[VIDEO][TEST][BMW] R nineT Option719 2021
#motoIstorie
Este anul 2013 și cei de la BMW Motorrad se hotărăsc să atace piața de motociclete retro-moderne, aflată în plin avânt în aceea perioada, cu primul lor model „heritage”, care îmbină un design retro cu performanțe moderne, baza fiind motorul caracteristic boxer răcit cu aer și ulei. Momentul este cu atât mai bun cu cât cei de la BMW se pregătesc să sărbătorească 90 de ani de producție de motociclete ( 1923 prima motocicletă BMW – R32 ). Așa apare conceptul pentru R nine T, o motocicletă modernă ale cărei linii sunt inspirate de către modelul R90s din anii ’70. În aceea perioada BMW trecuse la folosirea unui nou tip de motor boxer răcit cu lichid pe motocicletele de touring și adventure, așa că pe lângă povestea frumoasă din spatele R nine T-ului, noul model venea și ca o strategie de a scapă de ultimele piese ale vechiului motor, inițial R nine T fiind conceput ca o ediție limitată. Însă modelul a prins atât de bine, peste 80,000 de unități vândute până în prezent, încât ani la rândul familia R nine T a primit noi membri sub forma diferitelor versiuni: 2016 – Scrambler , 2017 – Urban GS, Pure și Racer.
#Revenind in prezent
Spre finalul anului trecut cei de la BMW au anunțat noua generație de R nine T ([motoȘtiri] Noua gamă BMW R nineT 2021 – Galerie Foto și date tehnice), care pe lângă faptul că vine cu câteva scheme grafice noi, vine cu câteva modificări importante la nivel de motorizare cât și a dotărilor standard. Motorul boxer răcit cu aer/ulei de 1.170 cmc a fost optimizat pentru 2021, respectând acum standardele EURO-5. Chiulasele motorului au fost modificate,asigurând un flux de gaze îmbunătățit, astfel încât motorul are mai mult cuplu la turații medii, și ar trebui să tragă mai puternic în intervalul 4-6.000RPM . Puterea maximă dezvoltată este de 109cp@ 7250rpm (generația anterioară dezvoltă 110cp@7750rpm), în timp ce cuplu maxim rămâne 116Nm@6000rpm.
Vine standard cu ABS Pro (care acționează în funcție de înclinare) și include și DTC (Dynamic Traction Control) cât și modurile de mers Rain și Road. Pe lângă acestea mai avem standard o priză USB, un far nou LED, semnalizări cu LED-uri albe, iar ceasrile circulare ale bordului a fost redesenate.
Există o pleiadă de accesorii și dotări opționale, de la tehnologii inovative la accesorii și culori ce individualizează aspectul motocicletei : Moduri de mers Pro – “Dynamic” pentru R nineT și R nineT Pure și “Dirt” pentru R nineT Scrambler și R nineT Urban G/S , DBC (Dynamic Brake Control), engine drag torque control (MSR) și un pachet nou “Comfort” ce vine cu modurile de mers Pro, cruise control, manșoane încălzite.
Pentru cei ce vor să iasă în evidență există întotdeauna colecția Option 719 cu accesorii care mai de care, mai speciale.
Faza pe stradă
În perioada mini-vacanței de Paște am ieșit la o tură clasică până la Sinaia, dar am încercat să stăm cât mai departe de DN1 și traficul foarte aglomerat. În această plimbare am avut ocazia să testăm două motociclete retro-moderne, Moto Guzzi-ul V7 Stone Centenario și noul BMW R nineT, într-o schemă grafică specială „îmbogățită” de accesoriile Option 719. Traseul folosit a fost unul pitoresc compus din: Bucureșți-Ploiești- Cosminele de jos – Brebu – Câmpina – Plaiu Câmpinei – Valea Fiarelor – Valea Doftanei, un traseu ce oferă suficiente tipuri de asfalt și viraje pentru a-ti face o idee bună despre cum se traduce toată fișa tehnică (pe care o găsiți la finalul articolului) în lumea reală.
Cum ni s-a părut?
