octombrie 3, 2024

[VIDEO][TEST][Royal Enfield]Bullet 500

Royal Enfield nu este o marcă foarte populară la noi, pe care să o vezi foarte des pe stradă, deși la nivel global este cea mai veche companie moto cu producție continuă, modelul Bullet fiind de asemenea modelul cu cea mai mare longevitate pe piața moto mondială. Începuturile mărcii sunt legate de Redditch, Worcestershire, Marea Britanie tocmai în 1901, însă în prezent este cunoscută drept o marcă indiană. Asta pentru că la începutul anilor ’50 Guvernul Indian caută să doteze poliția și armata cu niște motociclete rezistente și agile, capabile să patruleze granița țării. A fost ales modelul Royal Enfield Bullet de 350cc, guvernul indian comandând 800 de bucăți. Astfel în 1955 , firma mama din Redditch a creat un parteneriat cu Madras Motors și au format Enfield India, ce aveau inițial să asambleze motocicletele comandate în Madras(Chennai-ul de azi.)Ulterior în 1962 s-a ajuns ca toate piesele să fie produse în India, drept urmare motocicletele fiind Made în India 100%. Pe cealaltă parte, firma mama, a început să aibă probleme financiare, în 1967 fiind înglobată de un alt producător britanic, Norton-Villiers.
În 2015 Royal Enfield a depășit Harley Davidson ca nivel de vânzări globale, asta în mare parte datorită numărului mare comercializat în India și împrejurimi, însă în prezent Royal Enfield este comercializat în 50 de țări, la noi în țară fiind importată de Ural Moto (cei de la care am imprumutat motocicleta pentru test).

Faza pe hârtie
Așadar, din descrierea scurtă a istoriei Royal Enfield vă puteți da seama ce încărcătură emoțională are modelul Bullet 500. Nu este o motocicletă nouă în stil retro, modernă cu tehnologii prezentului făcută doar să arate vintage cum ne-am obisnuit in ultimul timp, este pur și simplu o motocicletă vintage, „cum se făcea odată”. Dacă vreți, este o mașină a timpului pe două roți. Singura conexiune cu prezentul este straterul electric la buton și faptul că motorul cu un singur cilindru de 499cc este cu injecție electronică. Puterea dezvoltată de acest motor este de 27.2cp@5.250rpm, cuplul fiind unul de 41.3Nm@4.000rpm. În rest nu sunt prea multe de zis, avem un vitezometru analogic doar(fără turometru), un indicator pentru benzină (atunci când intră pe rezervă) , furca este de 35mm cu o cursă de 130mm, pe spate două amortizoare la care se poate regla pre-load-ul (5 nivele), frâna cu disc pe față și cu tambur pe spate, tot ansamblu cântărind 196Kg cu tot cu cei 13.5L de benzină din rezervor. Prețul modelului testat de noi este de 6.750Eur.

Faza pe stradă
Pentru Iulian care a făcut școală în secolul trecut, a fost o plăcută întoarcere în timp. Primi kilometri i-au adus aminte de motocicletă pe care a făcut școală, un Minsk 125. Pentru mine, care am început motociclismul direct în epoca motocicletelor fără șoc, prima senzație a fost de panică :)) . Panică că motorul urmează să se oprească, panică că nu o să pot să franez să iau prima curbă și tot așa. Până când am ajuns în treapta a 4-a toate aceste frici au dispărut și am început să mă distrez pe motocicletă. Cu siguranță caii putere produși nu sunt mulți, unii spun că te-ar duce până pe la 87mph, adică pe la 140Km/h, noi ne-am oprit pe la 120Km/h, însă clar viteza de croazieră la care se simte ea bine este undeva între 90-100Km/h. Motorul vibrează foarte tare, și fiind un membru integrant din cadru, aceste vibrații se simt în toată motocicleta. E suficient să iei mâna de pe ghidon (când stai pe loc cu motorul pornit), și să te uiți la oglinzi, ca să vezi cum vibrează. Nu poți judeca motocicleta asta din prisma motocicletelor actuale, trebuie să o tratezi ca atare, ca și când să zicem că ai găsit o motocicletă de acum 30-40 de ani , păstrat în condiții optime, însă spre deosebire una care este mult mai fiabilă. Din punct de vedere mecanic, nu rupe gura târgului, tehnologii moderne complet inexistente, însă asta nu este o piedică pentru a fi o motocicletă distractivă. Nu cred că a fost moment în „Tura noastră Indiana” când cine a mers cu Royal Enfieldul să nu fi avut zâmbetul până la urechi în cască.
Dar mai multe despre cum ni s-a părut, vedeți în clipul de mai jos:

Lasă un răspuns

Please disable your adblocker or whitelist this site!