ianuarie 13, 2025

[Tips&Tricks] Cât te costă o tură epică cu motocicleta? De la ture la noi în țară, la ture în jurul Europei, Asiei sau lumii întregi.

Cele mai dese scuze întâlnite pentru a nu pleca în tura aceea visată din totdeauna cu motocicleta sunt : nu am timp, nu pot să lipsesc de la serviciu atât, ce o să zică familia și evident, costă prea mult, nu am bani. În seria noastră de interiviuri cu rideri români cât și străini, întotdeauna am întrebat cum reușesc să plece în călătorii ce durează de la câteva săptămâni până la chiar câțiva ani.
Dacă pentru a-și face timp, fiecare a avut o soluție proprie, de exemplu în unele țări există posibilitatea după un număr de ani de muncă să-ți iei o vacanță mai lungă, sau unii au „strâns” ani la rândul zile de concediu sau alții pur și simplu și-au dat demisia și au plecat, pentru bani soluția este una comună: reduceți cât se poate de mult cheltuielile în funcție de bugetul pe care îl aveți.
Ca să vă faceți o idee de ce buget ați avea nevoie pentru diverse plimbări moto mai ample, mai jos aveți o listă:

Începem cu plimbări în Europa care ar putea să fie mai la îndemână pentru mulți dintre noi.
Prima oprire, evident, o tură la noi în țară. Adam Dąbkowski de la loveforride.com ne-a spus: „pentru o călătorie de 6 zile în România am cheltuit aproape 800 euro pentru 2 persoane, am dormit la hoteluri medii să zicem ca preț sau pensiuni, am mâncat la restaurante sau baruri sau câteodată am cumpărat de la diverse magazine.” De menționat și faptul că în cei 800EUR a fost și drumul din Polonia până la aici și înapoi. Pe noi românii, cu siguranță ne-ar costa mai puțîn.

 

Marko Rebernik din Slovenia ne-a vizitat țară în 2017 – „Fără să mă rețîn de la niciun „lux”, am făcut această plimbare în 12 zile , cheltuind 600EUR. În banii ăștia intră toate cazările, bilete de intrare la muzee, benzină, mâncare, băutură chiar și telecabina pe Postăvaru :). Am făcut 4300km din față casei de la mine și înapoi, cu un consum mediu 4,8l/100km, ceea ce înseamnă că o treime din bani s-a dus pe benzină. Și ulterior am primit în poștă o amendă de 100eur pentru viteză în Ungaria.”

Krzysztof Kucharczyk a făcut o buclă de 21 de zile 6.700Km prin țara noastră venind din Polonia și a cheltuit aproximativ 1300Eur: “Am cheltuit aproape 670Eur pe benzină, vreo 5 nopți le-am dormit în cort, în rest am plătit cam 50-100Ron pe noapte, deci probabil undeva la 250Eur cazarea câteodată și cu mic dejun inclus și probabil am mai dat 50Ron pe mâncare pe zi. Am mai cheltuit pe bilete la muzee sau alte atracții turistice, vreo 120RON, plus 160Ron pentru reparația franei spate și 250Eur cheiltuiti anterior pentru pregătirea motocicletei (revizie,plăcute, cauciucuri)”.

Faptul că noi suntem deja aici, ar trebui să ne mai scadă costurile pentru o tură a întregii țări. (Dacă ați făcut vreodată turul moto al României, puteți să lăsați un comentariu cu detalii despre buget, cheltuieli)

Mergem mai departe cu ieșiri din țară, apropiate totuși de noi. Grecia și Turcia sunt două locații de vacanță preferate de români.

Robert Baltag ne spunea: “Cheltuielile depind foarte mult de cum vrei să călătorești. În general sunt 3 factori importanți = unde dormi, unde mănânci, unde călătorești. În general dacă, campezi, reduci mult costurile dar nu întotdeauna. Într-un camping bine dotat în Grecia ajungi să plătești până la 70% din prețul unei cazări într-o pensiune. Așadar nu se merită să cari după tine tot echipamentul de camping când ai o alternativă doar un pic mai scumpă la îndemână dar mult mai comodă….Pentru Creta am avut un buget de 7000 lei (2 persoane 18 zile). Alte concedii în Grecia au variat între 4000-6000RON. În Turcia wild camping 3000RON. În Georgia 6000RON.”

