septembrie 14, 2024

[Tips&Tricks][Video] Cum să îți alegi mănușile moto potrivite

Când vine vorba de protecție, imediat după cască, vin mănușile.
De ce? Pentru că orice accident ai avea, mic sau mare, din reflex, vei încerca să amortizezi impactul punând mâinile jos. Este suficient să încerci o zi să nu îți folosești mâinile ca să înțelegi importantă purtării mănușilor moto potrivite și de aceea am făcut clipul de mai jos, unde prezint tipurile de mănuși și ce ar trebui să urmărești când îți alegi o pereche de mănuși.


În cazul în care nu ai răbdare să te uiți la clip, cu ce are trebui să pleci de aici:
Tipuri de mănuși:
– Motocross – oferă o protecție limitată, ne având protecții pentru impact. Este recomandat să nu le purtați pe stradă
– Oraș/Scuter – oferă o protecție un pic mai sporită decât cele de MX,fiind concepute pentru oraș, pentru accidente și căzături la viteze mai mici.
– Sport scurte – mănuși ce oferă un grad bun de protecție, foarte versatile, putând fi folosite pe foarte multe tipuri de motocicletă, în diverse ipostaze.
– Touring – mănuși concepute pentru ture lungi. Pot fi de vară sau de iarnă, cu aerisiri ample sau cu protecție la ploaie.
– Racing – mănuși ce oferă cel mai bun grad de protecție la abraziune și la impact.

Materialele din care sunt făcute mănușile:
Textil – oferă un grad moderat de protecție la abraziune. Avantajul acestora este că au o ventilație mai bună a mâinilor și un grad de mobilitate ridicat. De obicei veți găși mănuși de MX, mănuși pentru oraș, mănuși scurte sport cât și mănuși de touring, însă nu veți găși mănuși de circuit confecționate din material textil integral. De reținut că mănușile textile „nu se lasă” în timp, dacă vă strângă în magazin când le probati așa o să vă strângă întotdeauna.
Piele – oferă cel mai ridicat grad de protecție la abraziune. Prețul mănușilor din piele poate varia în funcție de tipul pielii folosite. Cele mai bune sunt confectionate din piele naturala de vaca sau cangur, cu grosimea de 0.8mm si pe palme au piele de capra, ce ofera o aderenta mai buna pe comenzile motocicletei. De reținut că pielea „se lasă” în timp, doar pe lateral. Dacă atunci când probabati o mănușă de piele constatați că degetele mânușii sunt mai scurte decât degetele voastre, încercați să gășiți o altă mărime, pentru că acestea nu se vor „lasă” pe lung.
Mix Hibrid – piele în zonele unde este nevoie de o rezistență sporită la abraziune și material textil în diferite zone pentru a spori mobilitatea și ventilația mâinilor

Cum aflați mărimea potrivită
Online
Fie măsurând circumferința sau lățimea palmelor, în funcție de ce se specifică în tabelul de mărimi al producătorului. Întotdeauna luați în considerarea mărimea mai mare (este foarte normal ca valorile măsurate să difere între mâna stângă și cea dreaptă). După ce ați primit mănușile, nu vă grăbiți să rupeți etichetele. Puneți-le în mâini și făceți-le o proba pe ghidonul vostru, vedeți cum se simt. Dacă simitit că sunt mici, va strâng, va împiedică să faceți anumite mișcări sau invers, sunt prea mari, returnați-le și încercați altă mărime sau alt model de croiala.

Offline – Magazin fizic
Asigurați-vă că mănușă probată nu vă strânge, nu vă împiedică să faceți anumite mișcări specifice la ghidon, dar nici că este largă sau degetele sunt mai lungi. O mănușă largă vă va incomoda la ghidon, se va atinge de comenzi fără să vreți. Cel mai importat este ca mănușă să nu vă țină între degetul mare și cel arătător, protecțiile de la monturi și podul palmei să vină fix în locul unde au fost proiectate și degetele mănușii să se potrivească perfect cu degetele voastre.
Atunci când sunteți în magazin, încercați să găsiți o țeavă similară cu ghidonul motocicletei, pe care să simulați mișcările uzuale pe care le faceți când mergeți cu motocicleta.

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!