[TEST][Video] Honda-Rebel 1100 DCT 2021 – mai bună decât un cruiser american ?
Honda a prezentat pentru prima oară o motocicletă ce purta numele Rebel în toamna lui 1985. Rebel 250 sau CMX250 era o motocicletă proiectată de Honda pentru a atrage noi clienți, mai ales din rândul tinerilor. Motocicletă se dorea a fi un cruiser de capacitate mică, ușor de condus, cu un consum mic (3.7%), excelență pentru a învăța, dar și pentru a face naveta zilnic la serviciu. Rebelul inițial scotea 16.1cp, ce reușea să te ducă la un top speed de aproximativ 110Km/h. A fost produs, aproape fără întrerupere, până în 2016, când a fost „pensionat” și înlocuit de nouă generație Rebel 500.
Soluția a fost dată de propulsorul de pe Africa Twin, bi-cilindrul de 1084cc, dezvoltat special din faza de proiectare ca să se audă asemenea unui V-Twin (genul de motorizare preferat de posesorii de cruisere).
Faza pe hârtie
Astfel a luat naștere noul Rebel 1100, construit în jurul motorului de pe Africa Twin, dar cu câteva modificări interne, pentru a-i schimba temperamentul și a-l face mai plăcut pe un cadru de cruiser. De exemplu volanta este cu 32% mai grea decât la Africa Twin, ceea ce face ca motorul să se învârtă mai greu, dar în același timp să-i dea și o inerție mai mare. Acest lucru face că motorul să se simtă un pic mai potolit pe Rebel. Folosind o altă setare pentru controlul electronic și altă configurație a valvelor, cuplu este distribuit cu precădere spre turații joase și medii (98Nm@4,750 rpm), spre deosebire de Africa Twin unde cuplul este distribuit pe un palier mai larg (necesar pentru o motocicletă adventure touring).
Motorul vine la pachet, bineînțeles cu ride-by-wire și cu 4 moduri de mers: Sport, Standard, Rain și User. Fiecare mod are parametrii diferiți pentru felul în care reacționează motorul atunci când accelerezi (P-Power: 3 nivele), cât de intrusiv este controlul tracțiunii(T-Traction Control: 3 nivele de intervenție + posibilitatea de a fi dezactivat), cât de puternic se simte frână de motor (EB-Engine Brake: 3 nivele) și dacă vorbim despre varianta cu cutie automată de viteze DCT, atunci se mai poate modifica și modul în care schimbă cutia (D-Drive:3 moduri).
Sistemul de frânare, cu ABS cu două canale, se bazează pe un disc de 330mm pe față combinat cu un etrier monobloc cu 4 pistonase, în timp ce pe spate avem un disc de 256mm cu un etrier cu un singur pistonas.
Suspensiile sunt în ton cu cele găsite de obicei pe un cruiser, cu o cursa redusă(pe față 120mm/pe spate 96mm ) și oferă posibilitatea reglării doar a pre-încărcării.
Intreagă motocicletă este o idee mai mare decât Rebelul 500, dacă le vezi separat ai zice că piesele se potrivesc de la una la alta, însă dacă le vezi pe amandoua o să-ți dai seama de schimbări. (Rebel 1100 2.240 x 834 x 1.115 mm vs Rebel 500 2.205 x 820 x 1.090 mm)
Șaua este mai sus cu 10mm față de Rebelul 500, adică la 700mm, scărițele au alt sistem de prindere de cadru și sunt mai îndepărtate de cadru.
