decembrie 11, 2023

#motoTurism [Info Cost] Concorso D’Eleganza Villa D’Este – unde , ce , cum , cât ?

Anul acesta am fost pentru prima oară la Concorso D’Eleganza Villa D’Este.
Dacă sunteți pasionați și de 4 roți, probabil că ați auzit de acest eveniment și știți cu ce se mănâncă (clar nu cu mâna 🙂 ).Dacă sunteți ca noi, mai mult axați pe două roți s-ar putea doar să vă fi trecut în viteză numele pe lângă urechi cam cum trec Ducati-urile pe linia dreapta de la Losail și cam atât…
În fiecare an, începând cu anul 1929, iubitorii de mașini clasice dar și concepte futuristice, se întâlnesc pe malul lacului Como, la Concorso d’Eleganza Villa D’Este, un eveniment organizat de BMW Classic.Ce este mai interesant pentru noi, este faptul că din 2010 a fost creată o competiție și pentru motociclete, ce se desfășoară la Villa Erba.
Anul acesta cei ce au participat la acest eveniment au putut admira 51 de masini clasice, impartite pe diverse categorii, cea mai interesanta fiind clasa masinilor de formula 1, numita „When Sex Was Safe and Racing Was Dangerous”. Pe langa acestea au fost si o serie de concepte impresionante si bineinteles motociclete,începând cu conceptul celor de la BMW 9Cento.Mai multe fotografii gasiti aici.

După ce ne-am convins ca trebuie să mergem, am început să ne interesăm cum ajungem acolo. Primele răspunsuri au fost destul de descurajante. Ne-a șoptit o vrăbiuță pe twitter că “doar dacă ești foarte bogat se poate să primești o invitație sau mai e varianta să plătești un bilet extreme de scump, și care chiar și așa erau sold out“.

Ce trebuie să știți este că evenimentul are loc în două locații , una este vila cu numele din titlu și a doua este Villa Erba.Dacă dintr-un motiv sau altul nu reușiți să ajungeți la Villa D’Este,nu disperați pentru că în cele din urmă , adică duminică , toate mașinile și motocicletele ajung la Villa Erba unde sunt jurizate și premiate și unde are acces toată lumea, prețul biletul de intrare fiind 15-20Eur. În cazul nostru, care eram interesați mai mult de motociclete, este un oarecare avantaj pentru că motocicletele sunt expuse pe toată perioada evenimentului doar la Villa Erba.

Sâmbătă lucrurile sunt mai relaxate la Villa Erba, pentru că așa cum ziceam, sunt expuse doar motocicletele și câteva mașini mai deosebite BMW, bavarezii fiind sponsorul principal al acestui eveniment. De asemenea, anul acesta tema concursului fiind Hollywood by the Lake, a existat și o secțiune cu mașini și motociclete expuse care au apărut în diverse filme ca seria Misiune Imposibilă, Resident Evil, The Italian Job, James Bond sau Mr.Bean. Dacă vreți să vă plimbați în tihna și să admirați fiecare detaliu al motocicletelor expuse , fără să vă dați coate cu alții , vă recomandăm să vizitați Villa Erba sâmbătă. Tot sâmbătă pe la prânz are loc și o paradă prin Cernobbio a unora dintre motocicletele participante. Duminică complexul se umple de oameni, lucrurile se schimbă complet pentru că de data aceasta sunt prezente și mașinile. La ora 11:00 începe concursul de motociclete unde sunt prezentate primele 3 motociclete din fiecare clasă și desemnați câștigătorii , iar după-prânz la ora 16:00 are loc prezentarea mașinilor finaliste și desemnarea câștigătorilor. Dacă îți dorești să stai în tribună la prezentarea mașinilor este bine să te duci cu mult timp înainte. Dacă dimineață la concursul de motociclete poți să găsești ușor un loc în tribună, dup-amiază este extrem de aglomerat.

