noiembrie 30, 2024

[TEST][Video] Honda NT1100 – test complet de la circuit la întrunirea aventurierilor Horizon Unlimited România 2022

În toamna trecută, multă lume și-a îndreptat atenția către noul model lansat de Honda la EICMA, ce folosește aceeași motorizare de pe Africa Twin, dar care este o nouă specie de motocicletă touring, un cross-over ce are ca scop, după cum spun japonezii, „performanță într-un mod confortabil,agil și distractiv”.
Imediat cum te uiți la ea remarcăm șaua poziționată mai jos decât la alte motociclete de acest gen (820mm), parbrizul reglabil cu 5 nivele pe înălțime (164mm diferența de nivel) și unghi de înclinare foarte drept, împreună cu deflectoare de vânt pentru o protecție cât mai bună. Cruise controlul este standard asemenea mansoanelor încălzite și side-case-uri foarte suple, iar tot pachetul rulează pe roți de 17″, ceea ce înseamnă că poți să-i pui ce cauciucuri îți dorești.

Primul contact l-am avut la circuit la Honda Track Days, și atunci am fost un pic cam dur cu ea, asta și pentru că circuitul nu este locul cel mai mai potrivit pentru o asemenea motocicletă.


De aceea am vrut să o scot și la o tură în lumea reală, iar Horizon Unlimited Meeting 2022 , ce a avut loc în mijlocul țării lângă Biborțeni, a fost prilejul perfect pentru a face o tură de aproximativ 600km pe drumuri de toate felurile.

Traseul a fost urmatorul:


Începem cu motorul, același de pe AfricaTwin , bicilindru de 1084cc ce dezvoltă o putere maximă de 102CP și un cuplu maxim de 104Nm și ce poate fi conectat atât la o cutie manuală, cât și la una automată DCT (așa cum am avut în test), cu mențiunea că DCTul aduce 10kg și 1100eur în plus, avem 248kg și un preț de pornire de 15650EUR pentru DCT.
Motorul este ofertant, trage de jos, însă personal pentru un tourer liniștit nu prea mi se pare potrivit „V2-ul” acesta simulat cu biele la 270grade care bolborosește când mergi mai liniștit (subturat). În momentul când tragi de el și mergi mai sportiv atunci este cu totul altceva.
referitor la sunetul motorului, puteti vedea clipul de mai jos:

Referitor la DCT există 4 moduri: – in Drive, cel mai „economicos”, o sa ai surpriza sate trezești la 80km/h că ești deja într-a 6a și începe borboroseala de care ziceam, și 3 moduri Sport, care schimbă mai târziu în ture…retrogradează mai agresiv. Practic modurile S1-S3 sunt „ce trebuie”, chiar atunci când am mers liniștit în oraș, am optat pentru S1. În plus mai ai și posibilitatea de a schimba din padele, fie să treci complet manual și ai doar tu controlul cutiei (până la o limita- în momentul în care te duci în redline, nu o să stea la infinit acolo, nu o să te lase să explodezi motorul, cutia DCT va prelua inițiativa), sau modul al doilea în care „corectezi” cutia automată, supra-scrii comenziile ei…De exemplu se poate întâmpla și în modul sport să ajungă în treaptă a 6 la 100/h…și vrei să faci o depășirea mai rapidă, atunci poți retrogradă două trepte și să pleci în forță.

Iar referitor la modul in care reactioneaza acceleratia, frână de motor și traction controlul, există 5 moduri de mers , 3 standard (Tour, Rain și Urban) și două moduri User unde fiecare is poate customiza aceste elemente pe propriul stil de mers. .
Personal mi a plăcut modul Tour combinat cu S3 când moto e în cea mai sportivă varianta a ei, mixul DCT frână de motor lucrează foarte bine când te dai la ea.

