[TEST] Yamaha Ténéré 700
Yamaha Ténéré 700 a fost o motocicletă extrem de așteptată de toți aventurierii pe două roți,încă de când a fost prezentat prima oară conceptul T7 la Milano în 2016. Însă istoria acestui model începe cu mult înainte, numele venind de deșertul dintre Nigeria și Ciad care făcea parte din ruta originală a raliului Paris-Dakar. De fapt, stră-străbunicul lui Ténéré 700, XT500, a câștigat raliul Abidjan-Nice în 1976 și 1977, ca apoi să câștige primele două ediții ale Dakarului în 1979 și 1980. Venind spre zilele noastre, încă din 2016 de când a fost prezentat conceptul, se simțea nevoia pentru un înlocuitor al XT660Z Ténéré . Au fost câțiva ani grei de așteptare, dar în sfârșit, începând cu acest an avem printre noi, pe stradă și în afară ei, noul Ténéré 700. Dacă în urmă cu câteva luni vă prezentăm prima unitate sosită la noi în țară,la Motodynamics, importatorul Yamaha în Romania, acum a fost rândul să scoatem la plimbare prima unitate de test.
Faza pe hârtie
Pe hârtie lucrurile stau foarte clar, avem motorul CP-2 de 689cc de pe MT-07 ce dezvoltă 72cp și un cuplu maxim de 68Nm. Singurele modificări au fost făcute la nivel de injecție a combustibilului, fiind modificată maparea și la forma air-boxului și a evacuării, asta datorită noului cadru.
Greutatea motocicletei este de 204Kg cu tot cei 16L de benzină din rezervor. Pe față avem roata de 21″ cu spițe și o furcă KYB de 43mm, cu o cursă de 210mm. Furca este complet ajustabilă, la fel cum este și amortizorul spate Sachs ce are o cursa de 200m. În acest setup, garda la sol minimă este de 240mm, iar înălțimea șeii ajunge la 880mm. Frânarea este asigurată de etrieri Brembo, pe față cu 4 pistonașe împreună cu două discuri de Ø 282 mm, iar pe spate etrier cu două pistonașe pe un disc de Ø 245 mm.
Motocicleta păstrează aerul de rally raid având un aspect cât mai spartan, cât mai pur, cu o șa îngustă și fără prea multă electronică. Avem doar ABS ce poate fi dezactivat, în rest nimic din ce ne-am obișnuit în ultimul timp pe motocicletele adventure. Modurile de mers și traction controlul rămân în încheietura dreptă a rider-ului, iar bordul este unul minimalist, LCD „alb-negru” care îți arată informațiile de baza: viteza, turatiile, treapta de viteză, temperatura de afară și a motorului, consum mediu, consum instantaneu și distanța parcursă.
Nota de modernism este dată de cele 4 fascicule LED ale farului ce stau în spatele unei măști transparente ce emană rally raid si ne duce cu gandul la motocicletele de competiție de la Dakar.
Prețul motocicletei la momentul când am scos motocicleta la test este de 9.990EUR, în trecut, în perioada de pre-comandă online acesta beneficiind de o reducere (*9.690EUR).
Faza pe stradă și pe lângă ea
Am luat motocicleta de la Motodynamics, importatorul oficial Yamaha în România, într-o vineri dup-amiaza, având niște așteptări foarte mari pentru off-road și mai modeste pentru oraș și stradă. Fiind o motocicletă făcută pentru a explora locații izolate, cu inspirație puternică de rally raid, mă așteptăm să fie mai „barcă” pe asfalt. De obicei suspeniile motocicletelor adventure, împreună cu o roată față de 21 nu sunt chiar pe placul meu, mai ales în oraș. În cazul Tenere-ului am fost surpins că motocicletă este foarte fermă și foarte ușor de manevrat în oraș. Nu am avut nicio problemă în a mă strecura printre mășini, ghidonul este foarte înalt, mult peste oglinzile mașinilor, doar la dubițe a trebuit să am grijă.
