septembrie 10, 2024

[Tips&Tricks] Care este cel mai bun echipament pentru ploaie? De la saci de plastic, pelerine de ploaie la GoreTex laminat.

„Echipamentul pe care ți-l permiți!” ar spune unii. Dacă mersul pe ploaie în sine înseamnă adaptare la un carosabil cu aderența scăzută și implicit schimbarea stilului de mers, lucruri ce se pot învață, când vine vorba de echipament, lucrurile , se complică datorită multitudinii de variante existente pe piață . Am scris special ‘datorită’, pentru că este un lucru bun că există atât de multe variante, însă ca să puteți să faceți alegerea corectă trebuie să știți câteva lucruri de bază despre echipamentele moto de ploaie.

1)Improvizații:Saci de gunoi, pelerine de ploaie și altele
Prețul gecilor waterproof de calitate poate fi intimidant. Eu am început foarte de jos pe scară echipamentelor anti-ploaie, încercând toate metodele ieftine, mai întâi.
Primul test, s-a desfășurat involuntar, în timpul excursiei până la Brno. La un popas am văzut că prietenul cu care mergeam avea în bagaje un costum de ploaie, din acela din plastic, pe care îl tragi peste tine. Eu n-aveam nimic la mine, nu mă uitasem la prognoză, iar când am aflat că urmează să ne plouă cam toată excursia, am improvizat rapid: înainte să ieșim din țară, am cumpărat o pelerină galbenă de ploaie de la Dedeman și o rola de powertape. Pelerină fiind mai lungă am prins-o și pe picioare cu power tape, ceea ce s-a dovedit o idee foarte proastă. În mers, se tot umfla, iar la întoarcere au început să explodeze bucăți din ea, asemeni unui balon. Îmi aduc aminte că la benzinăria din Arad, se uită toată lumea la mine, arătăm că Robinson Crusoe. Varianta această nu aș recomandă-o și cu atât mai puțin pe cea cu sacii de gunoi. Arată ca dracu și in cazul unei ploi serioase, nu oferă nicio protecție considerabilă.
Singura improvizație care pe care am încercat-o de câteva ori și a funcționat , dar are ceva limitări, a fost o pelerină de ploaie de alergare de la Decathlon. Limitările țin de faptul că nu are niciun element reflectorizant, este destul de largă si fâlfâie în vânt, si trebuie sa ai grija ca gluga să nu fie deschisă în afară, să nu se umfle de la vânt.

2) Costum moto de ploaie din PVC de tras peste
Este primul nivel de luptă împotriva ploii. Și aici calitatea diferă în funcție de preț, însă orice costum special pentru moto este mai bun decât o improvizație.
Dezavantajul folosirii acestui costum este că trebuie să te oprești să îl pui pe tine, te cam încingi în el și ocupă loc în bagaje (deși se poate strânge foarte mult pentru a ocupa cât mai puțin, trebuie luat în calcul și acest aspect). Vă recomand să alegeți un costum care vă crește vizibiliatea în trafic, ceva colorat cu verge-galben fosforescent și elemente reflectorizante.

3)Echipament water proof
Dacă știi că mergi mult cu motocicleta, fie faci ture lungi, fie faci naveta pe două roți, probabilitatea să te întâlnești cu ploaia este mai mare și atunci un echipament waterproof este soluția cea mai practică. Astfel nu trebuie să te mai oprești, să îmbraci costumul de ploaie, ești mereu pregătit să înfrunți stihiile.
De obicei costumele waterproof merg pe același principiu stratificat, al foilor de ceapă. La exterior există un strat textil, tratat cu o soluție rezistență la apă (DWR-Durable Water Repellent), iar ce trece de acest strat este apoi oprit de o membrană impermeabilă, și respirabilă.
Gore-Tex este probabil cel mai cunoscut nume în materie de rezistență la ploaie, atât în lumea moto cât și în rândul iubitorilor de drumeții montane, alpinsim, schi, snowboarding, etc. GORE-TEX constă într-o membrană ușoară care respinge apa, un material impermeabil dar care permite vaporilor să treacă, fiind o membrană respirabilă. Această țesătură este alcătuită dintr-un strat de politetrafluoroetilenă termo-întinsă (PTFE sau mai frecvent cunoscut sub numele de Teflon), prinsă între două straturi de nylon, ceea ce conferă materialului proprietățile sale rezistente la apă și transpirație, precum și flexibilitate, durabilitate și protecție UV 100 %. Această membrană este integrată de obicei sub stratul exterior al hainelor, permițând stratului exterior din piele sau material textil să oprească cea mai mare parte a apei, iar stratul GORE-TEX să facă restul. Dezavantajul acestei variante de implementare a stratului de GORE-TEX este că în timpul ploii, echipamentul se poate îmbiba cu apă și poate deveni greu. De asemenea, mai există și dezavantajul că stratul exterior vă necesita să fie uscat.
Varianta mai avansată pe care o găsim pe gecile cele mai performante, este varianta laminată, cu mai multe straturi de GORE-TEX la exteriorul echipamentului. Practic există mai multe straturi laminate de GORE-TEX, care blochează din start pătrunderea apei, astfel echipamentul nu se mai îmbibă cu apă, odată ajuns acasă este suficient să ștergi stratul superficial de apă sau să-l lași să se usuce pur și simplu. Deși sunt mai scumpe, pentru cei ce știu că merg mult timp prin ploaie, acestea sunt cea mai bună solutie.

