[TRASEU|VIDEO] Tură lejeră de început de sezon Cosminele-Brebu-Poiana Vărbilău-Vălenii de Munte

Cu fix o săptămână înainte de începerea stării de urgență din cauza pandemiei de Covid-19, făceam prima plimbare în afara Bucureștiului pe 2020. Nu știam atunci că va rămâne singura plimbare pe acest sezon de până acum . Îmi aduc aminte că atunci nu prea mi-a plăcut vremea, era cam înnorat, vântul bătea puternic iar temperatura afișată pe bordul motocicletei Yamaha Tracer 900GT cu care am fost, nu a trecut de 14 grade. Acum privind înapoi, după mai bine de 4 săptămâni de neînvârtit roata, îmi vine să râd, ce „probleme” aveam atunci.
Revenind la traseu, planul a fost destul de simplu. Luasem de la Motodynamics, importatorul Yamaha în România, un Tracer 900 în varianta GT ca să-l testez pe durata weekendului. Am vorbit cu un prieten, posesor de Tracer 900, să ieșim împreună, făcusem un traseu mai lung inițial în cap, însă în dimineața plecării când eram deja spre locul de întâlnire m-a sunat să-mi zică că nu-i pornește motocicleta. Bateria era moartă…După câteva încercări nereușite de a o porni împinsă, am renunțat și eu am plecat singur. Fiind deja aproape de ora prânzului, a trebuit să mă reorientez rapid către un alt traseu mai scurt.


Așa mi-am adus aminte de drumul de la Cosminele până la Brebu, un drum foarte pitoresc, pe care îl descoperisem anul trecut. Am plecat de la Bucureșți pe DN1 până la Ploiești apoi am luat-o pe la Plopeni spre Cosminele.
Prima surpriză plăcută a fost în sat la Cosminele,unde drumul a fost complet reasfaltat. Anul trecut acolo era un drum din dale de beton care pe motociclete sport nu era plăcut deloc. În aceste condiții, acum , drumul de la Cosminele până la Brebu este o plăcere. Fiind început de sezon, am întâlnit destul de mult nisip pe carosabil, așa că trebuie să fiți atenți la acest lucru. Personal recomand parcurgerea acestui drum mai mult în timpul verii sau cel puțin după jumătatea lui Aprilie, după ce se mai curată din nisip și se mai înverzește peisajul. De asemenea trebuie să luați în calcul și faptul că drumul este destul de îngust și are câteva curbe strânse cu mari diferențe de nivel. Nu este un drum de forțat.
Apoi de la Brebu am mers pe DJ214 spre Poiana Varbilau. A devenit un fel de tradiție pentru mine, la început de sezon, pentru dezmorțire, să dau o tură pe la serpentinele dintre Poiana Varbilau și Vălenii de munte. Însă până să ajung la Varbilau, mi-am adus aminte de ce nu mi-a plăcut niciodată drumul care leagă Valea Doftanei de Slănic Prahova, DJ214. Este un drum foarte vălurit, aici având loc foarte multe alunecări de teren care au deteriorat asfaltul. Mai mult, venind dinspre Brebu, aproape de intrarea în satul Pietriceaua, este o bucată plină de gropi. După ce intri în sat și crezi că ai scăpat, brusc asfaltul dispare și is fac apariția niște dale de beton, destul de mâncate de timp. Partea bună e că nu țin decât vreo 2km, după care reapare asfaltul, ușor timid la început, cu ceva gropi și denivelări, însă apoi e totul ok.
Fiind mult după ora prânzului când am ajuns la serpentinele de la Varbilau, mi s-a făcut foame. Noroc că în apropiere, la Vălenii de Munte știam o pizzerie express unde opresc de fiecare dată când mă duc pe Cheia. În 10min am ajuns acolo, Pizza Mania Express se cheamă locația și vă recomand să opriți dacă treceți prin zonă. Pe lângă faptul că pizza este foarte bună, eu opresc mereu, pentru că nu pierd multă vreme. Băieții fac pizza la fac continuu acolo, poți să-ți iei la felie din ce au iei scos, iar dacă vrei un tip anume de pizza, nu durează mai mult de 10min. Dacă aveți mai mult timp de stat puteți să încercați și varianta mai „domnoasă”, locația principală a Pizza Mania fiind Strada George Enescu Nr.7.
După ce am mâncat am mai băgat o tură pe la serpetinele de la Varbilau și m-am întors liniștit pe autostradă spre Bucureșți. Atât de liniștit că doar o mică ploaie spre final a mai animat drumul de întoarcere spre casă.
Mai jos, pe lângă traseul parcurs, găsiți marcate pe hartă, câteva atracții din zona care merită vizitate, cum ar fi: Curtea Domnească de la Brebu sau Salina Slănic Prahova. De asemenea găsiți câteva dintre benzinăriile existente pe traseu, cât si cele două pizzerii de care vă vorbeam.
Brebu, RO | 18°C cer fragmentat | |
Vant
8 m/s, SSV
Umiditate
47%
Presiune
750.06 mmHg
|
Rezumat
Rezumat / descriere scurtă
Distanta: 270km
Durata : 4h30min