Acum că știți care este programul și ordinea evenimentelor să trecem la logistică.
Unde să stați, unde să mâncați și mai ales cât vă costă toate astea.
Noi am plecat vineri din București cu avionul la prânz cu direcția Milano. La Milano am închiriat o mașină , pentru că este destul de greu să te miști pe malul lacului Como fără o mașină. Poți să ajungi cu trenul în Como și apoi de acolo să iei un autobuz spre Cernobbio, însă dacă îți iei cazarea așa cum a făcut noi un pic mai departe de Como, sigur vei avea nevoie de mașină. În plus este păcât dacă ești în aceea zona să nu o și explorezi un pic, să vizitezi ale locații pe malul lacului ca Bellagio sau Mandello de Lario unde este fabrica Moto Guzii . Noi am plătit pentru închirierea unui Fiat Panda pentru 3 zile aprox. 90Eur. De la Milano la Como sunt cam 70Km pe care ii poti parcurge lejer in aproximativ o ora pe drumuri nationale fara taxe.
Cazarea poate fi un pic problematică și este bine să vă ocupați din timp. Sunt mulți străini care vin pentru acest eveniment,mai ales din Germania si Elveția, așa că s-ar putea să fie greu să găsești o cazare bună la un preț decent în Cernobbio sau Como.Cu cât te îndepărtezi de Cernobbio vei găsi condiții mai bune la prețuri mai bune. Deși inițial făcusem rezervare la un hotel de două stele fix în Cernobbio care nu arată foarte bine dar costă 100eur pe noapte, în cele din urmă am ales să stăm mai departe în Albavilla pentru aceiași bani la un hotel de 4 stele (Best Western Albavilla Hotel & Co).

Booking.com


Deși prețurile pot părea un pic mari peste tot pe malul lacului, poți mânca o pizza sau un burger cu o bere/o cola la 15-20Eur. Noi am mâncat în prima seară în Cernobio la restaurantul unui hotel de doua stele dar care avea multe review-uri pozitive(Albergo Ristorante Giardino), unde deși lista de vinuri poate fi un pic descurajantă, prețurile la mâncare sunt decente și mâncarea bună.


În zilele evenimentului așteptați-vă la ceva aglomerație pe stradă principal dintre Como și Cernobbio. Deși există două sau trei parcari special dedicate evenimentului, unde prețul este 8eur pe zi, dacă vă duceți mai târziu spre prânz este foarte probabil să le gășiți pline. Noi așa am pățit în ambele zile și am fost nevoiți să căutăm prin împrejurimi.Dacă sambata am reușit să găsim un loc cu plată pe o stradă destul de aproape, duminică am fost nevoiți să lăsăm mașina în parcarea unui supermarket la aproximatv 20min de mers pe jos.

Per total noi credem că este un eveniment care merită vizitat cel puțin o dată, fiind un loc unde vezi lucruri pe care cu siguranță nu le vezi în altă parte și în mod sigur nu toate la un loc. Oameni sunt prietenoși, dornici să-ți povestească despre mașinile sau motocicletele lor și atmosfera nu are cum să nu fie una relaxată și plăcută când este atâta lume ce împărtășește aceeași pasiune.

Și dacă vă faceți griji pentru bugetul unei astfel de călătorii, după calculele noastre 300-400Eur de om ar trebui să vă fie de ajuns,mai jos aveți detaliate cheltuielile noastre:
-Avion- am plătit aproximativ 90Eur dus-întors de om.(Biletul cumpărat cam cu o luna-jumătate înainte de eveniment)
-Mașina – Închiriatul a fost 90Eur pentru 3 zile. Mașina am luat-o direct din aeroportul Malpensa de la Enterprise/Locauto, făcând o rezervare înainte prin www.alamo.com
-Benzina consumată, aproximativ 50Eur.
-Cazarea – Albavilla Best Western Hotel&Co a fost 182Eur pentru două nopți, camera dublă.
– Mancare & băutura aproximativ 100Eur/ 3zile.
– Pretul biletelor la villa Erba 15Eur(sambata) + 20Eur(duminica)

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!