[VIDEO][TEST]Honda CB650R
CB650R este ultimul venit în gama Neo Sports Café a celor de la Honda. În 2019 CB650F a trecut și el la haine retro-minimaliste și a primit litera R, alături de performanțe îmbunătățite. Noul CB650R este pariul celor de la Honda pentru iubitorii nakedurilor de clasă medie, alăturându-se astfel celorlalte modele Neo Sports Café: CB125R, CB300R și regina gamei, CB1000R (care ne-a impresionat anul trecut).De data aceasta a venit rândul CB-ului 650R să-l scoatem la o tură, și l-am dus pe unul dintre traseele noastre favorite.
Motorul de 649 cmc a fost modificat la nivel de admisie și evacuare, are acum și o nouă ordine de aprindere și un raport de compresie modificat, oferind un plus de putere de 5% și o livrare a puterii mai liniară.Puterea maximă de 95 CP este obținută la 12.000 rpm, adică cu 1.000 rpm mai sus decât la CB650F,iar cuplul maxim este atins la 8.500rpm (cu 5000rpm mai sus).Sistemul HSTC (Honda Selectable Torque Control) asigură o aderență sporită roții spate, iar împreună cu assist/slipper clutch asigură un mers lin atât în condiții uscate cât și pe ploaie. Cu o evacuare stoc,motorul se aude cam așa (+bonus Akrapovic cu si fara dB killer):
Poziția este schimbată, și deși sunt modificări de doar câțiva milimetri, poziția este mult mai sportivă acum. Ghidonul a fost coborât și mutat mai în față câțiva mm, iar scărițele un pic ridicate și mutate mai în spate. Am simțit din prima aceste modificări și interesant este că la înălțimea mea de 1.85m mi s-a părut foarte comodă noua poziție, atât în oraș cât și în afara lui. După părerea mea, noua poziție mai sport, ajută foarte mult dinamică motocicletei pe drumuri virajate, masele sunt dispuse altfel în această poziție, iar ca rider, fiind mai aplecat, esti mai prezent, te simți mai în control în tot ceea ce faci. A fost un adevărat deliciu să mă dau pe curbele de pe Siriu cu ea. CB650R este mai ușor cu 6 kg față de CB650F, datorită cadrului redesenat, are o furcă upside-down Showa de 41mm, iar frânele sunt unele de top cu etrieri radiali (4 pistonase pe față) și discuri flotante.
Fișa tehnică:
Motor în patru timpi cu patru cilindri în linie, răcire cu lichid, patru supape pe cilindru, DOHC, injecție electronică PGM-FI
Capacitate cilindrică: 649 cmc, cursă și alezaj: 67,0 x 46,0 mm
Raport de compresie: 11,6:1
Putere maximă: 70,0 kW (95 CP) la 12.000 rpm, cuplu maxim: 64,0 Nm la 8.500 rpm
Cutie de viteze cu șase trepte, ambreiaj în baie de ulei cu acţionare mecanică, transmisie finală pe lanț
Cadru din ţeavă de oţel tip Diamant cu elemente presate, basculă turnată din aluminiu
Suspensia față: furcă telescopică hidraulică inversată Showa Ø 41 mm cu funcţii separate (SFF)
Suspensia spate: monoamortizor, cu şapte trepte de reglare pe preîncarcare
Frână față hidraulică cu dublu disc flotant de Ø 310 mm din oţel și etriere radiale Nissin cu patru pistonașe, ABS cu circuit dublu
Frână spate hidraulică cu disc de Ø 240 mm și etrier Nissin cu un pistonaş
Roată faţă/spate 17”, jante din aliaj de aluminiu cu cinci spiţe cu interiorul gol
Lungime: 2130 mm, ampatament: 1450 mm, înălțime la şa: 810 mm
Gardă la sol: 150 mm,
Greutate la gol: 202 kg
Ccapacitate rezervor: 15,4 litri
Consum mediu: 4.9L/100Km (*5,6 l/100 km-in testul nostru)
Preţ de pornire în România: 8.150€(TVA INCLUS)
Modelul CB650R este disponibil și în varianta limitată de 35 kW, pentru posesorii de permis categoria A2. Motocicleta o puteți testa în rețeaua dealerilor Honda Moto România, puteți verifică disponibilitatea pentru test ride aici. Noi am luat-o de la Motor Team, dealerul oficial Honda din București.
-
7.5/10
-
9/10
-
7.5/10
-
7.8/10
-
8.5/10
Părerea noastră
Mulți văd CB650R ca un urmaș al popularei Honda Hornet și au dreptate, pentru că noul CB650R este o motocicletă ce poate să fie foarte potrivită atât pentru începători cât și pentru cei cu ceva experiență, care vor o motocicletă de clasă medie, ușor de condus.
Motocicleta este foarte prietenoasă, iertătoare, puterea este livrată liniar, iar ciclistica iese în evidență. Lejeritatea cu care se mișcă de pe o parte pe altă o să te facă să vrei să o scoți numai la ture pe drumuri virajate. Ajutoarele ABS, Traction Control și Slipper Clutch, o fac și mai prietenoasă pentru începători, chiar și pentru A2, motorul putând fi limitat la 35kW.
Pentru cei experimentați, care sunt obișnuiți cu motoare peste 750cc și 100cp, bineînțeles, motorul o să li se pară mai potolit. Nu este o motocicletă făcută pentru a depăși recorduri de viteză, însă asta nu înseamnă că nu este o motocicletă distractivă.
Motorul este unul de turație, ceea ce îl face să sune foarte puternic și să se simtă și ceva vibrații atunci când mergi mai tare.
Suspensia este un pic cam dură, fiind spre latura sportivă a rigidității, acest lucru îi conferă o rulare foarte precisă pe un drum cu asfalt bun, dar mai puțin confort pe un drum cu denivelări.
Răspunsul frânei față mă așteptăm să fie un pic mai prompt, având etrieri radiali cu 4 pistonașe, însă este mai lin. După ce te obișnuiești cu el, vei putea modula cum vrei forța de frânare.
Designul după părerea mea este foarte reușit și asta se vede și în vânzările acestui model. În primul an, 2019, s-au vândut foarte rapid toate unitățile repartizate pentru România. În plus există și o gamă largă de accesorii, disponibilă pentru a personaliza după bunul plac motocicleta sau a o face și mai confortabilă (ma refer aici in primul rand la un parbriz mic pentru cei celor ce nu le place sa simta vantul in piept).
În concluzie, eu o văd ca pe o motocicletă excelentă pentru începători. O motocicletă pe care poți să o iei chiar limitată pentru A2 și apoi să crești ușor. Cu siguranță nu te vei plictisi de ea rapid sau nu „îți va rămâne mică” după un sezon.