iunie 13, 2024

[Evenimente moto][Redbull Romaniacs] Un nou titlu este pus la bătaie în Carpați

Startul unei noi ediții Red Bull Romaniacs (30 iulie – 3 august) este la doar câteva zile distanță. Cel mai dificil raliu hardenduro din lume, provocarea supremă când vine vorba de anduranță în enduro extrem, are pe lista de înscriși adevărate vedete ale acestui sport, precum: Graham Jarvis, Jonny Walker, Wade Young, Alfredo Gomez sau Billy Bolt.
Se anunță o cursă extrem de disputată la toate cele patru clase: Gold (cel mai dificil traseu), Silver, Bronze și Iron, riderii, reprezentând 50 de națiuni, dorindu-și o ediție mai ușoară comparativ cu 2018, când traseul a devenit aproape imposibil din pricina ploilor torențiale. Vremea se dovedește însă destul de imprevizibilă vara aceasta în Carpați, așa că nu putem decât să sperăm că zeii vremii vor fi mai blânzi de aceastp dată. Teo Isac, directorul de traseu și cel care coordonează o echipă internațională de track manageri cu enduriști iscusiți provenind din șapte țări, afirmă că nu va fi un raliu ușor, totuși, vorbim de cel mai dur din Seria Mondială. Prima dintre cele patru zile de off-road este una compactă și tehnică, a doua este cea mai lungă, cu distanțe mari de parcurs la toate clasele, a treia zi este tot una compactă, dar care dă posibilitatea de respiro, având inclusă o legătură de 40 de km. Cea de a patra, și ultima zi de off-road, este gândită să fie cea mai dură și se va încheia cu deja tradiționalul finiș de pe dealul Gușteriței de lângă Sibiu.
Până la zilele de off-road, concurenții au de trecut peste Prologul din centrul orașului. Un show urban cu 12 secțiuni de obstacole drept scenă și rideri determinați să obțină o clasare cât mai bună pe lista de start a primei zile în munți. Așadar, marți, 30 iulie, începând cu ora 08:00, pe Bd-ul Coposu din Sibiu au loc calificările pentru finala de la Prolog, cea care va începe la ora 17:00 și va fi transmisă în direct la tv, de către Pro.X (România), și online, de Red Bull TV (stream internațional disponibil în trei limbi).

Ce spun o parte dintre vedetele Red Bull Romaniacs înainte de startul celei de a 16-a ediții?
Wade Young (Africa de Sud – câștigător în 2018): „Este o cursă de 5 zile. Trebuie să rămâi concentrat tot timpul și chiar și o simplă greșeală se poate solda cu un abanon. Deci, pentru mine, partea cea mai provocatoare este să rămâi concentrat în toate aceste secțiuni dificile. Este cel mai lung hard enduro din lume, cu 4 zile lungi în munți, în care stai în șa timp de 6-8 ore pe zi. Anul trecut am luat startul având destul de multă experiență, cred că este un mare avantaj să iei startul sănătos și cu o condiție fizică foarte bună.”

Manuel Lettenbichler (Germania – loc 2 în 2018): „Poți fi foarte mândru dacă reușești să termini pe podium aici, la Sibiu. Dar am fost pe podium de câteva ori în multe dintre evenimentele din sezoanele anterioare și am așteptat destul de mult timp să fac ultimul pas spre vârful podiumului – câștigarea Red Bull Romaniacs ar fi cea mai mare realizare pe care mi-o pot imagina si voi da totul pentru a face acest lucru. Mă aștept ca Wade Young să fie foarte puternic. Graham a fost uimitor în cursele din trecut și va fi unul dintre concurenții greu de bătut. Dar Red Bull Romaniacs este diferită de celelalte curse: nu este vorba de a fi puternic pentru câteva ore, ci despre a fi puternic timp de 4 zile la rând, navigând fără greșeli mai mari și având puțin noroc pe ici pe colo.”

Graham Jarvis (Marea Britanie, 6 titluri la Red Bull Romaniacs, actualul lider WESS): „Red Bull Romaniacs a fost întotdeauna una dintre cursele mele preferate. Ai nevoie de rezistență serioasă și cele 4 zile de off-road necesită multă implicare atât mentală, cât și fizică. Mă simt în formă, conducând până acum în WESS, trebuie să-mi mențin puterea pentru Munții Carpați și sper că vremea va fi bună.”

Emanuel Gyenes (Romania – singurul rider care a terminat toate cele 15 ediții desfășurate până în prezent): „Este greu de crezut, dar acesta este cel de-al 16-lea Red Bull Romaniacs al meu. În fiecare an, mă bucur să văd că riderii din atâtea țări vin în România și poți simții cât de mult a evoluat această cursă și cât de cunoscută a devenit. Mi-am rupt humerusul drept în noiembrie anul trecut, chiar înainte de Raliul Dakar, și acum sunt ok, dar încă nu sunt în formă pentru clasa Gold, așa că am decis să concurez la Silver și să lupt din nou pentru podium, sperând să obțin cel de al 5-lea podium Red Bull Romaniacs.”

Enduro for Romania – Să dăm o mână de ajutor și la această ediție a Red Bull Romaniacs. Pentru al patrulea an consecutiv, la târgul din cadrul proiectului caritabil „Enduro for Romania” (traseul de la Prolog, marți 30 iulie), vor fi strânse fonduri în urma vânzării de echipament și tricouri semnate de către riderii pro, de echipament second-hand și nou, și a unei serii de suveniruri donate de către concurenți, fani și prieteni.
LA CE VOR FI FOLOSITE FONDURILE STRÂNSE ÎN 2019? Pentru a îmbunătăți două grădinițe din zona Văii Oltului:
Câinenii Mici – spațiul de joacă din exterior trebuie să fie refăcut complet și, de asemenea, zona de jocă din interior necesită o renovare completă. Intenția noastră este să oferim grădiniței jucării care pot fi mutate în interior în timpul lunilor de iarnă.
Greblești – vom crea un loc de joacă, vom achiziționa și instala un echipament de joacă pentru grădiniță.

Programul raliului
Duminică, 28 iulie
10:00 – 22:00 Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la Stadionul Voința
Luni, 29 iulie
10:00 – 22:00 Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la Stadionul Voința
14:00 – Conferința de presă și demo ride al concurenților de la clasa Gold – Bulevadrul Coposu, traseul amenajat pentru Prolog

Marți, 30 iulie
08:00 – Clasa Bronze, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
10:45 – Clasa Silver, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
12:00 – Clasa Gold, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
12:45 – Clasa Iron, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
17:00 – Finalele de la Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

Miercuri, 31 iulie – Sâmbătă, 3 august
Zilele 1-4 de off-road.
Sâmbătă, 3 august
11.30 – Finișul raliului pe dealul Guşterița de lângă Sibiu
21:45 – Busul pentru Party, party, party pleacă din stația aflată lângă teatrul Radu Stanca, adresa: BD-ul Corneliu Coposu, nr. 2, Sibiu

22:00 – Festivitatea de premiere și petrecerea Red Bull Romaniacs – Versailles Events,
Adresa: DN 106 Sibiu, Cisnădiora

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!