februarie 22, 2024

[Util] Ce presupune standardul CE:EN13634 pentru ghete și cizme moto

Există un standard european disponibil pentru motocicliști, EN13634 (ultima versiune până în prezent este EN13634: 2017), intitulat „Încălțăminte de protecție pentru motocicliști – cerințe și metode de testare”, care trebuie respectat de toată încălțămintea moto vândută pe piața uniunii europene.
Probabil că unii dintre voi v-ați întrebat, la fel ca noi, ce presupune acest standard și cel puțin ce înseamnă codul de forma 2-2-2 de lângă marcajul cu CE și motocicleta. Noi am început să ne punem întrebări când am sesizat că acest cod poate să difere la același model de ghete, dacă sunt versiuni diferite

Directiva privind certificarea echipamentului individual de protecție acoperă orice dispozitiv sau echipament care este purtat pentru a proteja utilizatorul. Cerințele de bază privind sănătatea și siguranța din directivă, includ riscurile legate de abraziunea și impactul mecanic, cât și riscurile privind igiena utilizatorului.

O serie de cerințe acoperă designul general al încălțămintei pentru motocicliști. Acestea includ o evaluare a parametrilor, cum ar fi înălțimea părții superioare și tipul cusăturii. Există, de asemenea, teste privind integritatea întregii ghete/cizme, inclusiv măsurarea rezistenței legăturii dintre partea superioară și talpă, cât și un test pentru evaluarea rigidității transversale a ghetei/cizmei.

Cei mai importanți parametri pe care îi acoperă Standardul EN13634 sunt :

– Testul de abraziune :
Nivelul 1 necesită o rezistență minimă de 1.5 secunde în zona A și 5 secunde în zona B
Nivelul 2 necesită o rezistență minimă de 2.5 secunde în zona A și 12 secunde în zona B

– Rezistența la tăiere/penetrare în timpul unui impact
Aceasta se măsoară în zonele A și B și se testează prin încercarea penetrării unui cuțit.
Nivelul 1 necesită o penetrare maximă de 25 mm în zonele A și B.
Nivelul 2 necesită o penetrare maximă de 25 mm în zona A și de 15 mm în zona B.

– Rigiditate transversală pentru a reduce riscul de strivire dacă motocicletă cade pe piciorul motociclistului
Nivelul 1 necesită ca cizma să reziste la o forță de cel puțin 1.0 kN.
Nivelul 2 necesită ca cizma să reziste la o forță de cel puțin 1.5 kN.


– Cusăturile să nu fie orientate înainte, pentru a împiedica deschiderea cizmelor în timpul alunecării pe asfalt.

– Protecția energiei la impact în gleznă și tibie

– Rezistența la alunecare a tălpilor exterioare

– Rezistența lipiturii dintre cizmă și talpă

– Înălțimile minime ale părții superioare (pentru a vă asigura că ghetele protejează pe o zonă minimă a părții inferioare a piciorului)

– plus multe teste de materiale și teste de chimice pentru a asigura o longevitate si rezistență la uzură și niveluri de bază pentru sănătate și siguranță pentru purtător

Rezultatele unora dintre testele din standard sunt marcate pe eticheta de pe gheată ca niveluri care ajută utilizatorul să determine o gheată/cizmă potrivită pentru utilizarea dorită. De exemplu, cerințele unui motociclist enduro sunt destul de diferite de cele ale unui pilot de curse de viteză în ceea ce privește protecția împotriva străpungerii, absorbției impactului sau abraziunii.

Din păcate pe piață se întâmplă să găsim produse care arată ca și când ar oferi o protecție suficientă împotriva loviturilor și abraziunilor, dar care nu au marcajul standardului EN13634, ceea ce înseamnă că nu au fost testate și nu garantează nimeni pentru gradul de protecție oferit.
Standardele sunt stabilite pentru siguranța cumpărătorului, iar cumpărătorii ar trebui să caute produsul marcat CE care atestă conformitatea cu EN13634: 2017, cu pictograma motocicletei marcate în mod clar pe produse.

O ilustrarea foarte bună testelor descrise de standardul EN13634 este clipul de mai jos al celor de la TCX:

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!