iunie 13, 2024

[Rally Raid] AfricaEcoRace2024: Tenere vs Tuareg vs Desert X

Ce este Africa Eco Race?
Africa Eco Race a luat naștere în 2008 datorită experienței combinate a două mari personalități ce au marcat istoria rally raid-ului pe continentul african, Jean-Louis SCHLESSER și René METGE, dar și datorită colaborări dintre Maroc, Mauritania și Senegal.

Scopul acestui eveniment este :
– redescoperirea Africii, urmând traseul legendar până la Lacul Roz din Senegal, pe urmele inițiatorul raliului Dakar, Thierry Sabine
– accentuarea valorilor principale ale acestui sport, adică : colaborarea, autenticitatea, solidaritatea și fair-play-ul, punând mai puțin accent pe rezultate.
– realizarea unui set de reguli mai ușoare, care să înlesnească participarea cât mai multor competitori.

De la prima ediție din 2009, Africa Eco Race și-a mărit numărul de participanți, devenind din ce în ce mai populară în rândul aventurierilor. Rezumatul video al fiecărei etape, îl găsiți în josul paginii.

Editia 2024
Odată cu creșeterea numărului participanților și a interesului general pentru acest eveniment, a crescut și interesul producătorilor de motociclete adventure-touring, astfel încât pentru mulți dintre aceștia, Africa Eco Race a devenit prilejul perfect pentru a-și testa și etala produsele. Dacă în trecut am văzut piloți privați participând cu Honda Africa Twin Adventure Sports, Yamaha Tenere sau KTM 990 Adventure, în prezent există echipe specializate de fabrică, ce vin aici nu doar să-și prezinte motocicletele, ci mai ales să concureze.

Anul acesta Africa Eco Race este cadrul perfect pentru confruntarea dintre Yamaha Tenere 700 și Aprilia Tuareg. Cele două modele s-au duelat deja în Raliul Anatoliei, prima victorie revenind celor de la Yamaha.
Pentru cei de la Aprilia, Africa Eco Race este motivul întregului proiect „Aprilia Rally Raid Back to Africa”, câștigarea campionatului național de rally-raid al Italiei de către Jacopo Cerutti în 2023, fiind doar pregătirea pentru Africa Eco Race.
Însă pe lângă Yamaha și Aprilia, mai găsim pe grila de start și alte motociclete adventure touring la fel de interesante, ca de exemplu Ducati-ul Deșert X al celor de la Team Kapriony sau Harley Davidson-ul Pan-America al lui Juan Pedrero (fostul pilot de la Dakar, fiind susținut oficial de fabrica Harley Davidson).

Începutul competiției aparține însă celor de la Aprilia, care „s-au întors” în mare stil în Africa cu Tuaregul lor , castigand primele 3 etape prin pilotul Jacopo Cerutti ce conduce în clasamentul general cu aproximativ 6 minute față de piloții Yamaha, Alessandro Botturi(2) și Pol Tarres(3).
Spaniolul Juan Pedrero ne arată că parcurgerea dunelor poate să fie ușoară chiar și cu mastodonti cum este Pan-America, reușind să se situeze pe locul 8 după primele 2 etape.
Paolo Caprioni a avut în schimb parte de o zi mai grea în cea de-a doua etapă, având de reparat destul de mult la Ducati-ul sau Deșert X, ceea ce l-a făcut să termine pe locul 34 la general în a două zi.

Rezumat începtul competiției:

Rezumat etapa a doua Africa Eco Race:

Mai multe informații despre Africa Eco Race 2024 gășiți pe site-ul oficial al competiției, cât și pe conturile de social media.
De asemenea pe canalul de youtube există un rezumat al fiecarei zile, unde aflați cele mai importante veșți din etapa respectivă, iar clasamentul competiției în timp real îl gășiți aici.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!