Din dorința de a reduce costurile și a face mai accesibile echipamentele waterproof, pentru că folosirea GORE-TEX-ului, pe lângă prețul materialului brut, implică și niște costuri de testare și certificare, fiecare producător de echipament moto a lucrat la dezvoltarea unei membrane waterproof proprii . Deși au nume diferite (ex: Alpinestars – Drystar, Dainese – D-Dry, Spidi – H2Out, Clover – Aquazone) toate fac cam același lucru, sunt proiectate cu niște pori mai mici decât picăturile de apă, dar mai mari decât vaporii de apă, fiind de fapt o reinterpretare mai ieftină a sfântului GORE-TEX.

La ce să fiți atenți atunci când sunteți în căutarea unui echipament waterproof
Ventilație și Respirabilitate
Echipamentul de ploaie trebuie să aibă o aerisire și o respirabilitate adecvate pentru a preveni acumularea de umiditate în interior. Fără o mișcare bună a aerului, s-ar putea să fiți la fel de umed după o plimbare cu echipamentul de ploaie pus pe cât ați fi fost fără el. Costumele de ploaie din PVC pot provoca multă umiditate prin transpirație și condens, deoarece nu sunt respirabile. Dacă alegeți un astfel echipament de ploaie din PVC, asigurați-vă că există o aerisire adecvată în zonele fierbinți ale corpului. Trebuie să existe o admisie bună în față și o evacuare bună în spate.

Vizibilitatea
Vizibilitatea ar trebui să fie o preocupare majoră atunci când mergeți cu motocicleta în ploaie. Și așa suntem greu de văzut când este soare afară, când mergem pe ploaie lucrurile se complică și mai mult . Când plouă, șoferii devin mai concentrați asupra a ceea ce se află în fața lor și mai puțin a ceea ce este în jurul lor. Asigurați-vă că echipamentul vostru de ploaie are o cantitate mare de patch-uri și benzi reflectorizante . De asemenea, asigurați-vă că acestea sunt amplasate în locuri vizibile pentru șoferi. Pentru o vizibilitate și mai mare, mulți producători de echipamente de ploaie oferă acum echipamentele lor în opțiuni de culoare Hi-Viz. Aceste culori intense sunt foarte greu de ignorat de către ceilalți participanți la trafic.

Mănuși și cizme
Nu uitați de mâini și picioare. Menținerea lor uscată poate face o diferență uriașă în confortul vostru Există multe mănuși și cizme realizate cu materiale impermeabile chiar și cu Gore-Tex®. Dacă nu doriți să plătiți foarte mult pe astfel de ghete, există și unor huse
impermeabile ce pot fi trase peste ghete.
Iar pentru mănuși, în situații de forță majoră puteți apela la mănuși chirurgicale sau mănușile de plastic din benzinării, pe care să le purtați pe sub mănușile propriu-zise. Deși intră la capitolul improvizații, este o soluție îndelung testată atât de noi cât și de piloții de MotoGp.

Termeni de știut
Waterproof Breathable textiles : se refera la membranele impermeabile create de diversi producatori. Ex. : Alpinestars – Drystar®, Dainese – D-Dry®, Spidi – H2Out® ,Clover – Aquazone® DriPore®, RockTex®, Drystar®, Hypertex®, Exkin Air®.

PVC – polyvinyl chloride – este un polimer care este complet waterproof însă nu permite respirația.

Sealed/Taped Seams (Cusături sigilate / lipite) – prin coasere apar mici găuri în material pe unde poate pătrunde apa, de aceea costumele waterproof au cusăturile sigilate sau lipite chimic.

Durable Water Repellent (DWR) – marea majoritate a costumelor waterproof sunt impregnate cu astfel de substanțe ce nu lasă apa să se acumuleze pe stratul exterior. Important de știut este faptul că în timp stratul de DWR trebuie reîmprospătat, existând pe piață mai multe astfel de spray-uri.

One thought on “%1$s”

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!