februarie 25, 2024

[VIDEO][TEST][MotoGuzzi] V7 Stone Centenario 2021

#motoIstorie
Era anul 1961 și succesul mașinilor produse în serie a provocat o reducere radicală a pieței motocicletelor. Moto Guzzi, a răspuns la aceasta încetinire explorând piețe noi, de la mașini agricole și vehicule speciale si inclusiv la mașini.Pentru aceste mașini, inginerul Giulio Cesare Carcano a proiectat un motor răcit cu aer cu cilindri in V la 90 °, destinat unei versiuni sportive a Fiat 500, capabil să atingă 140 km / h.
La fabrica Fiat din Torino le-a plăcut noul motor, dar cantitățile anuale solicitate de președintele companiei de atunci, Vittorio Valletta, depășeau capacitatea de producție a fabricii din Mandello del Lario și acordul nu s-a concretizat. Carcano nu a fost descurajat: a mărit cursa cilindrilor, crescand capacitatea la 754 cmc pentru a-l folosi pe „3X3”, un vehicul cu șenile variabile speciale cu tracțiune integrală pentru trupele alpine.


Între timp, a fost lansată o licitație ministerială pentru motociclete pentru poliția rutieră din Italia; câștigătorul urmand a fi motocicleta care ar putea parcurge 100.000 km cu cele mai mici costuri de întreținere. A fost ocazia ideală de a monta motorul bicilindru al lui Carcano pe o motocicletă, aparand astfel prima Moto Guzzi V7. Proiectul inovator a combinat fiabilitatea standardelor auto cu un nivel inegalabil de confort și accesibilitate mecanică, care a atras și interesul forțelor de poliție străine, începând cu Los Angeles. Productia noului V7-700 a început în 1964. Motocicleta avea un motor de 703,3 cmc care dezvolta 40 CP și cântărea 230 kg. În 1966 a început producția în serie, pentru poliție și piețele externe, iar în anul următor V7 700 a fost distribuit în Italia la prețul competitiv de 725.000 de lire, mult mai accesibil decât concurenții germani și englezi.

Revenind în prezent
De atunci au trecut mai bine de 50 de ani, și după rafinări succesive, iată-ne azi la cea de-a 4 generație a modelului Moto Guzzi V7. Pentru 2021 inginerii de la Mandelo del Lario au venit cu un motor compatibil Euro 5, „împrumutat” de pe V85TT. Am pus în ghilimele împrumutat pentru că deși are aceeași capacitate de 853cc și același principiu de funcționare, componentele interne au fost schimbate, cea mai importantă fiind renunțarea la valvele de admisie de titan, lucru ce a dus la scăderea puterii maxime dezvoltate de la 80cp (cât era pe V85TT) la 65cp și a cuplui de la 80Nm la 73Nm. Chiar și așa, comparativ cu generația anterioară V7 III, performanțele noului motor sunt mai bune cu 25%. Folosirea unui motor mai mare, a implicat și schimbarea cadrului cât și a basculei și cardanului, fiind nevoie de un șasiu mai solid și mai rigid. Dar mai multe despre noutățile aduse de modelul V7 2021 vedeți în clipul de mai jos:

Faza pe stradă
Am testat această motocicletă în mini-vacanța de Paște, parcurgând mai multe drumuri secundare de prin apropierea văii Prahovei, încercând să stăm cât mai departe de mereul aglomerat DN1. Am început cu o plimbare lejeră pe la Cosminele-Brebu, apoi am continuat pe Plaiu Campiniei, pentru ca apoi să ieșim prin Valea Fiarelor pe Valea Doftanei , încercând să alternăm asfalt bun cu asfalt mai puțin bun , vălurit și cu gropi ( dacă ajungeți în jurul Câmpinei, pregătiți-va să aveți rinichii zdruncinați). Și bineînțeles am testat-o și în oraș, să vedem cum este să o folosești zi de zi prin traficul din București, cu mențiunea că fiind Paștele, doar marți, când am dus-o înapoi la The Bike Hub, am putut să vedem cum se descurcă in aglomerația tipică a capitalei.

Cum ni s-a părut ?

