj, de altfel cutia este foarte scurtă, găsești neutru ușor, nu ca la italience, și cred eu că i s-ar mai potrivit și un quickshifter.

Legat de frânare, creșterea diametrului discurilor de frână se simte. Deși mușcătura inițială rămâne una moderată, eficiența a crescut, oprirea realizându-se într-un spațiu mai mic.

În materie de costuri de utilizare,prețul reviziei este în jur de 500RON, prima revizie fiind la 1000-1500Km, iar în ceea ce privește consumul mediu, pe bord este afișat acum un consum mediu de 5.4L/100Km. Având un rezervor de 14L asta înseamnă că poți să parcurgi cam 250Km cu un plin.

 • 8/10
  Motor - 8/10
 • 7/10
  Ciclstică , manevrabilitate și frâne - 7/10
 • 6/10
  Dotări standard - 6/10
 • 8.5/10
  Fun factor - 8.5/10
 • 8.5/10
  Raport calitate / preț - 8.5/10
7.6/10

Concluzii

În primul rând eu m-am îndrăgostit de designul retro-scrambler, îmi place rezervorul cu panouri de aluminiu polisat, plus că există o mulțime de elemente și accesorii pentru customizare…În al doilea rând îmi place cum stau pe ea, stau mult mai bine decât pe un MT-07, asta pentru că șaua la XSR-ul standard oricum este mai înalta decât la un MT, însă la varianta Xtribute este și mai înalta fiind la 855mm. E adevărat că pentru cei cu picioare mai scurte posibil să fie o problema și atunci MT-07 să se potrivească mai bine, însă dacă aveți peste un 1.80…go for it. Plus că fiind o șa dintr-o singură bucată, este mult mai cărnoasă decât în cazul MT-ului, așadar mai confortabilă.

Personal, pentru înălțimea mea mai ales, eu aș alege XSR-ul în dauna MT-ului 07 în special pentru că stai mai bine și pentru că are o senzație de motocicletă mai mare, dar și pentru că arată mai bine după părerea mea, arată mai deosebit și în mare este aceeași motocicletă, adică tot un naked fără pic de protecție la vânt, cu care faci aceleași lucruri, singurul avantaj al MT-ului fiind că este mai ușor cu 3 – 6 kilograme (XSR 700 188Kg vs XSR 700 Xtribute 190Kg).
Acum sigur că există și o diferență de preț față de MT, vreo 350EUR față de XSR standard și 900EUR față de varianta XTribute, însă eu zic că merită banii aceștia în plus.
Dar dacă sunteți pe gânduri, eu zic să mergeți să faceți o tură, motocicleta o gasiti la importatorul Yamaha in Romania, Motodynamics si se poate testa cu o programare in prealabil (telefon 0722302151).

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!