decembrie 2, 2023

Pasul Ciumârna (DN17A) : Câmpulung Moldovenesc – Rădăuți

DN17A este un drum național secundar din România, aflat în județul Suceava. El leagă orașul Câmpulung Moldovenesc de Rădăuți și mai departe de Siret, terminându-se în DN2 la Bălcăuți, în apropiere de Siret. Drumul traversează Obcina Feredeu prin Pasul Curmătura Boului (Trei Movile), cu altitudinea maximă de 1.040 m, coboară în valea Moldoviței și traversează apoi Obcina Mare prin Pasul Ciumârna (1.109 m). sursa:Wikipedia

Cum vii dinspre Sadova, drumul incepe cu o urcare spectaculoasa cu cateva serpetine, care iti ofera o priveliste superba. Aproape de pasul Trei Movile exista chiar un spatiu special construit pentru a vedea privelistea de la intaltime. Trecătoarea este situată pe culmea dintre vârfurile Trei Movile (1156 m altitudine, situat spre nord-vest) și Deia (1200 m altitudine, situat spre sud-est)[6], între satele Paltinu (spre nord-est) și Sadova (spre sud-vest).

dec 2, 2023 - Sb
Vatra Moldoviţei, RO
nori împrăștiați
10°C nori împrăștiați
Vant 7 m/s, SV
Umiditate 64%
Presiune 747.81 mmHg
sam12/02 dum12/03 lun12/04 mar12/05 mie12/06
ploaie ușoară
14/10°C
ninsoare și ploaie
3/-3°C
cer fragmentat
-0/-5°C
cer acoperit de nori
3/-1°C
cer acoperit de nori
2/0°C

Am fost prima oara pe acest drum in 2018 la prima noastra calatorie prin Bucovina. De atunci lucrurile sau mai schimbat si unele portiuni au mai fost asfaltate, insa in continuare exista o portiune de aproximativ 15Km de asfalt mai prost, cu denivelari si petice, care incepe fix inainte de Pasul Trei Movile si se termina aproape de intrarea in Vatra Moldovitei.
Apoi drumul merge catre cel de-al doilea pas, Pasul Ciumârna – situat pe culmea dintre vârfurile Poiana Prislop (1180 m altitudine, spre sud-est) și Poiana Ursului (1130 m altitudine, spre nord-vest), între localitățile Sucevița (spre nord-est) și Ciumârna (la sud-vest).


În punctul cel mai înalt din trecătoare este ridicat un monument de forma unei palme umane numit chiar Palma. Acesta este un simbol al muncii și al forței în amintirea momentului din 1968 când cele două echipe de constructori de drumuri care s-au întâlnit aici venind din direcții opuse, și-au strâns mâinile în semn de terminare a șoselei[3] și de depășire a dificultăților aceastei lucrări.
Tot aici se afla si Mega Tiroliana „La Palma” , cea mai lunga tiroliana din Europa centrala si implicit din Romania ( lungime 1Km).


Iar odata ajunsi la Radauti, nu puteti sa ratati cea mai mare expozitie de motociclete din Romania, pe care o gasiti la iesire spre Horodnic : Expo Moto Bucovina (peste 200 de motociclete din diverse timpuri sunt expuse acolo).

  • Calitatea asfaltului
  • Peisaje
  • Trafic
  • Dificultate (1- foarte dificil/ 5 - foarte usor )
  • Fun factor
3.7

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!