Ca dotări standard avem cutii laterale de 65L în total , 32L pe dreapta cu 33L pe stânga, suficient pentru un bagaj de o săptămână…manșoane încălzite, cruise control, cric central și un display TFT de 6,5″ cu touch screen pe care îl știm de pe Africa Twin, secondat de un bord mic digital cu informații despre viteza de mers și treapta de mers/modul DCT selectat, alături de toți martorii de bord. Dacă v-ați întrebat de ce acest setup…Pentru că bordul TFT are conectivitate atât bluetooth cât și prin cablu USB și prin ApppleCar sau Android auto poți să ți pui pe el un Waze , un Maps….și atunci ai nevoie să vezi ce viteză ai în altă parte.
Pe partea de dotări de siguranță avem ABS, TCS și Anti-wheelie, dar fără IMU cu 6 Axe, deci aceste sisteme nu țin cont de gradul de înclinare al motocicletei.

Apoi trecând la trenul de rulare avem niște suspensii noi de la Shova, la care se poate regla doar preloadul, cu o cursa de 150mm atât pe față cât și spate și o garda la sol de 175mm, ceea ce este suficient pentru a merge și pe niște drumuri mai proaste , un forestier, un drum de macadam….
Suspensiile nu sunt reglabile și sunt gândite spre confort, deci un pic moi…însă mi s-au părut că a fost ales un setup foarte potrivit, motocicleta nu se lasă foarte tare pe fața la frânare agresivă , doar dacă frânezi de la 170-180 brusc la 60, (pe circuit) am sesizat că motocicletă începe un pic să danseze, în rest aș zice că au un raport optim între confort și rigiditate și personal îmi place că nu pot fi reglate, nu mai există tentația să umbli, să faci o mie de încercări…Ah, dacă ar fi avut niște suspensii semiactive controlate electric ca Adventure Sports-ul de la AT , ar fi fost și mai bine, așa mi-ar fi plăcut să mă joc în căutarea setup-ului optim, dar să vedem acum în toamna la EICMA….cine știe…

Frânarea este asigurată de două discuri pe față de 310mm, cu etriere montate radial cu 4 pistonase și forța de frânare mi se pare foarte bună, mai ales fiind ajutată de frâna de motor puternică, care este gestionată senzațional de cutia automată. Dacă pe accelerare cred că sunt situații când aș putea face o selecție de treaptă de viteză mai bună manual, pe frânare, pe retrogradare, DCTul mi s a părut că îți dă mereu treaptă care trebuie.

Șaua este la 820mm și este foarte generoasă, ai mult loc, ai o poziție relaxată, picioarele stau destul de întinse, nu stai cu ele strânse ca la Tracer9 sau S1000XR…iar protecția la vânt este foarte bună datorită parbrizului mare și a deflectoarelor laterale. Ce nu mi a plăcut totuși la parbriz este modul în care se modifică poziția lui, trebuie să te dai jos de pe motocicletă sau poți să îl modifici când ești la un semafor însă nu poți să îl ridici sau coborî în mers.
Va ziceam că are un parbriz foarte mare, și garda de modificare este foarte mare (164mm) adică poți să îl ții jos de tot și să iei tot vântul în piept sau să îl ridici complet și să stai în propria bulă…Chiar și la 1,85m cu el ridicat complet am fost acoperit de vânt, doar în zona coatelor am simțit ceva curenți, în rest protecția la vânt este foarte bună.
Ce am observat în schimb este că e cam flexibil ….cam joacă în bătaia vântului….dar bănuiesc că dacă își face treaba, nu ar trebui să fiu îngrijorat.

Consumul este un aspect foarte important la orice tourer. Ai la dispoziție un rezervor de 20.4L cu un consum mediu de 5L/100km (așa spun cei de la Honda).
În plimbarea mea am avut un consum mediu de 5,7% și chiar am făcut un test să văd cât pot să merg cu un rezerovr. Am parcurs 366km cu 19.8L , mai ramanandu-mi un range de 33km…. deci autonomia reală este undeva între 350km și 400km cu mențiunea că până să plec înapoi spre București am avut un consum mediu de 5,5%. La întoarcere am mers un pic mai tare constant, în regim de autostradă, cu parbrizul ridicat la maxim și consumul a crescut la 5.7%…

Verdict

Personal mi se pare o motocicletă orientată spre confort, ceva în genul Hondei Paneuropean, o motocicletă cu care te bucuri de călătorie și mai mult de lucrurile pe care le vezi pe parcurs.
Este o motocicletă foarte ușor de condus, cu un centru de greutate jos, dar care pentru că are aproape 250kg și un ampatament mai măricel (1535mm), se mișcă elegant de pe o parte pe altă (similar cu BMW R1250RS), nu este un tourer sportiv, agresiv să îl miști imediat stânga-dreapta cum este să zicem Tracerul 9 de la Yamaha….