Ca să mă familiarizez cu ea, a două zi, am decis să o scot la o mică plimbare până la Ciolpani la circuitul de autocross de la TCS Top Cross. De ce nu pe cel de motocross? Pentru că m-am gândit că în viață reală o să dau mai degrabă de obstacolele ce sunt prezente pe această pistă decât săritoarele de pe pista de motocross. Dacă în oraș, inițial am avut ceva probleme să mă obișnuiesc cu răspunsul accelerației foarte prompt în prima treaptă, șanțurile, dâmburile și rampele de aici m-au făcut să mă obișnuiesc cu ea. Eram gata să o scot în lumea reală. Fie vorba între noi, eram gata de la început, însă la cât am așteptat această motocicletă, voiam să mă distrez cu ea în cât mai multe moduri posibile.
Următoarea destinație a fost Cabana Voina din județul Argeș. Am plecat spre Târgoviște, unde am putut testa cum se comportă motocicleta la drum lung. Unii au spus că 72cp nu sunt suficienți pentru stradă. Strict pe hârtie aș putea să cad în capcană și să le dau dreptate, dacă ne gândim că există adventure-tourer-uri ce scot peste 150cp. DAR, motocicleta asta nu a fost făcută pentru asta. Mi-am amintit că anul trecut am făcut o plimbare foarte plăcută cu Tracerul 700 care are același motor ca Tenere 700. Ce am observat la drum lung este că treapta a 4-a de viteză îți oferă suficient cuplu pentru a depăși lejer mașinile, plecând chiar și de la viteze mai mici de 60Km/h. Desigur poți folosi și treaptă a 5-a și a-3-a, în funcție de situație, însă pe un drum național , destul de aglomerat în weekend, treaptă a 4-a mi s-a părut „cel mai bun prieten”. Nu ai o accelerație de MT-09, dar este mai mult decât suficient.
După Târgoviște am mers spre Câmpulung și am început să dau de ceva viraje, însă pe un asfalt foarte denivelat. Deja au început să se vadă avantajele suspensiilor folosite, mi-a plăcut foarte mult că poți să mergi destul de tare în curbe cu astfel de denivelări. Ultima parte până la Cabana Voina a însemnat aproximativ 18km de drum virajat pe malul lacului cu asfalt bun, unde m-am tot întrebat dacă sigur are roată de 21″ pe față, pentru că mi se părea că se mișcă foarte repede de pe o parte pe alta. Lucrul ăsta m-a făcut să caut pe net mai adânc în datele tehnice și am aflat că datorită ampatamentului de 1.595 mm motocicleta este atât de agilă.
După ce am ajuns la Cabana Voina am decis să mă aventurez pe potecile din zonă. Inițial am vrut să ocolesc lacul dar la un momentdat era blocat cu niște baricade de beton, m-am intors și am luat-o spre cabana Cuca pe un drum forestier lejer, destul de circulat atât de alți motocicliști cât și mașini.
Nefiind un expert în off-road am luat-o ușor și fără să-mi dau seama am ajuns la viteze de 80-90Km/h pe niște drumuri de pământ foarte proaste cu pietre, gropi și bălți. Ce mi-a plăcut la această motocicletă cel mai mult, a fost încrederea pe care mi-a dat-o în afară asfaltului, chiar și un motociclist cu experiență redusă în off-road se simte în control atunci când părăsește asfaltul, bineînțeles atâta timp cât nu exagerează peste capacitatile lui.Este clar că motocicleta această poate mult mai mult decât pot eu în off-road și asta fără o electronică complicată.
După ce m-am mai învârtit pe acolo un pic cât să se strice vremea și să mă gonească ploaia acasă, m-am întors pe unde am venit până la Câmpulung după care m-am îndreptat spre București, de data aceasta pe la Pitești pentru a vedea cum se simte și pe autostradă. Ziceam că accelerația nu este puternică, însă este suficientă pentru depășiri…același lucru pot să zic că l-am simțit și pe autostrada. Motocicleta ajunge foarte repede până la 130Km/h, și chiar și peste limita legală, am auzit că se descurcă lejer până pe la 170-180Km/h, fără să devină instabilă.
