[TRASEU][CIRCUIT]București-Râșnov-Bran-Cheile Dâmbovicioarei-culoarul Rucăr/Bran-retur [420km/7h30]

Culoarul Rucăr-Bran este una dintre cele mai turistice zone din România,fiind o zonă mai mereu aglomerată, datorită castelului Bran cât și a peisajelor superbe din zona Bran-Moeciu-Fundata. Interesante sunt însă și drumurile lăturalnice , care au asfalt destul de bun.
Pentru cei din București se poate face o tură de o zi prin această zonă, pentru a te distra pe viraje cât și pentru a admira priveliștile.
Prima bucată de drum este destul de monotonă și de obicei destul de aglomerată pe DN1. Abia când faceți la stânga la Predeal spre Izvorul Rece începe distracția. Asfaltul pe acest drum este destul de bun până la Râșnov, fiind totuși ceva denivelări la care trebuie să aveți grijă cum ar fi la intrare în Pârâul Rece și apoi pe porțiunea de serpentine, cât și mai aproape de intrarea în Râșnov unde încep pensiunile. Unele denivelări sunt de ceva vreme , așa că sunt anunțate și prin indicatoare rutiere.
Cea mai proastă bucată de drum din aceast traseu este de la Râșnov la Bran.Drumul este foarte prost, multe gropi, multe denivelări și în plus sunt și 5 segmente de drum cu semafoare(Iunie 2018) unde se merge pe o singură bandă care durează destul de mult. Dacă ai ghinionul să prinzi unul, este foarte probabil să le prinzi și pe următoarele.
După aproximativ 10km veți ajunge la o bifurcație spre Sirnea. Cei 10km din Moieciu până aici sunt foarte pitorești, drumul oferă o priveliște superbă asupra munților Bucegi , Piatra Craiului și Padina, pe margine sunt mai multe zone de popas unde puteți opri pentru admira natura sau să faceți o poză.
Drumul către Sirnea este asfaltat , nu sunt gropi, singura problemă fiind nisipul de pe carosabil. Am fost aici în diverse perioade ale anului, mai mereu am întâlnit nisip, de aceea e mai bine să nu forțați și să vă bucurați de priveliște.
După ce ajungeți în sat, faceți la stânga spre Ciocanu (există un indicator mic, de forma unui număr de înmatriculare). De aici urmează aproximativ 2km de drum forestier, fără asfalt, însă nu foarte rău. Drumul chiar arată mai bine acum decât în urmă cu un an când erau numai bolovani, acum drumul este nivelat.
Partea fără asfalt se termină fix la indicatorul satelor Dambovicioara și Ciocanu, de aici pentru aproximativ 6km urmează un drum virajat ce trece pe rând pe coama dealurilor, prin pădure și prin satele Ciocanu și Dâmbovicioara.Până ajungeți la intersecția cu drumul spre peștera Dâmbovicioara, drumul este foarte îngust așa că este bine să nu exagerați cu viteza, s-ar putea să vă întâlniți cu o mașină după o curbă fără vizibilitate.
După această intersecție, drumul se lățește , însă nu foarte mult,totuși acum există o bandă pe sens. Din nou recomandăm să mergeți preventiv, întrucât sunt ceva zone cu nisip, există posibilitate să întâlniți și grupuri de turiști pe jos cât și bicicliști veniți pentru a vizita Cheile Dâmbovicioarei. Asfaltul pe această secțiune , chiar până la DN73 la Podul Dâmboviței este bun, fără gropi.
După ce ajungeți la DN73 vă puteți întoarce spre Bran pe traseul clasic pe la Fundata-Fundatica. Asfaltul pe această bucată este destul de bun, singura problemă fiind aglomerația. Dacă ai norocul să prinzi această bucată mai liberă, sunt o serie de viraje unde poți să te simți bine cu orice motocicletă ai fi.
Unde mâncăm
Dacă vi se face foame avem câteva recomandări unde am mai mâncat alte dăți.
Dacă vreți să mâncați ceva mai tradițional noi am mai mâncat de-a lungul timpului la Vila Bran (însă în ultimul timp a devenit cam “industrială” treaba acolo) sau la Cheile Grădiștei înspre Moeciu de sus (pentru această variantă aveți bonus și un drum virajat asfaltat de vreo 5km).
Dacă vreți să mâncați mâncare italienească sau vă este poftă de o pizza făcută ca în Italia, este o pizzerie a unui Italian în Bran care face o pizza ca la “maică-să acasă”, se cheamă Pizza Italia.
Restaurantul Dragului din Predeal de lângă benzinăria Petrom este o altă locație favorită a noastră, unde încercăm să oprim de fiecare dată când trecem, deși în ultimul timp prețurile au cam luat-o în sus.
Unde alimentăm
Benzinăriile unde am realimentat pe acest traseu de-a lungul timpului sunt : Petrom centură Ploieștiului, OMV-ul de la Nistorești, Rompetrolul de la Comarnic, OMV-ul de la Predeal , OMV-ul de la Râșnov, Rompetrol Bran, și mai există și o benzinărie Petrom la Podul Dâmboviței înspre Rucăr (însă aici nu am realimentat niciodată).
Predeal, RO | 9°C cer senin | |
Vant
2 m/s, SSV
Umiditate
69%
Presiune
766.57 mmHg
|
Fundata, RO | 8°C cer senin | |
Vant
1 m/s, W
Umiditate
71%
Presiune
767.32 mmHg
|