Rezervorul este cu aprox. 2L mai mare, având 13.6L , ceea ce la un consum mediu estimat de cei de la Honda de 4.9% ar trebui să fie suficient pentru a face ~250Km cu un plin. În realitate, nu este chiar așa, dar asta vedeți voi fie în clipul cu „Părerea mea despre Honda Rebel 1100”, fie la secțiunea „Faza pe stradă”
Faza pe stradă
Pentru a vedea cum este să trăiești cu Rebelul 1100, în varianta cu DCT, l-am scos la o tură de aproape 400Km, pe lângă care am mai făcut vreo 100km în București, să văd și cum este să-l folosești în oraș. Pentru asta am ales un traseu combinat de autostradă (până la Ploiești) cu drumuri naționale principale și secundare : Plopeni – Cosminele – Buștenari – Brebu – Valea Doftanei – DN1 – Transbucegi și înapoi. Informații despre fiecare secțiune mai interesantă din acest traseu gășiți pe site, dând click pe fiecare link.
Și ca să pot compara cum se comportă motocicleta raportat la un cruiser clasic,american, am chemat un prieten cu un Harley Davidson Sportster 1200, asta deși unii zic că cel puțin la nivel stilistic, Rebelul a fost inspirat de Harley Davidson Low Rider S.
Cum mi s-a părut, vedeți în clip. Mai jos am mai adăugat câteva mențiuni pe care le-am omis în clip.
Din punct de vedere al performanței, nu are rost comparația cu Harley-ul, totul se întâmplă cu o rapiditate și o lejeritate mai mare pe Honda.
Personal cred că s-ar putea să fie un pic intimidant pentru un fost posesor de Rebel 500 atunci când accelerează pentru prima oară în modul full power cu Rebelul de 1100. De altfel eu mi-am făcut propriul mod de mers USER, lăsând puterea și traction controlul la jumătate, engine brakeul pe nivel minim, sperând într-un parcurs cât mai lin și modul de schimbare al treptei de viteză pe modul 3, cel mai sportiv.
Faptul acesta că poți să modifici modul de mers cum vrei mi-a plăcut foarte mult, pentru că celelate moduri de mers Sport, Standard și Rain mi s-au părut un pic ne-sincronizate cu ceea ce îmi place mie la o motocicletă. Însă așa toată lumea este mulțumită și totul se schimbă foarte ușor din apăsarea câtorva butoane la semafor.
Ce am mai observat legat de personalizat modul de mers, dacă eșți în mers nu poți modifică putere și engine-brake-ul modului USER. Trebuie să-ți creezi modul USER stand pe loc așa cum vrei tu, și apoi în mers poți să treci prin moduri, fiind necesar să iei mâna din gaz că să confirmi schimbarea modului de mers.
Eu am fost un pic circumspect referitor la frânare când am văzut un singur disc, știind că motocicleta în varianta DCT are 233Kg la plin. Însă calculele făcute de inginerii japonezi au avut dreptate, frânarea se face în siguranță și este eficientă chiar și atunci când mergi mai sportiv pe un drum cu serpentine, unde tragi de gaz maxim apoi frânezi până pe la 10-20Km/h. Nu are mușcătura inițială ca la un sistem cu Brembo Stylema, dar nici nu are nevoie, viteză maximă a Rebelului fiind undeva pe la 170Km/h.
Asta îmi arată mie din nou că suntem pradă preconcepțiilor, că o motocicletă poate să frâneze decent și doar cu un singur disc…
Cosumul mediu afișat în testul meu a fost între 6% și maxim 6.3%. Valoarea maximă a fost afișată în prima parte a zilei când am mers pe drumuri virajate, de obicei în treptele 2 și 3 doar, fie în modul Sport, fie schimbând manual. Apoi, la întoarcere, venind la „cruising” pe DN1 consumul mediu afișat a ajuns la 6%. Nu este 4.9 % cum zic cei de la Honda, însă 6% îți permite să faci vreo 220Km dintr-un plin.