Momentul cel mai important, care te face să realizezi că ești pe o motocicletă „heritage” (acesta este numele ales de BMW pentru clasa de motociclete retro-moderne), este atunci când pornești motorul. „Jocul” motorului și vibrația sa îți semnalizează imediat că ești pe o motocicletă venită parcă din alte timpuri. Cu toate că impresia lăsată mie e că actuală generație a mai pierdut din zbucium la pornire, își păstrează același caracter. Îmi aduc aminte când am mers în 2015 prima oară cu o motocicletă R nine T, și cei de la care luasem motocicleta mă tot averitzasera că motocicleta are tendința să se ducă într-o parte atunci când accelerezi brusc, această fiind o caracteristică a acestui tip de motor, care îți dădea atunci senzația că motorul vrea să evaeze și să părăsească cadrul parcă. Ulterior inginerii germani au venit cu prinderi speciale ale motorului pe cadru, care contra-balansează acest efect, care unora le-ar fi putut da o stare de nesiguranță și tremor interior. Sunetul motocicletei de test pe care am avut-o noi, era „ajutat” de o evacuare Akrapovici.
Odată ce te-ai obișnuit cu forța de propulsie a motorului, care te duce rapid până la viteza maximă scrisă pe cadranul analogic al vitezometrului, cu alte cuvine „ia tot bordul” extrem de ușor, mai ales în modul Dynamic, vei fi impresionat de ciclistica motocicletei. Suspensiile sunt spre latura sportivă, în continuare și această generație, vine cu furca inversată de 46mm de pe S1000RR, ceea ce pe un drum mai denivelat, cum sunt cele din jurul Campinei nu este chiar o plăcere, senzația resimțită în mâini și în coloana fiind una mai dura, însă cum ai dat de asfalt bun și virajat îți reapare zâmbetul pe buze. M-am trezit de foarte multe ori „valsând” cu motocicleta stânga-dreapta fără niciun motiv, combinația ghidon lat, centru de greutate jos, suspensii ferme, parcă te îmbie să te miști în continuu cu această motocicletă, chiar și atunci când drumul nu este foarte virajat.
Personal cred în tehnologie doar atunci când aceasta este atât de ușoară de folosit că nici nu îți dai seama că o folosești și așa stă treaba cu ABS Pro (cornering ABS cum îi spune restul lumii). După ce uiți ce ai învățat la școala moto și anume să nu franezi în curbă, lucrul acesta îți vine foarte natural și te face să mergi mai bine decât o făceai înainte pe o motocicletă cu sistem de frânare clasic, chiar și cu ABS standard, pentru că acum ai o rezervă în plus, știi că dacă intri prea tare, ai șanse sporite să redresezi situația frânând chiar cu motocicleta înclinată, ceea ce îți sporește sentimentul de încredere.
Ajuns la destinație nu poți să nu te uiți admirativ la motocicletă, mai ales în varianta aceasta Option 719 pe care am avut-o noi, care îi dă un aer „italienesc” motocicletei. „Âmi cer scuze la domni nemți” dar acest compliment vine ca o confirmare a gute arbeit-ului făcut de designerii și inginerii nemți. Singrul lucru estetic care nu mi-a plăcut la această motocicletă a fost prinderea flexibilă a ceasurilor din bord, care le dă un anumit grad de libertate, un joc menit probabil să lupte cu vibrațiile motorului, însă dacă un „cap de neamț” a venit cu această soluție, am toată încrederea că există o explicație logică pentru această alegere, care probabil s-a făcut în urma multor teste.
La nivel funcțional aș zice că nu este cea mai practică motocicletă pentru oraș, atât lățimea ghidonului cât și a motorului boxer, îți limitează un pic opțiunile când vine vorba de infiltrat printre mășini la semafor. Și am mai resimțit și oarecare căldură venind dinspre motor când ma deplasam mai încet prin trafic, acesta fiind compromisul care trebuie acceptat pentru caracterul aparte al motorului boxer răcit cu aer/lichid.
Însă cea mai mare problema a mea cu această motocicletă rămâne prețul, care este un pic descurajant. Motocicleta testată de noi cu toate aceste accesorii Option 719 se duce ușor înspre 20.000Euro, însă fiecare poate folosi configuratorul BMW Motorrad pentru a-și face propria variantă plecând de la prețul de bază de 15.530EUR.