Ce am mai sesizat pe autostradă a fost respectul românilor pentru farurile LED ale TNR-ului. Nu mi s-a mai întâmplat de mult ca lumea să se dea la o parte din fața mea atât de prompt, de multe ori fiind la distanță destul de mare. Pot concluziona că cele 4 LED-uri frontale te ajută să vezi foarte bine noaptea și să fii văzut de asemenea. Totuși le văd ca pe un punct nevralgic pentru buzunar în off-road, nu vreau să mă gândesc cât costă dacă spargi masca frontală cu tot cu ele…
Ce mi-a plăcut la ea
Versatilitatea și potențialul ei. Celor de la Yamaha nu le place să-i spună compromis între asfalt și off-road, ci mai mult echilibru și exact acesta este aspectul unde excelează. Este o motocicletă pe care o poți folosi în oraș zi de zi , fie că faci naveta la serviciu, fie că îți rezolvi problemele cotidiene strecurandu-te prin traficul aglomerat, dar și o motocicletă cu care poți să pleci într-o tură de weekend sau o vacanță mai lungă atât pe asfalt cât și în afară lui.
Mi-a plăcut cât de agilă e pe drumuri virajate cu asfalt, având în vedere roată de 21″, iar în off-road mi-a plăcut că este foarte ușor de mers cu ea și acest lucru îți crește încrederea și te ajută să-ți îmbunătățești capabilitățile. Este o motocicletă care pusă în mâinile unui expert își va arăta complet potențialul, și un exemplu este un clip văzut pe net la băieții de la Hard Enduro Bucovina, dar care este foarte ușor de condus și prietenoasă cu cei ce fac primii pași în lumea adventure.
Prețul îmi place la ea, într-o vreme cand toate preturile au luat-o razna, din cauza inarmarii cu tehnologie, Tenere700 este una dintre puținele opțiuni de motociclete adventure sub 10.000Eur.
Ce nu mi-a plăcut la ea
Șaua este destul de tare și îți aduce aminte după 100-150km de inspirațiile de rally raid și dual adventure ale motocicletei. Dacă ai de gând să o folosești la ture lungi pe asfalt unde stai în șa, m-aș uita spre niște soluții aftermarket pentru a o face mai comodă.
Al doilea lucru care mi-a atras atenția a fost felul în care vibrează bordul pe macadam/piatră cubică. Cei de la Yamaha au zis că este o problema punctuală doar la această motocicletă de test, urmând ca bordul să fie înlocuit. Am mai întrebat alți dealeri, mecanici, posesori de Tenere 700, majoritatea au zis că nu au întâlnit această problemă, doar unul singur am mai găsit, tot motocicletă de test la care „juca” bordul. Deci probabil este o problemă rară, dar la care vă sfătuiesc să fiți atenți dacă achiziționați acest model.
Ce mi-ar fi plăcut să aibă și nu are…niște mânere pe lateral care să vină direct pe prinderile pentru side-case-uri. Fie că mergi cu pasager, fie că o scapi pe jos și trebuie să o ridici, ar fi utile niște mânere. Am văzut că există deja niște accesorii produse de Yamaha, există un cadru pentru prinderea unor side-case-uri de aluminiu care au încorporate și aceste mânere însă cu siguranță se va găsi cineva care să producă fix doar aceste mânere, poate chiar Yamaha le va introduce în gama de accesorii.
Intre timp, anul aceste (2020), am avut ocazia si Iulian sa iasa la o tura cu o Yamaha Tenere 700 prin muntii Baiului, asa ca am filmat si parerea lui despre aceasta motocicleta.
-
8/10
-
8.5/10
-
6/10
-
8.8/10
-
8.4/10
Rezumat
Consum mediu inregistrat in timpul testului nostru: