[Video]Test BMW S1000XR : de la circuit la cea mai înalta șosea din România…și înapoi prin Maramureș
Deși pe site-ul celor de la BMW îl veți găsi la categoria Adventure, BMW S1000XR emană prin toți porii sportivitate și performanță, îmbrăcate într-un pachet confortabil, gata de touring.
Pentru 2020, S1000XR era una dintre motocicletele trecute pe whishlist-ul nostru de test-ride, încă de când am văzut-o prezentată la EICMA în Noiembrie 2019. Noul model vine cu un design modificat, oglinzile și comenzile de pe ghidon fiind singurele lucruri care au rămas de la modelul anterior. Schimbare majoră este faptul că s-a renunțat la faruri asimetrice, acum partea frontală înscriindu-se în linia lansată de S1000RR cu faruri LED simetrice.
Multă lume se aștepta să vadă și pe S1000XR nouă versiune a motorului cu 4 cilindri în linie de 999cc cu ShiftCam de pe S1000RR, însă nu a fost să fie. Motivația este faptul că nu era nevoie de așa ceva, S1000XR-ul având deja un motor destul de fâșneț la turații mici și medii, și faptul că regimul de funcționare uzual este undeva până pe la 9.000rpm, nu era nevoie de extra puterea oferită de ShiftCam la turații ridicate. Motorul dezvoltă aceeași putere de 165cp@11,000rpm și același cuplu maxim de 114Nm@9.250rpm , diferența fiind că acum respectă normele EURO5. Faptul că motorul nu este același ne putem da seama și din raportul de compresie 12.5:1, față de 12.0:1 , cât și valorile emișilor de CO2 sunt diferite, acum 144 g/km – comparativ cu 154 g/km.
Cutia de viteze a fost modificată, acum treptele 4,5,6 au fost „lungite”, fapt ce le-a făcut să fie un pic mai potolite decât la vechiul model, însă ajută și la obținerea unui consum mai bun. Cei de la BMW spun că noul model ar trebui să consume undeva pe la 6.2L/100Km.
Noul model a fost proiectat având în vedere un raport cât mai bun putere/greutate (0.7915CP/kg), așa că au fost multe locuri unde s-a câștigat de la câteva grame la câteva sute de grame: 2.1kg șasiu (din care 1.6kg la bascula), 5kg la motor, 0.4kg la ABS, 1.2kg la evacuare and 1.8kg la roți. Cu toate astea, când pui motocicletă pe cantar, cu totul, nouă generație este mai ușoară cu 2Kg decât varianta anterioară, având acum greutatea totală gata de drum de 226Kg. Asta în mare parte și datorită faptului că noua versiune vine standard cu un cadru integrat de magneziu pentru side-caseuri. Comparatate cu tot cu side-caseuri, diferența între cele două generații este de 10Kg.
De asemenea bordul a fost înlocuit cu ecranul TFT de 6.5″, devenit standard pentru toate modelele BMW și dispune și de modul de afișaj sport, care îți arată informații similare cu cele de la MotoGP, cum ar fi gradul de înclinare, nivelul de intervenție al DTC-ului și forța de frânare.
Frânele au fost modificate și ele, acum în locul etrierilor Brembo, avem etrieri stanțați cu sigla BMW, produși de Hayes, la fel ca cei de pe R1250GS.
S-au făcut modificări și la suspensie, acum Dynamic ESA vine ca echipare standard, însă pentru a debloca și setarea Dynamic, va trebui să optezi pentru opțiunea Dynamic ESA Pro. În afară de modul Dynamic, D-ESA Pro vine și cu funcția autolevelling care „simte” dacă mergi cu pasager sau ai bagaj și comenseaza automat preloadul. D-ESA Pro poate fi adăugată ca opțional sau o dată cu pachetul Dinamic ce mai conține cruise control, keyless ride, quick-shifter și manșoane încălzite). Și componentele interne ale suspensiei au fost modificate, acum avem pe față o furcă Marzocchi.
Am avut primul contact cu BMW-ul S1000XR la circuitul MotorPark România când am participat la BMW Motorrad TrackDays. Cum spuneam, fiind pe lista noastră de dorințe pentru anul acesta, la prima intrare atât eu cât și Iulian, am mers pe noul S1000XR. Atunci, după câteva ture pe circuit, impresiile lăsate au fost următoarele :
După ce ne-am convins că nu și-a pierdut din sportivitate, am avut ocazia să-l scoatem la o tură mai lungă, de aproximativ 1500Km (#rideMaramu’) prin țară, unde am văzut exact ce poate oferi noul S1000XR. Ce impresii ne-a lasat după această tură mai lungă vedeți aici:
Noul S1000XR rămâne una dintre cele mai confortabile motociclete sportive cu motor de 1000cc. A rămas la fel de agilă, felul în care se mișcă îți dă încredere imediat cum te-ai urcat în șa, iar precizia ei te va impresiona de la primele curbe. Frânele extraordinare și precizia cu care se înscrie fix pe traiectoria dorită au fost întotdeauna unele dintre caracteristicile principale ale gamei S de la BMW.
Motorul și suspensia nouă, o fac să fie parcă mai civilizată decât generația anterioară. Faptul că treptele superioare au fost lungite, iar suspensia în modul Road este mult mai moale decât la generația anterioară, au îmblânzit-o mai mult spre latura de touring.
Însă atunci când este nevoie de sportivitate, modurile Dynamic și Dynamic Pro sunt acolo să-ți pună un mare zâmbet pe față.
Un aspect la care toată lumea a fost atentă a fost cel al vibrațiilor în ghidon. Se știe că generațiile anterioare au avut această problemă, pentru care s-au încercat mai multe soluții. La noua generație problema pare rezolvată complet. Zic pare, pentru că am fost extrem de atent la lucrul acesta, experimentând diverse turații, mi s-a părut că pe la 4.000rpm s-ar simți niște mici vibrații în ghidon. Doar că 4.000rpm este o turație neuzuala pentru acest motor, unde este foarte puțin probabil să mergi constant la drum lung. Fiecare rider având propriul nivel de tolerabilitate la vibrații, e bine să faceți un test-ride pentru a vedea pe proprie piele dacă este ceva deranjant la noul S1000XR.
Numai schimbarea bordului cu noul ecran multifuncțional TFT ce oferă posibilitatea conectări și controlului telefonului și intercomului s-ar putea să-i determine pe unii să schimbe vechea generație cu cea nouă, pentru că îți face viața mult mai ușoară , iar modul acela sport de afișaj dă dependență.
-
9/10
-
9.5/10
-
9/10
-
9/10
-
7.5/10
Date tehnice
Motor în patru timpi, cu patru cilindri în linie, răcit cu apă/ulei, patru supape pe cilindru, doi arbori cu came în chiulasă.
Capacitate cilindrică: 999cmc
Putere maximă: 121 kW (165 CP) la 11.000 rpm, Cuplu maxim: 114 Nm la 9.250 rpm, Raport de compresie: 12.5 :1.
Cutie de viteze cu 6 trepte, ambreiaj multidisc în baie de ulei (anti-hopping), acționat mecanic, transmisie finală pe lanţ.
Cadru tip pod din aliaj de aluminiu, motor parțial portant.
Suspensia față: Furcă telescopică inversată, Ø 45 mm, revenire/comprimare autoreglabile electronic (Dynamic ESA)
Suspensia spate: Basculă cu două brațe turnată din aluminiu, monoamortizor central, pretensionare reglabilă electronic, revenireț/comprimare autoreglabilă electronic (Dynamic ESA)
Frână faţă: Două discuri flotante, Ø 320 mm, etriere radiale cu 4 pistonașe
Frână spate: 1 disc, Ø 265 mm, etrier flotant cu două pistonașe
BMW Motorrad Race ABS, parțial integral
Roată faţă/spate 17”, Jante din aluminiu turnat
Anvelopă faţă: 120/70 ZR 17, anvelopă spate: 190/55 ZR 17
Lungime: 2,333mm, ampatament: 1,522mm, înălţime șeii: 840 mm (790 mm cu suspensia joasă opțională)
Cursă suspensie, față / spate: 150 mm / 150 mm
Greutate la plin: 226kg.
Capacitate rezervor benzină: 20litri, consum mediu: 6.2L/100 km. (*6.1L/100Km in testul nostru)
Preţ de pornire în România: 16.700€ (*Pret model testat in tura lunga prin Maramures ~23.000€)