Iar Robert de la Motoskeeters spunea: “Bugete facem în fiecare an, știm întotdeauna înainte de plecare cam de căți bani avem nevoie. Cea mai mare parte din cheltuiala o reprezintă benzina. După atâția ani de călătorii și bugete, pot spune că o călătorie în Balcani o faci cu 800-900 de euro. Atenție, folosim cortul spre deloc. Dacă acoperi benzină și rămân ceva bănuți de mâncare și de o berică, poți pleca la drum liniștit.”

Tot la plimbări aproape de casă este și excursia noastră la Brno la o cursa de MotoGP. În 2016, pentru aproximativ 2500Km dus întors, am cheltuit aproximativ 550eur de persoană incuzand biletul la MotoGP. Trebuie menționat și faptul că atunci când este o cursa de MotoGP, prețurile cazării în zona respectivă explodează.

După ce ne-am învârtit pe lângă casă, poate există oameni care vor să meargă în locuri mai îndepărtate, în excursii mai ample.

Vera Agachi a fost până acum pe motocicletă până în două dintre cele mai îndepărtate puncte europene, față de România,Portugalia și Norvegia, și are propria metodă de a face bugetul. “Întotdeauna am făcut o estimare a costurilor înainte să plec și am economisit să pot pleca. Estimarea e simplu de făcut 🙂 cel puțin pentru Europa, pentru că sunt foarte multe informații pe net și poți află costuri pentru absolut orice. Costurile se împart (cel puțin pentru mine) în 5 categorii:

Costuri fixe mari – de obicei ferry – încerc să le iau în avans dacă știu de ele – așa cum am făcut la întoarcerea din Portugalia. Spre Norvegia nu le-am avut cumpărate și cred că a fost mai bine, având în vedere că mi s-a dat planul peste cap. Aici intervine experiența fiecăruia, cât de bine își cunoaște motocicletă, limitele ei (ale motocicletei) și ale lui.
Benzină – e simplu de estimat pe baza costului mediu al benzinei în ficare țară – info pe net.
Mâncare – știu deja foarte bine ce mănânc la drum lung, ce ține mai bine în bagaje, îmi fac cumpărăturile la supermarketuri. În Spania/ Portugalia am avut o medie de 5-6 Eur /zi, în Norvegia 10-12 Eur/zi. Evident depinde în ce țară ești.
Cazare – depinde dacă stai la cort sau cauți cazări. Eu am stat mult în campinguri în sudul Europei (media de 9 -10 Eur/noapte) și la căbănuțe sau Airbnb în nordul Europei (28Eur/ noapte – aici prețul ar fi scăzut dacă mai mergeam cu cineva pentru că adesea cabanutele aveau mai multe paturi).
Neprevăzute – de obicei adaug un 20% la ce am calculat până acum, pentru orice cheltuieli neprevăzute.” Cheltuielile detaliate le gășiți pe site-ul ei .

Marian Vulpe de la duși.ro a petrecut 6 săptămâni pe drum spre NordKapp, împreună cu soția,trecand prin toate tarile baltice si cheltuind în jur de 3.000 de Euro.

Ioana și Christian de la outandabout au făcut două ture de aproximativ 5000km fiecare, prima Cehia – Slovacia – România – Serbia – Croația – Slovenia și Austria, iar a două : Austria-Ungaria -Serbia-Macedonia-Grecia-Albania-Muntenegru-Bosnia și Herțegovina-Croația-Slovenia-Italia, cheltuind 1500-2000eur : “În primul an am cheltuit în jur de 1500 euro, asta pentru că am dat pe la mama, am stat câteva zile pe acolo și ne-a făcut un mic cadou, crezând că plimbarea asta e una în viață. În afară de asta, atunci am cheltuit mai mult pe cazări și restaurante, plus că am trecut pe la un festival, unde am stat vreo 4 zile. Deci pe drum am fost cam 19 zile în total.
În cel de-al doilea an aproximativ 2000 euro în 25 zile, am avut de plata taxe de autostradă prin Macedonia și Italia. De asemenea Grecia, Austria și Italia nu sunt cele mai ieftine locații.”