Așa cum ziceam și când am testat generația anterioară Moto Guzzi V7 III în varianta Rough, la acest gen de motocicletă retro, ne uităm întotdeauna după spirit, după sufletul ei, genul acesta de motocicletă trebuie să te facă să te simți cumva când pornești motorul, să trezească ceva în ține și exact în asta abundă în continuare rontaitul motorului V2 produs în Mandello del Lario.
Ce ne-a plăcut cel mai mult este caracterul aparte al acestei motociclete, deși este o motocicletă nouă, modernă, te poartă cu gândul și sufletul în trecut și îți crează o stare de nostalgie pentru o perioadă pe care probabil nici nu ai trăit-o. Felul în care vibrează motorul la relanti, felul in care se misca toata motocicleta cand o turezi, felul în care se aude rontaitul specific V2-ului la 90 de grade, felul în care se înscrie parcă singură pe viraje datorită dispunerii transversale a motorului, te fac să evadezi din lumea ultra tehnologizată a zilelor noastre și ne aduce aminte că trebuie să ne bucurăm de drum și nu neapărat să încercăm să îl parcurgem cât mai rapid.


Cu siguranță nu este cea mai rapidă motocicletă de pe șosea, nici nu își propune asta, însă dacă la vechea generație am simțit dorința unui plus de putere, noul propulsor satisface aceea nevoie, acum propulosorul de 853cc având suficient cuplu pentru a accelera mai hotărât și suficientă putere care să te poarte la top speed-uri de peste 180Km/h și asta cu stil și rafinament italian.
Nu am reușit să ne hotărâm dacă ne place sau nu bordul nou LCD de pe varianta Stone sau dacă nu cumva era mai potrivit un ceas analogic sau două, așa cum sunt pe varianta Special.
În schimb ne-au plăcut categoric noul stop și noul far full LED, redesenat cu lumini de zi DRL în formă acvilei cu aripile deschise, care atrage privirile in oras si o face sa fie foarte usor de recunoscut in trafic. Și ne-au mai plăcut foarte mult detaliile aurii de pe varianta Centenario pe care am testat-o, îi dau un aspect aparte, amintind astfel de istoria de 100 de ani ai celor de la Moto Guzzi.

Dacă vi se pare interesantă această motocicletă, cel mai bine este să faceți un test ride, să vedeți cum vă împacati cu ea pe drum, iar în cazul de față puteți afla informații pentru disponibilitatea modelelor de test Moto Guzzi la The Bike Hub, importatorul oficia Moto Guzzi in Romania.

 • 8.1/10
  Motor - 8.1/10
 • 7.6/10
  Ciclstică , manevrabilitate și frâne - 7.6/10
 • 7.4/10
  Dotări standard - 7.4/10
 • 8.2/10
  Fun factor - 8.2/10
 • 8/10
  Raport calitate / preț - 8/10
7.9/10

Date tehnice

Motor transversal 90 ° V-twin, două supape pe cilindru.
Răcirea cu aer.
Capacitate 853 cmc.
Alezaj & cursă 84 x 77 mm.
Puterea maximă la arbore 65 CP (47,8 kW) – 6.800 rpm (Disponibil și într-o versiune de 35 kW care poate fi condusă cu licență A2).
Cuplul maxim la arbore 73 Nm – 5.000 rpm.
Euro 5, Emisii 119 g / km (CO2).
Consum 4,9 l / 100 km.
Cutie de viteze cu 6 trepte.
Rezervor de combustibil 21 l (4 rezerve).
Înălțimea șeii 780 mm.
Greutate: 198 kg.
Greutate în stare de funcționare 218 kg (În conformitate cu VO (UE) 168/2013, cu toate fluidele de funcționare, cu echipament standard și rezervor de combustibil umplut la cel puțin 90% din capacitatea utilă).
Suspensie frontală Furcă telescopică hidraulică Ø 40 mm.
Suspensie spate Braț oscilant dublu cu două amortizoare reglabile în preîncărcare cu arc.
Roată față Aliaj ușor de aluminiu, 18 “100/90
Roată spate Aliaj ușor de aluminiu, 17 “150/70.
Frână față Ø 320 mm disc plutitor din oțel inoxidabil, etrier Brembo cu 4 pistoane diferențiate și opuse.
Disc frână spate Ø 260 mm din oțel inoxidabil, etrier plutitor cu două pistoane.
Echipament Iluminare completă LED cu DRL, tablou de bord LCD, control de tracțiune MGCT Moto Guzzi, ABS standard cu două canale.
Gama de culori: Nero Ruvido, Centenario, Arancione Rame, Azzurro Ghiaccio
Pret:
€8.940 (TVA inclus) V7 Stone simplu
€8.990 (TVA inclus) V7 Stone Centenario – ca cea pe care am testat-o noi

One thought on “%1$s”

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!