Poziția pe motocicletă este una tipică de cruiser sportiv, cu spatele înclinat o idee spre față. Problema mea la 1.85m a fost în zona inferioară, după vreo 100km parcă am început să simt ceva încordări la picioare. Aici cumva suferă de aceeași boală ca BMW-ul R18 și evident că mi-aș fi dorit să existe posibilitatea unor comenzi avansate. Șaua este mai cărnoasă decât la Rebel, dar „mulțumită” suspensiilor rigide, clasice de cruiser, îți transmite cam multe informații în posterior referitoare la drumul pe care îl parcurgi. Cele mai neplăcute sunt denivelările abrupte, unde suspensia nu are timp să amortizeze, atunci simți cum ți se rearanjează rinichii. La sfârșitul zilei, deși mi s-a părut mult mai confortabil decât Rebelul 500, eram destul de obosit după ~400Km în șaua Rebelului mare,
Concluzia
Ca să răspund la întrebare din titlu, depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm strict la performanțe, la cai putere per kilogram, la cuplu, la agilitate, la distanță de frânare…Rebelul este top. Însă categoria aceasta de cruisere ține cont foarte mult de emoție, de senzații, de felul cum te face să te simți motocicleta poate și doar când stai pe ea fără să mergi… și aici mi s-a părut că Rebelul pierde teren în față cruiserelor americane.
Cumva lejeritatea cu care se conduce o face să piardă din personalitate, în afară de poziție și rigiditatea suspensiilor, totul este prea ușor , prea lejer de făcut pe Rebel și de aceea puriștii o să strâmbe din nas. Unii vor spune că nu are motor V-twin, că nu are curea, că nu se aude suficient de tare, că nu vibrează, că nu lasă ulei unde o parchezi sau că nu are comenzi avansate (asta și eu o zic 🙂 ) .
Însă nu pentru cei cărora le place să meșterească la motocicletă și să facă un zgomot asurzitor la 20km/h a fost făcută această motocicletă, ci pentru cei care vor să se plimbe pur și simplu, să meargă atât mai sportiv, cât permite o astfel de motocicletă, dar și liniștit la viteză de croazieră, admirând peisaje și simțind vântul la apus…
-
8/10
-
8.5/10
-
9/10
-
9/10
-
9/10
Date Tehnice
Motor
Tip Motor SOHC – 2 cilindri paraleli, 4 timpi
Capacitate cilindrică 1084 cc
Putere (CP / RPM) 87 CP/7.000 rot/min
Cuplu motor (Nm/rpm) 98 Nm/4.750 rot/min
Consum carburant (l/100km) 4.9 l/100 Km
Emisii CO2 123 g/km
Norma de poluare Euro 5
Capacitate rezervor ulei (litri) 5.2 l
Aprindere Gestionat Electronic
Sistem alimentare PGM-FI – Injectie Electronica
Transmisie DCT
Transmisie
Ambreiaj Hidraulic
Tip transmisie Lant cu O-ring
Cutie viteze Automata DCT (6 trepte)
Sasiu
Tip sasiu Diamant
Roti suspensie si frana
Tip sistem ABS ABS 2 canale
Frana fata Etrier monobloc cu patru pistoane (Disc 330 mm)
Frana spate Etrier cu un singur piston (disc 256 mm)
Jante fata Aluminiu turnat cu spițe
Jante spate Aluminiu turnat cu spițe
Anvelope fata 130/70B18 M/C
Anvelope spate 180/65B16 M/C
Suspensie fata Preîncărcare reglabilă în stil cartuș 43mm
Suspensie spate Dublu shock reglabil preîncărcat
Mase și dimensiuni
Greutate la plin 233 kg
Capacitate rezervor 13.6 l
Lungime x Latime x Inaltime (mm) 2.240 x 834 x 1.115 mm
Ampatament (mm) 1.520 mm
Inaltime sa (mm) 700 mm
Gardă la sol (mm) 120 mm
Instrumente si electronice
Instrumentar de bord Digital – LCD
Lumini de zi cu LED
Cruise Control
Priza USB 1.5A
Honda Selectable Torque Control
Riding Modes
Far Led
Stopuri Led
Semnalizatoare Led
Securitate HISS
PRET: 11.950EUR (DCT) / 10.750EUR( Varianta Manuala)