Noi nu o vedem ca pe o motocicletă pentru fiecare asta și datorită posibilităților speciale de individualizare. O vedem mai mult ca o motocicletă trofeu, pentru cei ce vor să călărească ceva cu totul special atât ca design cât și ca senzații la ghidon.
-
9/10
-
9/10
-
8.5/10
-
9/10
-
9/10
Date tehnice
Motor
Tip Motor boxer în patru timpi, cu doi cilindri, răcit cu aer/ulei, cu doi arbori cu came și patru supape dispuse radial pe cilindru, precum și un arbore central de echilibrare
Alezaj x cursă 101 mm x 73 mm
Capacitate cilindrică 1,170 cc
Putere nominală 80 kW (109 CP) la 7250 rot/min
Cuplu motor maxim 116 Nm la 6000 rot/min
Raport de compresie 12.0 : 1
Alimentare cu carburant Injecție electronică în galeria de admisie
Control emisii Convertizor catalitic cu 3 căi, standard de emisii EU-5
Performanță / consum
Viteză maximă peste 200 km/h
Consum per 100 km, în funcție de ciclul WMTC 5.1 l
Emisii de CO2 conform WMTC 119 g/km
Tip de carburant Benzină super(plus) fără plumb, cifră octanică 95-98 (ROZ) (putere nominală cu 98 ROZ)
Șasiu/frâne
Cadru Conceptul de șasiu format din patru piese constă dintr-un șasiu anterior și un șasiu posterior din trei părți, unitate motor-cutie de viteze portantă, șasiu pasager demontabil pentru pilotaj mono
Suspensie față / elemente pneumatice Furcă telescopică inversată cu diametru braț de 46 mm
Suspensie spate / elemente pneumatice Basculă cu un braț turnat din aluminiu cu BMW Motorrad Paralever; picior de arc central, preîncărcare reglabilă hidraulic fără trepte cu roată de mână, amortizare reglabilă
Cursă a suspensiei față/spate 120 mm / 120 mm
Ampatament 1,487 mm
Unghi de fugă 107.9 mm
Unghi cap coloană de direcție 63.2°
Roți Roți cu spițe
Dimensiuni jantă față 3.50 x 17″
Dimensiuni jantă spate 5.50 x 17″
Pneu față 120/70 ZR 17
Pneu spate 180/55 ZR 17
Frână față Frână cu două discuri, diametru de 320 mm, etriere fixe cu 4 pistoane
Frână spate Frână monodisc, diametru 265 mm, etrier flotant cu două pistoane
ABS BMW Motorrad ABS Pro
Dimensiuni/greutate
Înălțime șa, masă proprie 805 mm
Lungime arc picioare fără sarcină 1,785 mm
Volumul utilizabil al rezervorului 18 l
Din care rezervă aprox. 3 l
Lungime 2,105 mm
Înălțime (cu oglinzi) 1,240 mm
Lățime (peste manete) 865 mm
Greutate fără încărcătură a vehiculului, gata de drum, cu rezervorul plin 221 kg 1)
Masă totală admisă 430 kg
Sarcină (la dotarea de serie) 209 kg
Dotare standard
Faruri cu leduri cu lumină de zi
Instrument dublu cu vitezometru și turometru cu computer de bord
Control automat al stabilității (ASC)
Moduri de deplasare Rain & Road
Lanț cinematic și angrenaj conic spate negre
Furcă inversată reglabilă manual (revenire, comprimare, pretensionare arc)
Dotare specială
Pachet Confort, inclusiv modul de deplasare Pro cu modul de deplasare Dynamic
Încălzire mânere și reglare automată a vitezei
Rezervor de aluminiu
Pachet cu aluminiu
Seturi noi de vopsea
Option 719 Roată Classic / Sport
Option 719 Pachet I & II piese frezate
Accesorii speciale
Spate scurt
Spate Tracker
Semnalizatoare cu funcție integrată
Capace de chiulasă stilul 2V