Totul se întâmplă în parametri în care trebuie să se întâmple, punându-te în dificultate doar dacă o forțezi excesiv.
Am mers cu ea și pe circuit la Adâncată, am auzit acolo diferite păreri, „cum trage , cum merge…am dat cu scărițele…” nu zic că nu poți să intri cu ea pe circuit, dar nu este genul de motocicletă cu care eu personal m-aș duce la un track-day.

În această călătorie cu ea am avut două momente în care am făcut „click”. Ne am conectat…când am mers pe un drum îngust virajat de țară spre cabana Bodvaj unde a avut loc întâlnirea Horizon Unlimited. Era o zonă foarte pitorească, drumul șerpuia ușor stânga-dreapta, curbe cu vizibilitate bună…Și al doilea moment când am urcat în Poiana Brașov și am coborât la Râșnov, deși erau 11grade la 7:30am…mergând mai sportiv cu ea, mi a plăcut foarte mult cum se mișcă și cum stătea pe viraje. V-am zis, felul în care se mișcă este unul elegant, liniștit și de aceea cel mai bine este să mergeți să faceți un test , vedeți cum vi se pare ca gabarit, vedeți cum vi se pare DCT-ul…
Motocicleta o gășiți pentru test în rețeaua dealerilor Honda-Moto România. Iar dacă ați mers deja cu ea, sunt foarte curios cum vi s-a părut, așa că lăsați în comentarii propriile impresiii.

Motor
Tip Motor SOHC – 2 cilindri paraleli, 4 supape
Capacitate cilindrică 1084 cc
Putere (CP / RPM) 102 CP/7.500 rot/min
Cuplu motor (Nm/rpm) 105 Nm/6.250 rot/min
Consum carburant (l/100km) 4.8 l/100 Km
Emisii CO2 110 g/km
Norma de poluare Euro 5
Capacitate rezervor ulei (litri) 5.2 l
Aprindere Gestionat Electronic
Sistem alimentare PGM-FI – Injectie Electronica

Transmisie
Ambreiaj Multi-disc, dublu ambreiaj
Tip transmisie Mecanica
Cutie viteze Automata DCT (6 trepte)

Sasiu
Tip sasiu Dublu leagan (otel)

Roti suspensie si frana
Tip sistem ABS Sistem ABS cu 2 canale
Frana fata Dublu Disc 310 mm, flotant, hidraulic, etrier cu 4 pistoane, ABS
Frana spate Disc 256, hidraulic, etrier cu mono piston, ABS
Anvelope fata 120/70R17 M/C
Anvelope spate 180/55R17 M/C
Suspensie fata Furca Showa Up-side Down 43 mm, ajustabila (cursa 150 mm)
Suspensie spate Amortizor Pro-link SHOWA, cu gaz, preincarcare ajustabila, (cursa 150 mm)

Mase și dimensiuni
Greutate la plin 248Kg – DCT / 238Kg
Capacitate rezervor 20 l
Lungime x Latime x Inaltime (mm) 2240mm x 865mm x 1360mm
Ampatament (mm) 1,535mm
Inaltime sa (mm) 820mm
Gardă la sol (mm) 175mm

Instrumente si electronice
Display multi informational TFT – 6.5” cu touch screen
Lumini de zi cu LED
Bluetooth audio
Apple Carplay
Cruise Control
Semnalizare cu auto cancel
Priza USB 1.5A
HSTC cu wheelie control,
Semnal oprire de urgenta
Honda Selectable Torque Control
Riding Modes
Throttle by wire
Far Dual Led
Stopuri Led
Semnalizatoare Led
Baterie 12V-6Ah Li-ion (20hr)
Securitate Imobilizer

  • Motor
  • Ciclstică , manevrabilitate și frâne
  • Dotări standard
  • Fun factor
  • Raport calitate / preț
3.8

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!