Adam Dąbkowski de la loveforride.com a făcut o excursie foarte frumoasă , de data aceasta mai mult în partea de sud-vest a Europei, ce l-a costat aproximativ 2600eur pentru două persoane (el împreună cu soția) : „A fost o excursie de 21 de zile, am stat în Germania, în Alpii Elvețieni, Cannes, Livorno în Toscana, Corsica , Sardinia, din nou Corsica, Lacul Garda, Alpii italieni, austrieci, și înapoi în Polonia. A fost o excursie genială 🙂 călătoria de 21 de zile a fost destul de scumpă, Elveția, Corsica și Italia nu sunt niște destinații ieftine. Am stat în apratamente, hoteluri low budget, campinguri, am mâncat în restaurante medii, și chiar și așa am cheltuit 2600euro.”

Michael Morrisey este un american de 55 ani care s-a îndrăgostit de Europa, chiar s-a și stabilit în România și care a parcurs 28 de țări în 8 luni, făcând 52.000Km:

“Am cheltuit 20,000USD până acum, aproape 80.000RON pentru 8 luni de călătorie,28 de țări și 52,000Km și asta pentru că am 55 de ani și nu-mi place să stau la hosteluri și deși îmi place să merg cu cortul, oasele mele nu mai rezistă să facă asta noapte de noapte. Probabil aș fi putut să ies mai ieftin dacă nu aș fi stat în așa multe hoteluri cum am stat eu.”

Dacă nu vrei să te duci doar într-o singură excursie prin Europa, ci vrei să se te plimbi un an întreg, așa cum a făcut Constantinos Koushiappis de la Ridegaia.com, află că nu îți trebuie foarte mulți bani. Constatinos a reușit să exploreze o mare parte din Europa, în primul an al călătoriei sale , cheltuind aproximativ 8600eur. Cum a reușit asta? “Este o întreagă provocare să mențin cheltuielile cât mai scăzute, mai ales când călătorești pe un continent scump ca Europa. Nu stau la hoteluri și nu mănânc la restaurante. Prefer să-mi fac singur de mâncare sau să mănânc la mici crâșme, unde mănâncă și localnicii. Întotdeauna îmi place să încerc mâncărurile locale, dar nu îmi permit luxul să le încerc în fiecare zi.
Prima mea opțiune pentru cazare este cortul și dacă sunt într-un oraș, atunci aleg un hostel.
Cea mai mare cheltuiala o reprezintă benzina. Este adevărat că cheltui mai puțini bani pe drum decât cheltuie un european obișnuit acasă, dar după un timp m-am obișnuit.
Dacă cineva se hotărăște să călătorească 2 sau 3 ani, își vor da seama repede că nu este nevoie de mulți bani că să faci asta.
M-am gândit dacă aș fi avut mai mulți bani, dacă aș fi făcut ceva diferit, însă cred că aș fi cheltuit mai mult pe muzee sau alte activități, decât pe mâncare sau cazare.”

Deja acum întrăm în zona călătoriilor serioase, călătorii care lasă semne în buzunar, dar ne umplu de amintiri și experiențe.

