[TEST][CAMERĂ VIDEO]GoPro Fusion
În excursia noastră din Bucovina, pe lângă Honda Africa Twin Adventure Sports am testat și o „jucărie” foarte interesantă, care ne-a ajutat să scoatem niște cadre interesante de pe drum, dintr-o perspectivă cu totul nouă. Dacă cumva vă întrebați cu ce am filmat acele cadre spectaculoase la 360 de grade, aflați că este meritul integral al unui GoPro Fusion pe care l-am împrumutat de la CaptureHEROes.
Noi, testăm drumuri, trasee, destinații si locații turistice potrivite pentru motociclișți, motociclete, echipamente și s-ar putea să vă întrebați ce treabă avem noi cu camerele video? 🙂
Păi cam avem, pentru că de când am început acest proiect, am experimentat tot felul de camere, de la actioncam-uri, care sunt foarte populare în rândul motocicliștilor, DSLR-uri, aparate foto mirrorless și drone în încercarea noastră de a reda cât mai bine experiențele de pe drum, care să vă facă să va doriți să scoateți motocicleta la o tură pe unde am fost noi.
Primul lucru care ne-a uimit la această cameră, când am ajuns acasă și am văzut ce am filmat, este stabilizarea imaginii. Deși am mers pe drumuri mai proaste, forestiere, am mers pe pământ și camera era prinsă de motocicletă, imaginile nu tremură deloc. Mai mult în timpul unei filmări off-road, din cauza zgâltâiturilor, camera a căzut undeva în lateral, însă acest lucru este aproape insesizabil.
Al doilea lucru foarte tare, cu care se și laudă cei de la GoPro pentru această camera, este faptul că nu trebuie să-ți mai faci griji cum o pui, unghiul unde vrei să filmezi, camera filmează 360 de grade, iar apoi la procesare poți să-ți alegi perspectivă care-ți place. Pur și simplu nu trebuie să mai fii atent la poziția camerei în timp ce te miști. Asta este un lucru foarte bun pentru motocicliști, pentru că de multe ori din dorința obținerii unui anumit cadru ajungem să facem niște lucruri destul de tâmpite, în timp ce mergem cu motocicleta. Singurul lucru pe care ar trebui să-l aveți în calcul, este cum o montați prima oară, subiectul să nu fie pe lateralul camerei, în zona unde se împreunează cele două cadre filmate de cele două obiective alea camerei. Și mai trebuie să fiți atent cum fixați suportul camerei, ideal ar fi să fie drept, sub camera, pentru a nu apărea în înregistrare. În rest, apăsăți REC și vă vedeți de treabă.
Că tot ziceam că puteți alege unghiul care vă place ulterior când procesați ce ați înregistrat, pe lângă asta aveți și două moduri care schimbă perspectiva complet „Little Planet” și „Fisheye”, ambele merită încercate pentru a crea niște cadre mai deosebite.
Părțile mai puține bune ar fi faptul că nu prea poți să editezi pe drum ce filmezi cu această camera, decat daca ai un telefon foarte perfomant, pentru a putea folosi camera conecatata la el. Noi nu am reușit să o facem să meargă pe următoarele: Samsung S8, Huawei P9 , iPhone 7… Recomandarea este „minim” un Samsung S9 pentru a putea face asta on the go.
De asemenea nici când ajungi acasă lucrurile nu sunt mai ușoare in ceea ce priveste editarea. Îți trebuie un calculator destul de dotat că să poți procesa într-un timp rezonabil ce ai filmat, folosind aplicația de la GoPro, Fusion Studio. Cerințele minime specificate de producător sunt : Intel Core i5 (recomandat QuadCore i7), placă video cu minim 4GB, memorie sistem recomandat 8GB. Noi am folosit pentru procesare două laptopuri ASUS, un ROG cu i7 16GB RAM, 128GB SSD, video NVIDIA 4Gb și un ASUS mai vechi seria XK cu i5 4GB RAM, 1TB SATA, NVIDIA 4GB , de curiozitate să vedem care e diferența. Pe calculatorul ce avea configurația mai slabă îți trebuie răbdare, a mers pînă la urmă , însă timpul de procesare a fost mai mare și câteodată a mai dat și erori.
Legat de utilizarea ei de către motociclișți, ar mai fi un dezavantaj legat de dimensiunile și greutatea ei. Dacă o montezi pe motocicletă sigur nu este nicio problema, însă dacă o vei pune pe cască, o să o simți destul de grea și de asemenea formă opune o rezistență serioasă la viteze mai mari. Am avut ceva emoții nu cumva să o pierdem, incat se simtea pe casca ca este in bataia vantului:))
Părerea noastră este că dacă această camera ar fi fost mai compactă și cu o formă mai aerodinamică ar fi fost camera perfectă pentru motociclișți. Calitatea imaginilor la 5.2K, stabilizarea senzațională și faptul că nu trebuie să te gândești unde filmezi sunt marele atuuri ale acestei camere. Înregistrările realizate, tranzitile de la o perspectivă la alta sunt de-a dreptul impresionante. Ne-ar plăcea însă pe viitor să apară o versiune mai compactă, capabilă de performanțe asemănătoare.
Părerea Noastră
-
80%
-
100%
-
100%
-
75%
-
60%
Rezumat
O cameră foarte ușor de folosit, pe care doar o montezi, apeși butonul REC și filmează 360, fără să-ți faci grijă de încadrarea acțiunii.
Procesarea înregistrărilor este mai anevoioasă și necesită un telefon de top (Samsung S9) dacă vrei să editezi on the go sau un calculator performant.
Chiar și cu un calculator de top, procesare înregistrărilor este destul de time-consuming.
Prețul te poate speria, undeva în jurul la 700Eur, dar o dată ce vezi înregistrările vei înțelege câtă tehnologie are în ea acest mic „pachet de cărți” .
Dimensiunile ei sunt un pic mai mari decât ale unui action-cam obișnuit ceea ce s-ar putea să fie un pic incomodă pentru anumite aplicații.
Necesită două carduri de memorie pentru fiecare cameră.