Mihai Tică de la motorcycling.to luat-o ușor , cu excursii în țară, apoi Nordkaap, Georgia, și a ajuns până în Mongolia. “Pentru Georgia, dacă îmi aduc aminte bine, cred că a fost undeva pe la 2000 de euro bugetul pentru 3 săptămâni – 2 persoane (am fost și cu soția atunci). În Mongolia cred că a fost undeva pe la 3-4000 de euro, excluzând vizele și pregătirea motocicletei. Poate varia foarte mult cât cheltuiești într-o excursie, poți să o faci mult mai ieftin decât atât dacă îți gătești mâncarea singur, campezi mai mult, sunt destul de variabile aceste costuri”

Dacă am adus vorba de Mongolia, Marian Vulpe ne-a spus cât l-a costat pe el excursia de aproximativ 30.000km parcurși în 3luni :” aproximativ 4.500 de Euro. Sumele includ toate cheltuielile legate de călătorie, drum, benzină, cazare, mâncare, inclusiv vize, taxe, asigurări, traversări cu bac-ul, etc., mai puțin cele legate de pregătirea motocicletei sau echipamentul propriu.”

Tot de la el am aflat și cât te costă să vizitezi India cu o motocicletă închiriată : “India, 6 săptămâni, două persoane, puțin peste 3.000EUR (inclusiv biletele de avion și închiriat mobra)” Per total am fost atenți la costuri, dar nu în mod exagerat. Aș zice că este un cost reținut dar nici pe departe minimal. Am văzut bugete în jur de 10.000 USD pentru un cuplu, timp de un an. Mie mi se pare S.F., dar iată că este posibil.

Michal Prskavec – visualmototravel.com a făcut o călătorie de 15.315 KM prin 9 țări în 50 de zile, destinația fiind Iran și a cheltuit aproximativ 1800 de euro : “O mare parte din bugetul meu a fost înghițit de motocicletă. Benzină m-a costat aproximativ 600 de euro. Birocrația a mâncat o altă bucată de bani. Vize, asigurare, pașaport etc. Important este cât timp veți petrece în țări. De exemplu, trei săptămâni în Iran au fost aproape la fel că o săptămână în Turcia. Prețurile benzinei și ale alimentelor pot varia și dacă aveți un buget redus,vă recomand să vizitați Iranul. Întreaga expediție m-a costat aproximativ 1800 de euro, ceea ce este, după părerea mea, destul de rezonabilă.”

Tot la capitolul ture mai ample, este utilă experiența lui Radu Cartacuzencu de la motomigration.com, care a făcut o tură în America Latină și una prin Europa și o parte din Africa: „Prima tură, cea prin America Latină a costat cam vreo $12,000 în cele 8 luni și jumătate (fără să includ prețul motocicletei și al biletelor de avion până acolo și înapoi). Deci cam $1500 pe lună.
Tura prin Europa și Africa, deși am fost 2, a costat mai puțin: $9,000 în 7 luni ($1300 pe lună). Diferența vine de la faptul că am campat mai mult și am mers distanțe mai mici pe zi.”

Și dacă aveți planuri mai mari cum ar fi o tură în jurul lumii, avem ceva indicații cât v-ar costa de la : Jeff și Sally Renwick- granddayout.net : Nu am călătorit ieftin, deși am stat și în hosteluri și pensiuni de multe ori. Am cheltuit în jur de 45,000Eur fiecare în cei doi ani, dar o suma foarte mare s-a dus către transportul și expedierea motocicletelor dintr-un loc într-altul. De exemplu , expedierea „de urgență” din Lima ne-a costat 7000Eur, și nu aș recomandă nimănui să expedieze din/spre Lima,Peru dacă nu este absolut necesar.
Expedierile pe distanțe lungi sunt un mod de viață dacă trăieșți în Australia, nu poți să faci prea multe lucruri altfel.
În Europa este altă treabă, ai la îndemână o mare parte a lumii „în fața casei”, fără să trebuiască să-ți trimiți motocicletă. Poți să te duci pînă la capul Nord, poți să mergi în Mongolia, Rusia sau India și chiar nici Africa nu este foarte departe. Poți să-ți trimiți motocicleta în Africa pentru doar 800eur. Poate că pare mult, dar uite câte poți vedea apoi.
Depinde unde mergi. America de Sud a fost rezonabilă ca prețuri, chiar ieftină aș putea spune, America de Nord ne-a afectat masiv bugetul, la fel ca și Europa, iar Africa a fost bineînțeles ieftină.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!